Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                          
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
Програма на НБС 2021 Печат
петък, 14 май 2021

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА

„Библиотеката ще ти помогне“
  17 – 21 май 2021

ПРОГРАМА
на инициативите по градове


17 – 21 май
Споделяне на видеоклипове и снимки с послания на кампанията във фейсбук профила на ББИА.
 
ОБЛАСТ ВАРНА

ВАРНА
Библиотека при НЧ "Елин Пелин – 1977" 

17 – 21 май
Кът „Остави книга, вземи книга“ – лятна читалня на открито.
18 май
Обявяване на класациите „Читател на годината“ и „Най-четена книга за 2021“.
19 май
Стартиране на рубриката „Библиотеката Ви препоръчва“.
21 май
Представяне на новите книги с анотации в социалните мрежи.

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

СВИЩОВ
Библиотека при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ 

17 май
Начало на Националната библиотечна седмица, които са са посветени на 165 години общонародно читалищно дело (1856  2021) и 70 години Детски отдел.
Безплатна регистрация на читатели.
18 май
„И ти си част от Читалище Свищов“ – показване на рисунките и читателските дневници на III „в“ на СУ „Д. Благоев“ по темата.
19 май
„Приказно и цветно“ – чудният свят с любимите четива на II “в“ клас на СУ „Н. Катранов“.
18 – 20 май
Дигитална библиотека „Север+“  Свищов, периодика – обучение на желаещи да работят със „Север+“.
19 май
„И старите книги разказват...“ – представяне на уникалната колекция от възрожденска книжнина, съхранявана във фондовете на читалищната библиотека – с ученици от осмите и единайсети класове на СУ „Н. Катранов“ и СУ „Д. Благоев“.
20 май
„Омайни приказни герои“ – четем  с II “а“ кл. на СУ „Н. Катранов“. 
„Човек и книга през Възраждането“  представяне на библиотечна колекция (печатна и ръкописна) на Емануил Васкидович като доказателство за учене през целия живот.
21 май
„Стани част от Читалище Свищов“ – рисунка по темата и уреждане на изложба в Детския отдел на библиотека.

Градска библиотека

17  21 май
Дни на отворените врати.
Дни без глоби и екскурзии из отделите на библиотеката.
Подреден кът от книги и периодични издания на тема „Нашето здраве е в нашите ръце” във фоайето на библиотеката.
18 май
„Рибния буквар или родолюбивите поучения на д-р Петър Берон” с ученици от III „в” клас на СУ „Николай  Катранов”.
19 май
Изнесена библиотека в ДГ „Радост”.
Подреден кът от научнопопулярна литература във фоайето на библиотеката.
20 май
На гости в дома на книгите: „Вече съм голям, мога да чета и сам” с ученици от първите класове на СУ „Цветан Радославов”.
21 май
Творческа среща с поета Иван Антонов и музикално-поетичен рецитал „Някой разказва…”.

ОБЛАСТ ВРАЦА

с. БУТАН, общ. КОЗЛОДУЙ
НЧ "Заря  1911"

17 май
Учениците от първи и втори клас на СУ "Св. св. Кирил и Методий" на посещение в библиотеката, за да се запознаят с методите на обслужване и задължителната литература през лятото.
18 май
Първа среща в библиотеката на децата от трета и четвърта група на ДГ "Първи юни" – четене на детски приказки и рецитиране на стихчета, посветени на 24 май.
19 май
Децата от Център за социална рехабилитация и интеграция ще се запознаят  с информация за 24 май – Ден на българската писменост и култура и за светите братя Кирил и Методий.
20 май
Учениците от трети клас на СУ "Св. св. Кирил и Методий" на посещение в библиотеката, за да се запознаят с правилата за ползване на библиотеката, подреждането на библиотечния фонд и задължителната литература през лятото.
21 май
Забавни игри на открито в парка с участниците в Националната библиотечна седмица.

