Архив на информациите от 2015 г.
Национална научна конференция „Змей Горянин – непознатият” Печат
logo_ruse1.jpg
На 27 април 2015 г. в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се открива Национална научна конференция „Змей Горянин – непознатият“, посветена на 110-годишнината на родения в Русе писател Светлозар Акендиев Димитров. Змей Горянин е автор на над 50 книги: исторически романи, стихотворения, епиграми. Обвинен от Народния съд и осъден на една година затвор, поради което книгите му попадат в „Списъка на забранената литература“, а името му е заличено от литературния живот.
                                                             Програма на конференцията
Пълен текст...
 
Национална библиотечна седмица 2015 Печат
K?I 2015Предстои 10-ата юбилейна Национална библиотечна седмица (11 – 15 май 2015 г.). Тя ще се проведе в рамките на проекта на ББИА „Библиотеките – вдъхновение и учене през целия живот за всички“, спечелен към Програма Public Libraries 2020. Застъпническата кампания на ББИА е подкрепена от Фондация „Америка за България“ и Фондация „Глобални библиотеки – България“. Медийни партньори на събитието са БНТ и БНР. Националната библиотечна седмица 2015 ще премине под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО

Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на Националната библиотечна седмица, да изпращат информация за подготвената програма и заявки за необходимото количество от промоционалните материали до 27 април 2015 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .

Повече за НБС 2015

 
За втора поредна година сайтът "Аз чета" организира кампания "Пусни книга на свобода" Печат

Аз чета За втора поредна година организаторите от сайта “Аз чета” и българската Буккросинг общност си поставят амбициозната задача да превърнат столицата и други градове в България в територия на свободните книги чрез предизвикателството “Пусни книга на свобода за Деня на книгата” по случай Световния ден на книгата и авторското право. На 23 април 2015 г., когато се отбелязва книжният празник, в обществените пространства на града ще бъдат “освободени” над 500 книги чрез инициативата Bookcrossing, като по този начин те ще напомнят, че книгите и четенето са активна част от ежедневието на града и хората в него.

Пълен текст...
 
Конкурс за детска рисунка запознава децата със световното литературно движение Буккросинг Печат
bookcrossing_logo.jpgПо случай Международния ден на Буккросинг – 21 април сайтът „Аз чета“, НЧ „Читалище.то – 2014 г.” и Буккросинг общността в България обявяват конкурс за детска рисунка на тема „Книги-пътешественици“.

Буккросинг се нарича практиката да се оставят книги на публични места, за да бъдат намерени от други хора, които на свой ред да ги „освободят“, след като ги прочетат. По този начин книгите стават истински пътешественици, като се придвижват на различни места, сменят градове, понякога дори прекосяват граници. Движението им може да се проследи чрез уникалните номера, които получават на сайта bookcrossing.com.

От вас, млади художници, очакваме да развихрите фантазията и да ни покажете как си представяте пътешествието на свободните книги!

Условия на конкурса:

Тема: „Книги-пътешественици“
Възраст на участниците: в конкурса могат да участват деца от 1 до 4 клас.
Материали: без ограничения за материалите, инструментите или техниката на рисуване. Желателно е рисунките да са цветни.
Размер: приемат се творби в размер А4 и размер А3.
Брой картини: всяко дете може да участва с една рисунка.
Краен срок за изпращане на рисунките: 24 април (важи датата на пощенското клеймо).
Адрес за изпращане на рисунките: Милена Тошкова Златарова (за конкурса), До поискване, гр. София 1799. Желателно е да изпращате рисунките с обратна разписка, за да сте сигурни, че сме ги получили.
Обявяване на резултатите: 30 април. Наградените участници ще бъдат обявени на сайта „Аз чета” и уведомени по имейл.
Начин на оценяване: жури в състав – Милена Златарова, редактор „Буккросинг“ в „Аз чета“ и член на Настоятелството на НЧ „Читалище.то – 2014 г.“, Ася Колева, илюстратор, автор на „Книга как се прави“, Албена Раленкова, редактор в издателство „Фют“.
Критерии за оценяване: рисунките ще бъдат оценявани за интересно и оригинално предаване на темата, основни умения за рисуване.
Лични данни: на гърба на рисунката трябва да бъдат изписани следните данни:
– име, презиме, фамилия на детето; възраст; в кой клас учи; имейл и телефон за връзка с родител; пощенски адрес; заглавие на рисунката
Награди: комплекти с книги, осигурени от издателствата Фют, Софтпрес и Millenium.

