Архив на информациите от 2016 г.
Годишни библиотечни награди 2015 г. Печат
logobbia.jpg
УС на ББИА започва набиране на кандидатури за Годишните библиотечни награди 2015 г. 
Очакваме вашите предложения за:

БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА
БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА
МЛАД БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА
ПОДКРЕПА ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ

Срокът за подаване на кандидатурите е до 15 април 2016 г.
Подаването на предложения става по реда, отразен в Статута  и Процедурата  на Годишните библиотечни награди. Ако имате въпроси и неясноти по процедурата за изготвяне на предложенията, молим ви да се обръщате към членовете на ИБ на ББИА.
Вашите предложения можете да изпращате на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. За всяка получена кандидатура ще получите потвърждение.
 
Пета национална среща на училищните библиотекари Печат
logo_Varna.jpg
Секцията на училищните библиотекари към ББИА проведе за 5-ти пореден път традиционната си годишна работна среща от 15 до 17 февруари 2016 г. Домакин на събитието беше Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, гр. Варна, а организатори Рени Велкова, библиотекар в НПГПТО ”М. В. Ломоносов” и Людмила Иванова, библиотекар в ПГТМД. В срещата участваха над 30 представители на училищната общност и училищни библиотеки от Варна, София, Попово, Горна Оряховица, Пловдив, Панагюрище, Карнобат и Рудозем. 
Г- жа Емилия Милкова, директор на РБ „П. Славейков“ поздрави участниците за професионализма и упорството с което отстояват на промените и предизвикателствата и успяват за 4-та поредна година да се срещнат във Варна. Гост на срещата беше г-жа Йорданка Христова от РИО Варна, която представи поздравителен адрес към участниците в срещата от г-жа Венцислава Генева – началник на РИО и заяви своята подкрепа и идеи за сътрудничество. Нина Коцева, представител на ИБ на ББИА запозна участниците с дейностите и проектите на асоциацията в подкрепа на училищните библиотеки.
Пълен текст...
 
Общо годишно събрание 2016 Печат
logobbia.jpg
Управителният съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА)  на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ, на чл. 18, т. 1  от Устава на ББИА и въз основа на  решение на УС на ББИА от заседание, проведено на 04 февруари 2016 г., свиква редовно Общо годишно събрание, което ще се проведе на 24 март 2016 г. от 9,00 часа в голямата зала на Българската академия на науките, София 1040, ул. „15 ноември“ № 1, при следния днeвен ред:
 
1. Доклад на Мандатната  комисия за легитимността на Общото събрание. 
2. Приемане на отчет на Управителния съвет за дейността на ББИА  през 2015 г.
3. Приемане на годишен финансов отчет за 2015 г. и на бюджета на ББИА за 2016  г.
4. Приемане на Програма за дейността на Сдружението за 2016 г.
5. Разни.

Поканват се да присъстват всички индивидуални и колективни членове на ББИА.
Заявки за участие в Общото събрание (на индивидуалните и колективните членове) се изпращат до 20 март 2016 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

-------------------------------------------------------------------

Заявка за участие на представител на библиотека  колективен член (.doc)
Заявка за участие на индивидуален член (.doc)

 
Обучение за консултанти по библиотерапия в Стара Загора Печат
logo_stara_zagora.jpg
Уважаеми колеги, 

ББИА и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора организират Тренингово обучение за консултанти по библиотерапия (обучители: д-р Дончо Донев, д-р Минчо Николов), което ще се проведе от 29 март до 1 април 2016 г. в регионалната библиотека. Обучението е в рамките на 30 учебни часа. 
За индивидуални членове и за библиотекари от библиотеки, колективни членове на ББИА, курсът е без такса за участие, а за нечленове на ББИА таксата е 80 лв. Максимален брой участници – 16. Ще бъде осигурен хотел на преференциални цени за участниците. Сертификати за завършен курс ще се издават само на участниците, преминали пълното обучение. Програма на курса / Заявка за участие
 
Национална среща на училищните библиотекари Печат

ББИА 

Националната секция на училищните библиотекари (НСУБ) към ББИА ще проведе V национална среща на училищните библиотекари на 15 – 17 февруари 2016 г. в РБ „Пенчо Славейков“ – Варна със следните акценти:

  • иновативни подходи за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността; 
  • психология на детското четене;
  • училищната библиотека – територия за развиване на личностни умения и творческите изяви;
  • партньорство на училищната библиотека с различни участници в образователния процес;
  • възможности за включване в национални кампании, междуучилищно сътрудничество и проекти.


Може да заявите участието си чрез попълване на формуляра за заявка до 12 февруари 2016 г. на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . След приключване на програмата на 16 февруари желаещите да продължат членството си или да се включат в НСУБ към ББИА могат да заплатят годишния си членски внос за 2016 г. в размер на 12 лв. 

За контакт: 
уебсайт: http://libonline-bg.com
 
Териториална секция на ББИА учредиха библиотекари в Пазарджишка област Печат
pazardzhik_logo.jpg
Териториална секция към професионалната си организация – Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) учредиха днес в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик 63-ма библиотекари от читалища от общините в Пазарджишка област. За председател на местното дружество бе избрана Елена Маргова-Стоева, за секретар – Мариана Савова (служителки в регионалната библиотека), а зам.-председател стана Цветана Йовчева, секретар на Народно читалище „Развитие – 1873” – Пещера. Специални гости на събитието бяха Красимира Папазова – организационен секретар на ББИА и Нина Коцева – офис мениджър на Изпълнителното бюро на ББИА.
Пълен текст...
 
Изменения и допълнения към Закона за достъп до обществена информация, касаещи библиотеките Печат
logobbia.jpg
В бр. 97 на Държавен вестник от 11 декември 2015 г. са обнародвани изменения и допълнения към Закона за достъп до обществена информация  (ЗДОИ).
С направените изменения и допълнения се въвеждат разпоредбите на Директива 2013/37/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г. за изменение на Директива 2003/98/ЕО относно повторната употреба на информацията в обществения сектор. Директива 2013/37/ЕС внася съществени промени в основната директива по отношение на детайлното определяне на изключенията от режима на повторно използване на информация, разширяване на кръга на задължените субекти с включването на музеи, библиотеки и архиви, създаването на по-подробен регламент на стандартите, форматите, разрешенията и процедурите за определяне на такси за повторното използване. С направените изменения и допълнения в ЗДОИ е разширен обхватът на приложение с включване на някои културни институции, като обществени и университетски библиотеки, музеи и архиви. За тези институции се въвеждат конкретни правила, различаващи се от приложимите за останалите субекти, включително и по отношение на таксуването.
От приетите изменения и допълнения в ЗДОИ следват редица нови отговорности и задължения за обществените и университетските библиотеки, поради което УС на ББИА планира да поиска тълкуване от компетентните органи относно прилагането на Закона от библиотеките. Моля да изпратите въпросите, на които бихте искали да получите отговор, за да бъдат отразени в искането ни, в срок до 15 февруари 2016 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 Следваща > Последна >>

Резултати 29 - 35 от 35
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.