Начало arrow Актуално arrow Архив arrow От библиотеките 2016
Архив на информациите от 2016 г.
Съобщение на Секцията на директорите на регионални библиотеки към ББИА Печат
logobbia_m.jpg
В рамките на Националната конференция на ББИА се състоя среща на Секцията на директорите на регионални библиотеки, на която бяха обсъдени бъдещи съвместни дейности, както и сътрудничеството с  Фондация „Глобални библиотеки – България“. На 10 юни представители на Секцията се срещнаха с новия директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова. В приятелска и колегиална атмосфера се поставиха актуални въпроси от сферата на библиотечната дейност и взаимоотношенията с НБКМ. Ясно се очертаха три непосредствени насоки за  бъдещи съвместни действия:
  • Директорът на НБКМ се ангажира да създаде звено за методична помощ и връзка с регионалните библиотеки.
  • Прие се идеята с водещата функция на Националната библиотека да се създаде цифрово хранилище и портал за достъп до дигиталното съдържание, изработено от отделните библиотеки.
  • Предложи се да се обмисли и създаде възможност за подкрепа и партньорство с регионалните библиотеки при участие в различни български и европейски проекти.
Към фотогалерия на страницата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
 
Директорът на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна с награда „Носител на просветата 2016“ Печат
logo_Varna.jpg
На 9 юни, в Литературен клуб „Перото“ на НДК, бяха обявени победителите в националния конкурс „Носител на просветата 2016“.
Д-р Емилия Станева-Милкова, директор на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна получи награда „Носител на просветата 2016“ в категория "Те – носителите на просвета".
Организатор на конкурса е Национално представителство на студентските съвети в Република България. Събитието се организира под патронажа на г-жа Меглена Кунева – Министър на образованието и науката.
Категориите на конкурса са общо пет – за снимка; за кратко есе (до три страници); номинация на личност от българската културна, образователна или научна общност; кратък текст за добра практика или идея за такава практика в сферата на културата, образованието или науката; кратко съобщение до 180 знака в социалните мрежи Twitter или Facebook.
varna_nagrada_2016.jpg 
 
РБ „Захарий Княжески” – Стара Загора стана носител на Националната награда „Христо Г. Данов” Печат
logo_stara_zagora.jpg Награда Хр. Г. Данов
На 10 юни 2016 г. от 17 часа в дома-музей на Патриарха на българското книгоиздателско дело в Стария Пловдив се състоя официалната церемония по връчването на тазгодишните награди на името на Христо Г. Данов. Наградата се присъжда ежегодно по случай  24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година.
Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи националната награда „Христо Г. Данов” на Министерството на културата и Община Пловдив в категория Библиотеки и библиотечно дело. Нейната кандидатура беше издигната от Българската библиотечно-информационна асоциация.
От името на цялата библиотечна общност ББИА поздравява екипа на РБ „Захарий Княжески” – Стара Загора по повод получаването на престижното отличие. Пожелаваме на специалистите от наградената библиотека здраве, вдъхновение и нови професионални успехи!
 
Уважаеми колеги, ние се гордеем с вас!  
 
Напусна ни проф. Марин Ковачев Печат
logo_vtarnovo.jpg
На 19 май 2016 г. ни напусна проф. Марин Ковачев, име добре познато на библиотечната общност – утвърден учен, водещ специалист в областта на библиотечното краезнание, име дълбоко свързано с Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново и Катедрата  по „Библиотекознание“ към Великотърновския университет  „Св. Св. Кирил и Методий“. 
Пълен текст...
 
Kонференция „Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека“ Печат

РБ Варна

По инициатива на Посланика на библиотеките Емил Радев, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Европейския парламент в Брюксел се проведе форум "Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека". В дискусията се включиха представители на регионалните библиотеки във Варна, Силистра и Шумен, на Икономически университет – Варна и на Първа езикова гимназия – Варна.
Участниците бяха приветствани от Павел Свобода, Председател на комисията по правни въпроси и Н.П. Димитър Цанчев, постоянен представител на Република България в ЕС.
Д-р Емилия Милкова, Директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна говори за бъдещето на съвременните библиотеки в ерата на новите технологии и обединяването на традициите с новото предназначение на библиотеките. Кристиана Димчева и Емил Демирев споделиха опита на Варненската библиотека в дигитализацията на периодични издания, пощенски картички и фотографии. / Повече информация на страницата на библиотеката
rb-varna-brussel-2016.jpg

silistra_logo.jpg

Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра бе представена от Васил Тончев с презентацията "Европейски хоризонти". Във форума взеха участие и силистренци, наградени за най-добро есе на тема „Ако животните можеха да говорят”. Проблемите и предизвикателствата пред обществените библиотеки бяха споделени и от Илона Киш, програмен Директор на програма „Обществени библиотеки 2020“ на Фондация „Четмо и писмо“ и Франсиен ван Боемен от Асоциацията на холандските обществени библиотеки.
silsitra_brussels.jpg
 