ВРАЦА
Регионална библиотека „Христо Ботев”

11  22 май 
Всеки посетител ще получи едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.
Всеки посетител, който е закъснял да върне книга на библиотеката може да го направи като има вариант за замяна с книга със същата тематика.
11 май
Отбелязване на професионалния празник на библиотекарите с поднасяне на цветя пред паметника на Св. св. Кирил и Методий.
Среща на тема „Различните платформи за обучение и как те могат да бъдат използвани за обучение на обучители и обучение на потребители“ с лектор д-р Димитрина Папагалска в Обща читалня и онлайн през платформата Zoom.
12 май
Дискусия за нови лидери на тема „Възможно ли е ново начало?“.  
Среща с детската авторка Радостина Николова. 
Нощ на литературата.
17  21 май
Игра „Помогни на автора“ по график.
Игра „Моята любима буква“ по график.
17 май
Среща с детската авторка и илюстратор Мая Бочева. 

ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ

КЮСТЕНДИЛ 
Регионална библиотека „Емануил Попдимитров”

10 май
Интервю по местните медии, прессъобщение за принципите и посланията на НБС 2021 и техните регионални проекции и измерения – услуги в условия на пандемия.
Разговор за мястото, ролята и значението на библиотеката и колко е важно изпълнението на функциите ѝ да се случват в подходяща среда по повод на някои пространствени трансформации и преместване на Детския отдел и отдел „Изкуство“, в които текат ремонтни дейности. 
11  май 
Дарение на книги за библиотеката от фирма ТОРГОТЕРМ – на събитието ще присъстват представители на общинската и областна администрация, медии, колеги от областта и акцентите ще бъдат към мястото и ролята на библиотеките от региона за съхраняването на книжовното документално наследство. Ще бъдат изложени и посланията на НБС 2021.
Община, библиотека, музей, галерия – партньори в разработването на проект за опазване на културно-историческото наследство. Добре е да се спомене в контекста на посланията, тъй като са заложени основно дейности по дигитализация и технологично обновление.

ОБЛАСТ МОНТАНА

МОНТАНА
Регионална библиотека „Гео Милев”

17 – 21 май
„Съвременните библиотеки с грижа към тийн поколението“ – видеофилм, предназначен за родители, учители, психолози, педагози, които образоват и възпитават новото поколение Z. Филмът ще се разпространява по време на НБС в училищата, по време на онлайн родителски и педагогически срещи, ще се излъчи мултимедийно във фоайето на библиотеката и на фейсбук страницата в рубриката „Библиотеката ще ти помогне“. Ще се предложи и в помощ на читалищните библиотекари на страницата на групата „Библиотеките от област Монтана“ в работата им в местните общности.
„Професия библиотекар“ – онлайн мултимедийна презентация за ученици от 3-и до 6-и клас. Ще се излъчва всеки ден по предварителен график.
Видео презентации на специализирана литература за професионалисти в различни области на знанието с цел стимулиране на четенето за повишаване на професионалната квалификация, за непрекъснато образование и самоусъвършенстване на личността.
17 май
Стартиране на маркетингово проучване сред потребителите на библиотечни услуги. Целта на проучването е да се съберат мненията на читателите, да се разбере какво потребителите мислят за библиотеката и с какво тя може да им бъде полезна, да се установи степента на удовлетвореност от предоставените услуги, както и да се получи обратна връзка за идеи и препоръки за подобряване на обслужването и стартиране на нови услуги. Онлайн анкетата ще се качи на сайта на РБ „Гео Милев“ и ще стои като първи пост на фейсбук страницата и може да се попълни от всеки браузър или устройство  компютър, мобилен телефон, таблет. Анкета на хартиен носител ще се попълва от посетителите в отделите.
21 май
„Читалня на открито“ – периодични издания и художествена литература в градските паркове.

ОБЛАСТ ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕН 
Регионална библиотека „Христо Смирненски”

17 – 21 май
Beowulf: The Anglo-Saxon Age (449 - 1066) – Онлайн литературно занимание с ученици от XI клас на ПГПЧЕ.
„Рицарят на книгите за доброто/The Good Knight of the Books” – театрална работилница на български и английски език по случай 105 г. от рождението на Роалд Дал с ученици от IV клас на НУИ „П. Пипков”.
„Красивите приказки на живота” – онлайн интерактивно занимание, посветено на творчеството на Андерсен с ученици от V клас на ОУ „Валери Петров”.
Изложба „Пътешествие с книга“ във фоайето на библиотеката – цели да провокира читателското любопитство и да подари безброй вълнуващи мигове. Читателите ще се запознаят със смели хора и интересни места и факти от целия свят. 

ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

ПЛОВДИВ
Библиотека при Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ 

17 – 31 май
Акция „Да живеем зелено” – събиране на вторични суровини с цел „Да закупим поне една нова книга”.
17 – 20 май
Седмица на отворените врати в музейната библиотека по случай 145 г. от Априлското въстание, 200 г. от рождението на Георги С. Раковски, 145 г. от рождението на Кирил Христов – посещение на 11-те класове и запознаване с експонираните редки и ценни заглавия от фонда на музейната библиотека, както и нейния исторически развой, довел до 150-годишния ѝ юбилей.
90 години от издаването на вестник «Ученически устрем» – 12-годишна ученическа инициатива при гимназията, превърнала го в средношколски за Пловдив. Презентиране на значими за гимназията издания – книги с автографи, нейните първи годишници и отчети, първите учебници и периодични издания от Възрожденска България. 
Мислоем – споделяне на любими мисли от и за книгата и четенето.
17 май
Онлайн среща с Любомир Андреев – ученик на гимназията и дискусия, свързана с неговата първа книга „Химера“.

с.ТРУД, общ. МАРИЦА
Библиотека при НЧ „ Светлина – 1929”

17 – 21 май
„Вземи книга на сляпо” от фоайето на читалището пред библиотеката.
19 май
Среща с ученици от първи клас в цъфтящата класна стая в двора ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
20 май
Среща с ученици от втори и четвърти клас в цъфтящата класна стая в двора ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
21 май
Среща с читателски клуб „Работливковци” – откриване на гласуването в националната награда „Бисерче вълшебно” и среща с новите книги от различните възрастови категории.

ОБЛАСТ  РУСЕ

РУСЕ
Регионална библиотека „Любен Каравелов”

15 май
Представяне на детската книжка "Приключенията на еднорога Били" на Деница Филева, в която се разказва за силата на приятелство между еднорога Били и Пепе по пътя им към тяхната мечта да построят замък от вода.
17 май
Живодар Душков гостува в библиотеката с второто издание на романа си „Пъзел“, написан по действителен случай като проследява събитията около поредица убийства в Русе.
18 май
Представяне на изследването „Личните имена, църквата, държавата и кръстникът Русе 1830 –1970, 2000 г.“ на Станчо Станчев, което е резултат от многогодишния задълбочен труд на автора върху антропонимичната система на Русе.
19 май
Явор Цанев представя новия сборник разкази „Гроб съм“.
„Културно-литературно наследство на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе” – онлайн събитие с представяне на библиотеката и нейните най-интересни колекции по проект „Библиотеките като образователна среда“ със Средно училище "Петър Берон", Прага, Чехия. 
22 май
Представяне на детската творба „Силвър и вампирите“ на Явор Цанев, която е номинирана за награда „Бисерче вълшебно“.  

ОБЛАСТ СИЛИСТРА

СИЛИСТРА
Регионална библиотека „Партений Павлович”

11 май
Ден на библиотекаря  –  „С почит към историята и с поглед към бъдещето” – поднасяне на цветя на паметната плоча на патрона на библиотеката епископ Партений Павлович и беседа за историческия му и литературен принос.
17 – 23 май
„Библиотечната професия – с достойно минало и с европейско бъдеще”  изложба на снимки и на библиотечни документи от фондовете на библиотеката, свързани с историята и с настоящите ѝ дейности.
„Библиотечната професия – с достойно минало и с европейско бъдеще” виртуална изложба в социалните профили на библиотеката.
Срещи с властта „Библиотеката ще ти помогне – помогнете на библиотеката!”.
„Ден на отворените врати” – безплатно издаване на читателски карти, беседи по ББЗ и др.   
„Прослава на българските букви”  изложба на библиотечни документи от фондовете на библиотеката.„Библиотеката ще ти помогне” – виртуално представяне на дейности на библиотеката в условията на Ковид кризата: културно-образователни събития, обслужване на потребители, дезинфекциране на книги и др. 

