Архив на информациите от 2016 г.
Покана за участие в Националната конференция на ББИА 2016 Печат
ББИА

Управителният съвет и Изпълнителното бюро на ББИА любезно Ви канят да участвате в ХХVІ национална конференция на тема „Динамични библиотеки: достъп, развитие, промяна“, която ще се проведе на 9 и 10 юни 2016 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия  (1046 София, бул. Христо Смирненски № 1).

Откриване – 10.15 ч. / Програма и Срещи на секциите към ББИА    

Заявка за участие в конференцията може да подадете най-късно до 6 юни 2016 г. на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . Пътните, дневните и нощувките са за сметка на участниците. Такса за участие в конференцията: за членове на ББИА – срещу членска карта и платен членски внос за 2016 г., за нечленове – 5 лв. За допълнителна информация: тел. 02/8412487 или имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
 
Доц. д-р Красимира Александрова е новият директор на НБКМ Печат
НБКМ
Приветстваме доц. д-р Александрова и ѝ пожелаваме да работи всеотдайно за утвърждаване водещата роля на Националната библиотека, да търси опора в изградените традиции и смело да прилага най-новото от световния библиотечен опит!
 
На добър час!
 
Поздравителен адрес Печат

Поздравителен адрес от името на г-жа Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в 43-то Народно събрание, по случай 24 май - Ден на славянската писменост и българската просвета и култура.

Текст на адреса (,pdf) 

 
Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Печат
24 май
 
Скъпи колеги, 

За нас е чест и мисия да продължим вековната традиция да разпространяваме Словото на нашите предци, да обгрижваме съвременните огнища на творчески и научни търсения.
 
За нас е огромна привилегия да работим в хранилищата на беззащитното физически, но мощно по дух книжовно културно наследство. To излъчва мислите и чувствата на нашите предходници и сякаш ни предава древната им сила.

Скъпи колеги, приемете нашите поздравления за приноса ви в опазването на книжовното наследство и разпространението на знания и култура в българските библиотеки!
 
Да пребъде делото на св. св. Кирил и Методий!

УС на ББИА
 
Второ обучение за консултанти по библиотерапия в Стара Загора Печат
logo_stara_zagora.jpg
Уважаеми колеги, 

ББИА и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора организират второ Тренингово обучение за консултанти по библиотерапия (обучители: д-р Дончо Донев, д-р Минчо Николов), което ще се проведе от 11 до 14 октомври 2016 г. в регионалната библиотека. Обучението е в рамките на 30 учебни часа. 

За индивидуални членове и за библиотекари от библиотеки, колективни членове на ББИА, таксата за участие е 30 лв., а за нечленове на ББИА таксата е 80 лв. 
Заплащането става в срок до 5 дни преди започване на курса по банковата сметка на ББИА:
УниКредит Булбанк
IBAN BG13UNCR70001520064429
BIC: UNCRBGSF

Максимален брой участници – 16. Ще бъде осигурен хотел на преференциални цени за участниците. Сертификати за завършен курс ще се издават само на участниците, преминали пълното обучение.
 
Заявки за участие може да изпращате на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. Програма на курса / Заявка за участие
 
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните и информационните работници Печат
11_mai_2016.jpgСкъпи колеги,
 
Днес, в динамичните времена на новото хилядолетие, нашата цел е да опазим и развием традицията на българските библиотеки и да демонстрираме новите им функции, които ги превръщат в третото място за всеки след дома, работата или учебните занятия. Да бъдем носители на промяната и да работим активно за съвременното им развитие за да могат те да са не само пространство за книги, а привлекателно място за хора, общуване, творчество и вдъхновение. Да бъдем не само съпричастни към идеите и нуждите на новото време, но и да насърчаваме гражданското участие при вземането на решения за трансформацията на нашите библиотеки. Натрупаният опит и нашата професионална всеотдайност ще ни помогнат да преодолеем трудностите по не лекия път към успеха.
 
В навечерието на нашия професионален празник искам да ви благодаря за настойчивостта и постоянството, с които преодолявате предизвикателствата, и да ви пожелая все така отговорно да работите в полза на своите общности. Не забравяйте, че бъдeщето, престижът и успехът на професията ни е в ръцете на всеки един от нас.
 
Желая на всички вас и на вашите семейства крепко здраве и успехи.
 
Честит празник!
 
Снежана Янева
Председател на ББИА
 
Номинации за Годишните библиотечни награди на ББИА за 2015 Печат

Номинираните са наредени по азбучен ред.