Национална среща на Секцията на научните библиотеки към ББИА Печат
mu_plovdiv.jpg
Българската библиотечно-информационна асоциация и Медицинският университет – Пловдив организират Национална среща на Секцията на научните библиотеки към ББИА „Им/пулсът на научните библиотеки в България“, която се провежда на 16 и 17 юни 2016 г. в Медицински университет – Пловдив, Аудиторен комплекс, аудитория 5 (бул. „Васил Априлов“ № 15А).
Програмата включва презентационен и дискусионен панел, в рамките на които ще бъдат представени аспекти от дейността на научните библиотеки и ще бъдат дискутирани актуални проблеми от библиотечната практика. Отправяме покана към членовете на секцията и към колеги, които биха искали да се включат в секцията, да се срещнем в Пловдив, за да усетим пулса на нашите библиотеки днес и да открием нови хоризонти за бъдещо развитие.
Пълен текст...
 
Награда за Десислава Иванова, директор на РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин Печат
logo_vidin.jpg
На 18 май 2016 г. на тържествена церемония в Министерството на културата министър Вежди Рашидов и зам. министър д-р Бони Петрунова връчиха традиционните годишни награди по случай 24 май – деня на българската просвета и култура и деня на славянската писменост. Те изразиха своята почит и благодарност към тези, които създават духовните ценности на България.
За високите си постижения с грамоти бяха отличени 10 млади хора работили в областта на изкуството и културата, между които „за изявена перспектива в бъдещото развитие“ е наградена и Десислава Иванова, директор на Регионална библиотека „Михалаки  Георгиев“ – Видин.
Пълен текст...
 
Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом 2016 Печат
 nch_lom.jpg  
Община Лом и Народно читалище „Постоянство 1856 – Лом обявяват Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом 2016 (десето издание). Условия за участие:
  • конкурсът е анонимен;
  • до три литературни творби в три екземпляра;
  • литературен жанр – разказ, който не е награждаван на други конкурси;
  • размер на творбата – до пет машинописни страници;
  • възраст – от 14 до 35 години;
  • срок за изпращане на творбите – 30 септември 2016 г.
Материалите да се изпращат в плик на адрес: 3600 гр. Лом, ул. „Славянска” № 1, Йорданка Тушанска – главен библиотекар в НЧ „Постоянство 1856 – Лом. За въпроси, свързани с конкурса, можете да пишете на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или да се обадите на тел: 0971/66472. Необходимите сведения за участника: име, презиме, фамилия, точен адрес, ЕГН, тел. (имейл) за връзка да се поставят в отделен плик. 
Ще бъдат присъдени три награди: I награда – 200 лв.; II награда – 150 лв.; III награда – 100 лв. Ще има и специална награда за участник от Лом.  
Пълен текст...
 
Пътуващите книги и Буккросинг отново оживяват в детски рисунки Печат
конкурс

За втора поредна година малките художници от първи до четвърти клас ще могат да изобразят как свободните книги пътешестват по света и намират нови читатели в конкурса за детска рисунка „Книги-пътешественици“. Той е посветен на Международния ден на Буккросинг  21 април, а организатори са НЧ „Читалище.то  2014” и сайтът Аз чета

Партньори на конкурса са фондация „Детски книги” и Българската библиотечно-информационна асоциация. Медийни партньори са сайтовете Detskiknigi.com и Peika.bg.
 
Национална научна конференция „Виното – история и вдъхновение” Печат
logo_ruse1.jpg
Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе организира на 25 и 26 април 2016 г. Национална научна конференция „Виното – история и вдъхновение”. Форумът се осъществява в партньорство с Института за исторически изследвания към БАН; Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки – ЕООД; Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Исторически и Философски факултети; Русенския университет „Ангел Кънчев“ – факултет Природни науки и образование; Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – филиал Русе.
Покана и Заявка за участие в Конференцията можете да намерите на сайта на Регионална библиотека „Любен Каравелов“  РусеКрайният срок за изпращане на докладите е 10 април 2016 г.  
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 15 - 28 от 28
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.