Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                          
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
Конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” Печат
четвъртък, 18 февруари 2021
mk.jpg
Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2021 г. Право на участие в конкурса имат библиотеките по смисъла на Закона за обществените библиотеки. За НБКМ и регионалните библиотеки общата стойност на всеки проект може да бъде до 25 000 лв.; за общинските библиотеки  до 12 000 лв.; за читалищни библиотеки, обслужващи населено място с над 5 000 жители  до 5 000 лв.; за читалищни библиотеки, обслужващи населено място с под 5 000 жители  до 1 500 лв. Проектите се подават на адреса на Министерството на културата в срок до 30 дни от датата на публикуване на обявата (18 февруари 2021 г.).
 
Покана за проектни предложения за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки Печат
сряда, 17 февруари 2021
mk.jpg
Министерството на културата обявява покана за представяне на проектни предложения по реда на Правилата за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата. Допустими кандидати за представяне на проектни предложения са регионалните библиотеки. Дейностите, посочени в проектното предложение, следва да се реализират до 30 ноември 2021 г. Максималният размер за финансиране на проектно предложение е до 5000 лв. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 20 дни след датата на отправената покана (16 февруари 2021 г.).
 
Становище на ББИА Печат
понеделник, 15 февруари 2021

ДО
Г-Н БОИЛ БАНОВ
МИНИСТЪР
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

ДО
Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА И МЕДИИ
НАРОДНО СЪБРАНИЕ

СТАНОВИЩЕ

Относно: Разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата през 2020 г.

През 2020 г. бяха разпределени допълнителни средства до 5 000 лв. на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата. Усвояването на средствата отново бе чрез заявление за участие и процедура за подбор и оценка.
Със заповед на министъра на културата през 2020 г. бяха утвърдени актуализирани Правила за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата, където бяха взети под внимание част от предложенията на ББИА.

Пълен текст...
 
Становище на ББИА Печат
понеделник, 15 февруари 2021

ДО
Г-Н БОИЛ БАНОВ
МИНИСТЪР
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

ДО
Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА И МЕДИИ
НАРОДНО СЪБРАНИЕ

СТАНОВИЩЕ
Относно: Реализиране на Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерството на културата  през 2020 г.

През 2020 г. за програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ бяха осигурени 2 млн. лева от бюджета на Министерството на културата. Участието в програмата отново бе на конкурсен принцип, чрез процедура за подбор и оценка на проекти в две сесии – първа, за НБКМ, регионални и общински библиотеки и втора, за читалищни библиотеки. Участието на голяма част от нашите членове с проектни предложения, както и участието на представители на ББИА в конкурсната процедура, ни ангажира да изразим нашата позиция относно начина на провеждане на конкурсните сесии и резултатите от тях.
Със заповед на министъра на културата през 2020 г. бяха утвърдени Правила за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на обществените библиотеки при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, които отразяват голяма част от исканията ни в публикуваните през годините становища на ББИА за промени в Правилата с цел средствата по програмата да бъдат изцяло усвоени и изразходвани по възможно най-добрия начин.

Пълен текст...
 
Международна награда в областта на маркетинга на ИФЛА Печат
вторник, 09 февруари 2021
thinkoutsidethebook.jpg
Секцията по мениджмънт и маркетинг на ИФЛА в партньорство с компанията PressReader обявява конкурс за международна награда в областта на маркетинга за библиотеки, които са реализирали успешни маркетингови проекти или кампании. През 2021 г. победителите, заели първо, второ и трето място, ще получат средства за покупка на нови технологии за своята библиотечна дейност. Те ще бъдат поканени да представят своите добри практики в областта на маркетинга на конгреса на ИФЛА през 2021 г., който ще се проведе в онлайн формат. 10-те най-добри кандидатури ще бъдат отличени със сертификати.
Лица, подали заявки в указания срок, ще получат свободен достъп за един месeц до ресурсите на PressReader, а също и достъп до пълния каталог с вестници и списания в мобилното приложение PressReader. Победителите ще бъдат обявени през април и ще бъдат наградени по време на виртуалния конгрес на ИФЛА 2021. Може да подадете онлайн вашата кандидатура най-късно до 19 март 2021 г.
 
Награда за зелена библиотека 2021 на ИФЛА Печат
четвъртък, 14 януари 2021
ifla-ensulib-logo.png
ENSULIB и Секцията по околната среда, устойчивостта и библиотеките на ИФЛА обявяват 6-та награда за зелена библиотека 2021! Наградата ще спомогне за осветяване на ролята на библиотеките и библиотекарите в развитието на стандартите за устойчивост и насърчаване на специализирани знания в рамките на професионалната практика.
Всяка библиотека с проект, инициатива или идея в областта на зелените библиотеки може да кандидатства за наградата. Проектът, инициативата или идеята могат да бъдат представени по различни начини – чрез есе, видео, плакат, статия, набор от слайдове. Кандидатурите трябва да бъдат написани на един от седемте езика на ИФЛА.
Финалистите ще бъдат представени на виртуалния 87-и Световен библиотечно-информационен конгрес на ИФЛА 2021. Крайният срок за кандидатстване е 28 февруари 2021 г.
 
Увеличени средства за регионалните библиотеки в бюджета за 2021 г. Печат
вторник, 22 декември 2020
rb_2021_w.png

 В чл. 20 на проекта за Постановление на Министерския съвет за изпълнението на държавния бюджет за 2021 година е заложено увеличение на единния разходен стандарт за регионалните библиотеки с още 5%.
 
Весели празници! Печат
понеделник, 21 декември 2020
kartichka_2021.jpg
 
Абонаментна кампания за 2021 г. Печат
сряда, 28 октомври 2020
korica_2020_4_w.jpgУважаеми колеги,

продължава абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2021 г. Предлагаме следните варианти за абонамент:
- печатно издание за 6 месеца (24 лв.);
- печатно издание за 1 година (48 лв.);
- електронно издание за 1 година (24 лв.);
- печатно и електронно издание за 1 година (60 лв.). 

Моля да преведете сумата най-късно до 
31 януари 2021 г. по банков път на сметката на ББИА:
УниКредит Булбанк 
IBAN BG13UNCR70001520064429 
BIC: UNCRBGSF

Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уеб страницата на списанието: www.lib.bg/publish/Списание
Пълен текст...
 
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2019 г. Печат
понеделник, 12 октомври 2020
logo_bbia_30-godini-kryglo_w.png

Категория „Млад библиотекар на годината 2019“ 
Ина Божкова, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово 

Категория „Библиотекар на годината 2019
Силвия Павлова, Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Категория „Библиотека на годината 2019"
Академична библиотека и архив на НАТФИЗ

Награда за цялостен принос за развитието на библиотеките
Снежана Янева, Председател на ББИА (2012 – 2019)

Категория „Подкрепа за библиотеките 2019

„КонтурГлобал Марица Изток 3“

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 10 от 816
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 – 2021 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.