Архив на информациите от 2015 г.
Конкурс за есе на тема „Идеите на младите хора за нови културни политики” Печат
pip.jpg
Сдружение с нестопанска цел „Писалка и перо” – Пловдив обявява Конкурс „Идеите на младите хора за нови културни политики”. Конкурсът е за иновативно мислещи млади хора на възраст от 16 до 30 години. Ако искате да откриете своите силни страни,  можете да си изберете една от темите на конкурса и да я разработите, като включите в нея Вашите уникални идеи. Очакваме  есета до десет машинописни страници, без приложенията. 
Участниците трябва да посочат информация за училище и специалността,  ако се обучават, точен адрес, е-mail и телефон за връзка.
След оценка на идеите от специализирано жури, авторите на най-добрите идеи, които ще доразвият в доклади, ще бъдат поканени да участват в обучителни конференции на тема „Нови културни политики на България  възможности за реализация и включване”. Участниците ще имат възможност да обменят идеи, да намерят нови партньори, да се включат в процеса на създаване на по-ефективни културни политики в България. Разходите по участието в конференциите ще бъдат за сметка на организаторите.
Есетата, моля изпращайте на е-адрес:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  В subject напишете темата на разработката.
Краен срок за подаване на предложенията: 20 октомври 2015 г.
Необходимата информация за участието в конкурса, темите и критериите за оценка на есетата може да получите на страницата на Сдружение „Писалка и перо” във фейсбук.   

 
Национална кръгла маса по информационна грамотност Печат
ББИАБългарската библиотечно-информационна асоциация организира Национална кръгла маса на тема „Информационната грамотност в дигиталната ера – къде сме ние?“, която ще се състои на 13 октомври 2015 г. от 9.30 до 16.30 ч. в залата на Представителството на Европейската Комисия в България, София, ул. „Раковски“ 124.
Всички колеги, които проявяват интерес към темата, имат какво да споделят или искат да участват в дискусията, молим да се регистрират чрез писмена заявка в свободен текст на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  до 9 октомври 2015 г.
 
Програма
 
09.30 – 10.00 ч. – Регистрация
10.00 – 10.15 ч. – Откриване  
10.15 – 11.00 ч.  
Развитие на концепцията за информационна грамотност през 21. век
Елица Лозанова-Белчева, СУ Св. Климент Охридски (.pdf)

Панел І: Университетски библиотеки 
11.00 – 12.30 ч.
Информационна компетентност – нетрадиционно обучение в библиотеката на Нов български университет
Гергана Мартинова, Библиотека на Нов български университет (.pptx)
Информационна грамотност в библиотека „Паница“ на АУБ
Красимир Спасов, Библиотека „Паница“, АУБ (.pptx)
Обучение по информационна грамотност в Централна медицинска библиотека, МУ – София: проблеми и перспективи
Женя Сурчева, Пенка Коцилкова, ЦМБ, МА - София (.ppt)
Обучение по информационна грамотност за студенти първокурсници във Факултета по химия и фармация
Савина Кирилова, Университетска библиотека Св. Кл. Охридски (.ppt, 27 MB)
Програмата по информационна грамотност в Библиотечно-информационния център на УАСГ
Татяна Карамалакова, Библиотечно-информационен център на УАСГ (.ppt)

12.30 – 13.00 ч. – Обедна почивка 

Панел ІІ: Обществени и училищни библиотеки
13.00 – 14.30 ч.
Информационната грамотност в контекста на услугите, предлагани в РБ Ем. Попдимитров – Кюстендил
София Пейчева, РБ  „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил (.ppt)
Проект X-LIBRIS – нови пътища към информационна грамотност
Емил Демирев, РБ „Пенчо Славейков“ – Варна (.pptx)
Достъпът до информация – право на всеки! Добри практики в РБ Никола Фурнаджиев – Пазарджик за повишаване информационната грамотност на гражданите
Величка Петрова, РБ Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик (.pptx, 13 MB)
Изграждане на умения за достъп до информация на потребителите на читалищната библиотека
Богдана Сиракова, НЧ „Развитие“ – Пещера (видео)
Добри практики за информационна грамотност в библиотеката на СОУ Иван Вазов"
Славка Цилкова, СОУ Иван Вазов“ – Сопот
Ролята на училищната библиотека за формиране на информационна  грамотност
Неделка Ралчева,  ОУ Проф. Марин Дринов – Панагюрище
Рени Велкова, НПГПТО М. В. Ломоносов“  София (.ppt)

14.30 – 14.45 ч. – Кафе-пауза

Панел ІІІ: Опитът на други библиотеки. Дискусия и обобщение на резултатите. План за бъдещи действия
14.45 – 16.30 ч.