ОБЛАСТ СМОЛЯН

СМОЛЯН
Регионална библиотека „Николай Вранчев”

11 май
Регионален форум „Съвременният поглед върху библиотеката и библиотечната професия” – по повод Професионалния празник на българския библиотекар.
Връчване на годишни награди "Библиотека на годината" и "Библиотекар на годината", съвместна инициатива с Областна администрация – Смолян.
17  21 май
„Глаголически букви от Асеманиевото евангелие” – изложба.
Откриване на филиал на библиотеката в Смолян.
Отчитане на ежегоден конкурс за превод на художествен текст на името на патрона на библиотеката Николай Вранчев. 
„Първоучители и просветители в Средните Родопи” – изложба.

ОБЛАСТ СОФИЯ

СОФИЯ
Библиотека при Нов български университет

17 май
Четем „Следва“ и „Orientalia“  всеки посетител на библиотеката получава брой на университетските списания „Следва“ и „Orientalia“.
20 май – 30 юни
Изложба „Нобелова награда за мир“  книги и статии от библиотечните колекции на НБУ, свързани с учредяването, статута, идеята и историята на Нобеловата награда за мир – от първите ѝ носители от началото на ХХ век до наши дни. Повод за събитието е отбелязването през май на 100-годишнината от рождението на един от най-знаковите носители на Нобеловата награда за мир  академик Андрей Сахаров, както и навършването през 2021 г. на 120 години от връчването на първите подобни високи (особено в морален смисъл) отличия  на инициатора за създаването на Червения кръст и Женевската конвенция, швейцареца Анри Дюнан и французина Фредерик Паси, основател и председател на Дружеството за арбитраж между нациите и Интерпарламентарния съюз. Всеки желаещ може да получи изготвената библиография към изложбата като пише на Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 30 юни.
21 май
Уебинар в ZOOM „Central and Eastern European Online Library (CEEOL)  единствена по рода си база данни в България с водещ д-р Радостина Тодорова, директор на библиотеката. CEEOL е ценен информационен ресурс с периодични издания и книги в областта на хуманитарните и социални науки от и за Централна и Източна Европа.

САМОКОВ
Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”

11 май
Изложба „Живопис” на художничката Мария Ицова.
18 май
„Обслужване на читатели по време на пандемия” регионална кръгла маса
20 май
Среща-разговор с Иван Такев – археолог към БАН.

ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

СТАРА ЗАГОРА
Библиотека „Родина”

17 – 21 май
Всички инициативи се провеждат в памет на Снежана Янева и Емилия Милкова.
Връчване на грамоти за участие в XVI маратон „Четяща Стара Загора 2021” – в 20 училища и 10 детските градини, и изпращане на грамоти до 31 читалища, институции и фирми.
17 май
„История на писмеността по нашите земи“ – мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и творческо ателие за изработване на книгоразделители. Гостува 3-и клас на IX ОУ „Веселин Ханчев”.
„В лабиринта на знанието“ – запознаване с ресурсите и услугите на библиотеката.
18 май 
„Библиотеки: пътешествие във времето. Библиотеките на бъдещето“ – мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и творческо ателие за изработване на мини книжки. Гостува 2-и клас на IX ОУ „Веселин Ханчев”.
„В лабиринта на знанието“ – запознаване с ресурсите и услугите на библиотеката.
„С почит към делото на светите братя Кирил и Методий” – във Филиал „Августа Траяна” на библиотеката гостува на 2-и клас. 
19 май
„История на писмеността по нашите земи“ – мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и творческо ателие за изработване на мини книжки. Гостува 3-и клас на IX ОУ „Веселин Ханчев”.
„В лабиринта на знанието“ – запознаване с ресурсите и услугите на библиотеката.
20 май 
Виртуална изложба „Светът в учебника на прапрабаба”.
„Паметници на Кирил и Методий по света” – мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и литературни игри; творческо ателие за изписване на букви от глаголицата и кирилицата и образуване на старинни думи.
„Библиотеки: пътешествие във времето. Библиотеките на бъдещето“ – мултимедийна презентация, литературно четене с викторина и творческо ателие за изработване на книгоразделители. Гостува 4-и клас на IX ОУ „Веселин Ханчев”.
„В лабиринта на знанието“ – запознаване с ресурсите и услугите на библиотеката.
21 май  
Посаждане на сребрист кипарис в памет на Снежана Янева в двора на Библиотека „Родина” (ул. „Васил Априлов” – от южната страна на централната библиотека). 