Категория „Млад библиотекар на годината 2015“
Радослав Желев, Библиотека при СОУ „Любен Каравелов“ – Варна

Категория „Библиотекар на годината 2015“
Антоанета Антонова, Библиотека при ОУ „Любен Каравелов“ – Попово
Гергана Мартинова, Библиотека на Нов български университет
Мирослав Колев, Общинска библиотека – Карлово
Николина Иванова-Бел, Библиотека „Паница“ – АУБ

Категория „Библиотека на годината 2015“
Библиотека на Бургаски свободен университет
Библиотека при НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ – Нова Загора
Библиотека при НЧ „Развитие – 1873“ – Пещера
Библиотека при 39 СОУ „Петър Динеков“ – София

Категория „Подкрепа за библиотеките 2015“
Академик Антон Дончев (Номиниран от Библиотеката на БАН)
Ирена Соколова и Менда Стоянова (Номинирани от УС на ББИА)
Нац. алианс за работа с доброволци – Пловдив (Номинирани от ТС на ББИА, Пловдив)
„ТОРГОТЕРМ” АД Кюстендил (Номинирани от РБ Кюстендил)
сем. Христина и Добрил Николови, София (Номинирани от РБ Видин)

 
Предложение за отмяна на стандарти в областта на библиотечното дело Печат
logo_bis.gif
Технически комитет 16 към Българския институт по стандартизация след направения периодичен преглед  взе решение да предложи да бъдат отменени следните стандарти, свързани с дейността на българските библиотеки:
1. БДС 11942:1990 Издания и аудиовизуални материали. Основни видове. Термини и определения.
2. БДС 14690:1978 Класификация и кодиране на информацията. Термини и определения.
3. БДС 15934:1984 Библиографско описание на картографски издания.
4. БДС 15934:1984 Библиографско описание на нотни издания.
5. БДС 16764:1988 Библиографско описание на графични издания.
6. БДС 17264:1991 Библиографско описание аналитично. Описание на съставни части от публикации в книжни материали.
7. БДС 15419:1982 Библиографско описание на книгите.
8. БДС 15687:1983 Библиографско описание на периодични издания.
Всеки заинтересован може да изрази своето съгласие или несъгласие с предложениeто за отмяна на конкретен стандарт на секретаря на ТК-16 най-късно до 16 май 2016 г. Информация за контакт със секретаря на ТК-16 може да се намери на сайта на Българския институт по стандартизация
Пълен текст...
 
Национална библиотечна седмица 2016 Печат
nbs_logo_2016_w.jpg
Темата на настоящата застъпническа кампания на ББИА е „Библиотеката – място за всеки“. Призоваваме, насърчаваме и подкрепяме библиотеките за участие и организиране на инициативи и събития през НБС 2016, посветени на темата. В подкрепа на застъпническите дейности ББИА подготвя промоционални материали – плакат и дипляна. 
 
Събития на национално равнище
 
9 май (понеделник) 
16.30 часа – Откриване на Националната библиотечна седмица и връчване на Годишните библиотечни награди за 2015 г. 
Представяне на изложба „Конкурсът за нова сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна.
Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, 2 етаж
 
10 май (вторник)
10.30 – 14.30 часа – Национална кръгла маса „Библиотеката – място за всеки, място за всички” / Програма (.doc)
Дом на Европа, София, ул. „Раковски” № 124.
 
11 май (сряда)
11.00 часа – Откриване на Националната изложба Благословен с мъдростта” по повод 1100 години от кончината на св. Климент Охридски
Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Централно фоайе
 
 
 
Кръгла маса по въпросите на четенето при младежите Печат
teen book
На 21 април 2016 г. (четвъртък) в Американския център в Столична библиотека от 13:00 ч. ще се проведе кръгла маса на тема „Книгите за тийнейджъри излизат от зоната на здрача”. Организаторите целят инициативата да даде възможност да се дискутира от различни гледни точки четенето при младежите и да сплоти заинтересованите страни - учители, ученици, родители, библиотекари и издатели да говорят за това. В рамките на срещата ще се коментира - какво отказва учениците след 11+ от книгите и четенето, как се преподава литературата в училище, какво е състоянието на книгоиздаването, има ли интерес към българските автори, пишещи за тийнейджъри.
С тази първа проява организаторите искат да започнат една насочена към младежите кампания, която да промотира съвременните автори, да насърчи писането, креативността и да идентифицира активисти в областта на четенето и писането в цялата страна.
 
Кръглата маса е съвместна проява на ББИА, АБК, Фондация „Глобални библиотеки – България“, Ей Би Си Дизайн. Събитието е рамките на Похода на книгите.
 
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 Следваща > Последна >>

Резултати 15 - 28 от 35
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.