Пълен текст...
 
Конкурс за стаж във френска библиотека Печат
4333.jpg
Библиотеката за обществена информация на Центъра "Жорж Помпиду" и Френското министерство на културата предлагат стаж в Библиотеката за обществена информация  или френски обществени библиотеки. Кандидатите за стаж "Професия Култура" трябва да владеят френски език. Изисквания, условия и подробности са представени тук. 
 
Международен архитектурен конкурс за нова сграда на РБ Варна Печат

РБ ВарнаОбщина Варна и Камарата на архитектите в България канят архитекти от цял свят в открит международен конкурс за нова сграда на Регионалната библиотека в града. Конкурсът цели да събере под един покрив колекцията на библиотеката, сега разпръсната в шест различни сгради, като едновременно с това създаде ново активно обществено пространство в центъра на Варна. Участвайте.

Повече информация можете да получите на сайта на конкурса.

 
ХХІІ семинар на потребителите на АБ Печат
РС-ТМ ООД
Двадесет и вторият есенен семинар "АБ – днес и утре" на тема: 25 години РС-ТМ. 365 библиотеки по пътя на автоматизацията с АБ ще се проведе от 23 до 25 септември 2015 г. Домакин ще бъде библиотеката при Бургаския свободен университет. Повече информация можете да получите на сайта на фирма РС-ТМ ООД
 
XVІІ семинар на потребителите на Е-Lib Печат

СофтЛиб

Седемнадесетият традиционен годишен семинар на фирма СофтЛиб ще се проведе на 23 – 25 септември 2015 г. в гр. Сливен. Семинарът се провежда в рамките на 60-годишния юбилей на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен. Вижте пълната информация на сайта на фирма СофтЛиб .

 
Конкурс за участие в Четвърта национална конференция „Насърчаване на четенето“ Печат
Център за развитие на човешките ресурси обявява конкурс за участие в Четвърта национална конференция „Насърчаване на четенето“.
Срок за кандидатстване - 4 септември 2015.
Повече информация за конкурса може да намерите тук.
 
ХХХІІ Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” – Стара Загора, 2015 г. Печат
Конкурс за поезия Стара Загора 2015

Организатори: Община Стара Загора, Библиотека „Родина”, Къща музей „Гео Милев

РЕГЛАМЕНТ
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви.

1. В конкурса могат да вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от двадесет и пет години към датата на отчитане на конкурса – 06.11.2015 г. (родени след 6 ноември 1990 г.), които нямат издадена стихосбирка.
2. Конкурсът е явен. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби, напечатани в три еднообразни екземпляра.

Пълен текст...
 
Конкурс за финансиране на проекти за училищни библиотеки Печат
Уважаеми училищни библиотекари,
Открива се чудесна възможност за вашите училищни библиотеки. ББИА ви предоставя информация за отворена програма, към която могат да се представят проекти от училищата за средно образование чрез училищните им настоятелства „за превръщане на училищните библиотеки в място, стимулиращо желанието за учене, ефективно усвояване на нови знания и  подобряване представянето на учениците в учебния процес.“

За повече информация:

Насърчаваме колегите училищни библиотекари да участват активно в подготвянето на проекти за модернизиране на техните училищни библиотеки! 
Колеги, вие имате възможност да проявите творчество и професионалзъм, за да осигурите развитието на вашите библиотеки! Срокът започва да тече от днес!
Пожелаваме ви успех!
 
Международен конкурс за представяне на местната история Печат

РБ ВарнаВарненската библиотека ви кани да участвате в международен конкурс на проект LoCloud за представяне на местната история!

Ако сте …
Креативна личност?
Интересувате се от местна история?
Искате да развиете своята креативност и да направите нещо ново?
Искате да го споделите с Европа?
Конкурсът на LoCloud е за Вас! 

Участието е в две категории:

  • My Local Heritage: за проучване на любимо място или част от местната история чрез онлайн ресурсите на Европеана и представяне чрез уеб страница, блог или дори видео. Видеото трябва да бъде максимум 5-8 минути (пример: http://vimeo.com/62602290).
  • My LoCloud Services: е за програмисти, агрегатори и културни институции, които да покажат начина, по който използват услугите, разработени като част от LoCloud. (Повече информация относно услугите: http://support.locloud.eu/)

Краен срок: 1 октомври 2015 г. 

Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Последна >>

Резултати 15 - 28 от 65
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.