Регионална библиотека „Захарий Княжески”

17 – 21 май 
Седмица на „Отворени врати” за деца и възрастни – библиотечни екскурзии и презентации за запознаване с информационните ресурси и услугите на библиотеките.
Публични изяви в библиотеката – разпространение на информационни материали за НБС и за библиотеките в Стара Загора.
Изложба от плакати „ПреОткриване след 67...“  проследява историята на институцията и събитията, случващи се в нея, от откриването ѝ до днес. За първи път се показват част от плакатите, в които е „въвлечена библиотечната общност. Те съдържат информация и носят послания. Освен типичната за плаката комплексност, има и плакати артистични, създадени, за да отразят конкретно събитие.
18 – 20 май 
Дни на информационната и медийната грамотност

ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

ТЪРГОВИЩЕ
Регионална библиотека „Петър Стъпов”

17 май
Провеждане на детско утро „Вече сме читатели“ с първокласници от I СУ “Св. Седмочисленици“.
18 май
Провеждане на детско утро „Вече сме читатели“ с първокласници от I ОУ “Христо Ботев“.
19 май
„Панаир на знанията“  Образователна и интерактивна игра с ученици от I СУ “Св. Седмочисленици“.
20 май
Книгите и ние. Тенденции при книгите за тинейджъри  Дискусия с Изабел Овчарова, автор и влогър.
21 май
Витрина с материали по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура.
Номинации за най-добър читател.

ОБЛАСТ ХАСКОВО

ХАСКОВО
Регионална библиотека „Христо Смирненски”

18 май
Творческа вечер на поетесата Ваня Данева.
19 май
Библиотекар за един ден с ученици от ОУ „Хр. Смирненски”.
20 май
Среща с Мария Донева и новата ѝ книга „Нетърпение в кутия”.

 
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните специалисти Печат
вторник, 11 май 2021
11may.jpg

Уважаеми колеги,

Професията на библиотекаря е колкото позната, толкова и непозната. Често сме възприемани като отдадени любители на книги, които прекарват часове, прелиствайки прашните страници. Ежедневието пък ни сблъсква с хора, които очакват, че знаем всичко и можем да намерим нужната им информация на мига. Дигитално роденото поколение има своите очаквания от нас…
Измина една много трудна и изпълнена с предизвикателства за всички нас година.
Традиционната представа свързва библиотеките със съхраняването и опазването на паметта на нацията. Мисията ни днес обаче е да подпомагаме всеки гражданин и всички сектори на обществото. Затова ние, библиотекарите, сме професионалисти и мечтатели! Убедени сме, че ресурсите, услугите, възможностите, които предоставят библиотеките, подобряват качеството на живот на хората. С хубава книга и проверена информация продължаваме да се грижим за физическото и духовното здраве на нашите читатели и в днешната трудна за всеки реалност. За да продължат да ни вярват!
Честит професионален празник, колеги, всички вие, за които професията библиотекар е мисия и призвание!
Бъдете все така креативни и заредени от добрите практики, научените уроци в последните месеци и плановете за новата нормалност. Продължавайте да вярвате в магията на книгите. Ценете професията и колегите си. Нека социалната изолация си остане само физическа.
Убедени сме, че българското общество има право на по-добри, съвременни и модерни библиотеки! Развитието на библиотеките е вяра в бъдещето. Затова нека си пожелаем достойно бъдеще за нашите библиотеки и здраве и удовлетвореност за всички работещи в тях специалисти.