Допълнителни условия:

С участието в конкурса се съгласявате, че сайтът „Аз чета” може да използва получените рисунки с нестопанска цел за популяризиране на идеята на Буккросинг.
РИСУНКИ НЕ СЕ ВРЪЩАТ!
В конкурса не могат да участват деца, които се намират в пряка роднинска връзка с членовете на журито.
Журито си запазва правото да не оценява рисунки, които не са по зададената тема.
Решенията на журито са финални и окончателни. В случай, че журито не може да се свърже с някого от наградените участници, си запазва правото да даде награда на друг участник.
 
Евродепутатът Светослав Малинов в РБ „Пейо К. Яворов“ – Бургас Печат
logo   

На 20 март 2015 г. евродепутатът Светослав Малинов посети Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ – Бургас. Визитата му бе в рамките на Програма „Обществени библиотеки 2020“, която се осъществява от Фондация „Четмо и писмо“ на Н.K.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин „Member of European Parlament Library Champions“. Бургаският евродепутат се срещна с колектива на библиотеката. Целта му бе да изслуша проблемите на колегията и да събере конкретни предложения, които да представи при изготвянето на общия законопроект за развитие на библиотеките в Европа.

Пълен текст...
 
Маратон на четенето 2015 Печат

chetene.jpg

Уважаеми колеги,

За десета година ББИА стартира Маратон на четенето и ви приканва да се включите в инициативата. Периодът, през който можете да организирате събития, посветени на книгата и четенето, се откроява с две важни дати: 2 април – Международен ден на детската книга, и 23 април – Международен ден на книгата и авторското право. По традиция инициативата на ББИА е в партньорство с Асоциация „Българска книга“.

Молим колегите, които имат инициативи, свързани с четенето в своите библиотеки да изпращат информация за техните програми (текст на кирилица) на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. ,  за да можем да информираме медийниите ни партньори и обществеността за текущите  събития и в края на месеца да представим обобщено цялостната Програма на библиотеките за Маратона на четенето.

Пълен текст...
 
Нов Управителен съвет на ББИА Печат
Управителен съвет,
избран на Общо събрание, 1 април 2015 г.

Анета Дончева
Биляна Яврукова
Ваня Грашкина
Галина Савова
Димитър Минев
Елица Лозанова-Белчева
Емилия Милкова
Калина Иванова
Надежда Груева
Снежана Янева - председател
Спаска Тарандова
 
Национална конференция на ББИА 2015 – тематични акценти Печат
bbia_logo_25_w.jpg

Българската библиотечно-информационна асоциация ще проведе своята юбилейна ХХV национална годишна конференция на 4 и 5 юни 2015 г. в Стара Загора на тема:

ВИЗИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БИБЛИОТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 В рамките на тази тема предлагаме следните основни акценти:

  • Стратегии и библиотечни политики. 
  • Технологиите и нови библиотечни услуги в подкрепа на знанието. 
  • Библиотеките и ученето през целия живот. 
  • Информационната грамотност и компетентностите в цифровия век. 
  • 25 години ББИА и предизвикателствата на времето.
Пълен текст...
 
Международно изложение на научни издателства Печат

logo_bik.jpgНа 8 май 2015 г. в Библиотечно-информационния център на Технически университет, гр. София,  Български информационен консорциум организира международно изложение „БиблиоСвят: Наука и технологии“  на научни издателства и техни партньори в области  медицина, фармация, химия, физика, технически, природни науки и др. Първото издание на събитието през 2013 г. събра 35 лектори и над 100 участници.
Покана, подробна програма и условия за регистрация в събитието можете да намерите на адрес: http://www.bic.bg/konferencii.html.

Пълен текст...
 
Конкурс за есе по повод Европейската година на развитие Печат
Дипломатическият институт към Министъра на външните работи организира Национален конкурс за есе на тема „Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще”, по повод Европейската година за развитие 2015 г.

В конкурса участие могат да вземат български ученици от 11-и и 12-и клас и студенти, следващи в университети в България. Наградата за победителите е посещение на Европейския парламент и други европейски институции в Брюксел през м. юни 2015 г., а есетата ще бъдат публикувани на интернет страницата на Дипломатическия институт и в електронното списание „Дипломация”. За повече информация вижте приложения анонс.
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Последна >>

Резултати 43 - 56 от 65
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.