УС на ББИА

 
Регламент за провеждане на Конкурс за буктрейлъри „Живи страници” Печат
петък, 07 май 2021

1. Общи положения

Настоящият регламент определя и регулира организацията на провеждането на Конкурс за буктрейлъри „Живи страници”, (по-нататък Конкурсът), изискванията към участниците и предоставените от тях конкурсни материали, процедурата и критериите за тяхното оценяване и излъчване на победителите.

Участниците създават кратко до 3-минутно самостоятелно мултимедийно произведение върху книга – буктрейлър. В конкурса могат да участват ученици на възраст от 14 до 19 години.

Пълен текст...
 
Национална библиотечна седмица 2021 Печат
понеделник, 19 април 2021
НБС 2021
За 15-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 17 до 21 май 2021 г. под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“. Инициативата се провежда в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България”.
Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на НБС 2021, да изпратят информация за подготвената програма до 7 май 2021 г. на имейл  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
Припомняме, че очакваме вашите клипове до 1 минута, отразяващи работата на библиотеката и предлаганите от нея услуги в условия на пандемия, до 23 април 2021 г. (петък).

Можете да изтеглите част от материалите за кампанията:
Послание на НБС 2021 (.pdf)
Лого на кампанията (.pdf) (.pdf)
Плакат (.jpg) 

 

 
Прессъобщение (.docx
 
Съболезнователен адрес до ББИА от НБКМ Печат
четвъртък, 01 април 2021
 
Последно сбогом! Печат
четвъртък, 01 април 2021
emilia_milkova_w.jpg
С дълбока скръб съобщаваме, че на 31 март 2021 г. ни напусна д-р Емилия Станева-Милкова, председател на Управителния съвет на ББИА. 
Д-р Емилия Веселинова Станева-Милкова е завършила „Библиотекознание и библиография” в Държавния библиотекарски институт. Придобива магистърска степен във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” по специалност „История”. През 2013 г. защитава докторска дисертация в УниБИТ по Книгознание, библиотекознание и библиография. Има редица специализации в САЩ и Германия. Д-р Милкова е била член на Постоянната комисия „Обществени библиотеки” към ИФЛА. Автор е на множество публикации, библиографски указатели и съставител на сборниците: „С подпис от автора – мигове история”, „Библиотеката в новото хилядолетие”, „Жрец и войн на живота” и др. През последните четири години беше депутат в 44-ото Народно събрание от гражданската квота в парламентарната група на ПП ГЕРБ. През юни 2020 г. беше избрана за председател на ББИА. Емилия Милкова членува в националната експертна група по дигитализация към фонд „13 века България“ и Националния съвет по библиотечно дело към министъра на културата. Удостоена е с наградата „Носител на просветата 2016“ в конкурса на Националното представителство на студентските съвети в България.
Целият професионален път на Емилия Милкова беше посветен на библиотечното дело. Започнала като библиотекар в Детския отдел на Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич, от 1992 г. тя работи първо като каталогизатор, а по-късно като библиотекар в Справочния отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. От 1998 г., повече от 20 години, тя беше директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Д-р Милкова не се примиряваше със статуквото, тя следеше всички новости в развитието на библиотечния сектор и смело ги въвеждаше в практиката на своята библиотека, към която беше силно привързана и обичаше безпределно. Под нейно ръководство тя преобрази облика си и се превърна във водеща обществена библиотека в страната. Безспорен е нейният принос в развитието на електронните услуги, дигитализацията на библиотечните фондове, инициативите за насърчаване на четенето. По нейна идея стартира първият Маратон на четенето, който по-късно се превърна в национална инициатива. Емилия Милкова участва в десетки международни проекти, сред които AquaNarrabilis, X-LIBRIS, LoCloud, Europeana Awareness, Digital Literacy 2.0 и много други.
Емилия впечатляваше всички със своята енергичност, работоспособност, далновидност и иновативни идеи, които въплъщаваше в практиката неуморно. Като депутат и председател на ББИА отстояваше интересите на библиотеките и правеше всичко по силите си за по-доброто им финансиране и правна регулация. Емилия Милкова умееше да отстоява интересите на библиотеките пред изпълнителната власт и да убеждава политиците в тяхната значимост за общественото развитие. Тя остави ярка следа в професионалната ни общност и ще остане еталон за етичност, колегиалност и човещина.
Дълбок поклон пред паметта на Емилия Милкова. Почивай в мир!
 
Годишни библиотечни награди за 2020 г. Печат
сряда, 31 март 2021
logobbia.jpgУС на ББИА започва набиране на кандидатури за Годишните библиотечни награди за 2020 г. Очакваме вашите предложения за:
•    БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА
•    БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА
•    МЛАД БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА
•    ПОДКРЕПА ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ
Може да изпращате вашите предложения на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 10 май 2021 г., като за всяка получена кандидатура ще получите потвърждение. Подаването на предложения става по реда, отразен в Статута и Процедурата на Годишните библиотечни награди. Ако имате въпроси и неясноти по процедурата за изготвяне на предложенията, може да се обръщате към членовете на ИБ на ББИА.
 
Уебинар „Европейските структурни и инвестиционни фондове (2021 – 2027): възможности за библиотеките” Печат
вторник, 30 март 2021
eblida_webinar.jpg
На 17 март 2021 г. се проведе националният уебинар на ЕБЛИДА с българските библиотеки, организиран от ББИА и ФГББ и посветен на възможностите за финансиране на библиотечни проекти чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Библиотеката на МУ – Пловдив и РНБ „П. Р. Славейков“ – Велико Търново запознаха участниците с опита си при изпълнението на проекти, финансирани по ЕСИФ през изминалия програмен период. Директорът на ЕБЛИДА Джузепе Витиело представи насоките по темата, включени в доклада на организацията „Да мислим немислимото: програма на европейските библиотеки в условията на пост-Ковид, свързана с Целите за устойчиво развитие и финансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове (2021 – 2027)“. 
Пълен текст...
 
Маратон на четенето 2021 Печат
понеделник, 29 март 2021
maraton_2021.jpg
Уважаеми колеги,
предстои да проведем заедно шестнадесетия Маратон на четенето от 2 до 23 април 2021 г. Във връзка с ограниченията, наложени в страната поради извънредната епидемична обстановка, ви приканваме да се включите с инициативи в дигитална среда – организиране на онлайн четения, онлайн срещи с автори, разпространяване чрез социалните мрежи на видео записи с четения на разнообразни произведения. Могат да бъдат организирани конкурси за снимка с любима книга, прочетена в този период, или за най-много прочетени книги, както и други подобни, за да демонстрираме и в новата ситуация библиотеките като значим фактор за четене и общуване в онлайн среда.
Моля да изпращате информация за вашите инициативи текущо на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. в периода 1 – 23 април 2021 г.
 
Национален литературен конкурс “Спас Зафиров” 2021 Печат
четвъртък, 25 март 2021
nch_peshtera.jpg
По повод 205 г. от рождението на Спас Зафиров – учител, общественик, преводач и автор, Общинска библиотека при НЧ „Развитие – 1873” – Пещера организира Национален литературен конкурс “Спас Зафиров” за написване на есе на тема „Бащин език – катехизис мой”. В конкурса могат да  участват ученици от 7-ми до 12-ти клас. Есетата трябва да бъдат авторски, в тях да личи отношението на пишещия към темата, както и да показват езиковата култура на автора. За класираните на първите три места в конкурса НЧ ”Развитие – 1873” осигурява парични награди. Номинираните за отличия ще бъдат поканени на връчването на наградите на 11 май – Ден на библиотекаря.
Конкурсните материали се приемат по пощата на адрес: 4550 Пещера, ул. „Димитър Горов” №4 или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 18 ч. на 22 април 2021 г. В пощенския плик на отделен лист се изпращат данни за автора: трите имена, възраст, адрес, клас, училище, тел. за контакт.
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 10 от 831
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook
Copyright © 2000 – 2021 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.