Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                      
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
Общо годишно събрание на ББИА Печат
четвъртък, 04 юни 2020
logo_bbia_30-godini-kryglo_w.png
Уважаеми колеги,
Напомняме ви, че Общото годишно събрание на ББИА  ще се състои на 16 юни 2020 г. от 9:00 часа в зала 4 на Федерацията на научно-техническите съюзи, София 1000, ул. „Г. С. Раковски“ №108 при спазване на изискуемите противоепидемични мерки. Моля всички участници да си носят маски. При липса на кворум събранието се отлага с един час по-късно, на същото място и при същия дневен ред. Поканват се да присъстват всички индивидуални членове и представители на членовете – юридически лица на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), издължили членския си внос за 2019 г. до 31.12.2019 г. 
Ако има желаещи да участват в събранието от общини, в които все още не са разрешени командировките, техните разходи за еднодневна командировка ще бъдат поети от ББИА при условие, че ползват отпуск за този ден. Желаещите да се възползват от тази възможност моля да изпратят заявки до Нина Коцева – Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 11 юни, четвъртък, 12.00 часа.
УС на ББИА
 
Поздравление от Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44-ото НС Печат
четвъртък, 21 май 2020

Поздравителен адрес от г-жа Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44-ото Народно събрание по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 
МОН обяви кандидатстване по модула „Библиотеките като образователна среда“ Печат
вторник, 19 май 2020
uchilishtni_biblioteki_2020.png
Министерството на образованието и науката обяви кандидатстване по модула „Библиотеките като образователна среда“ от националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. По нея училищата могат да кандидатстват с проекти за финансиране за създаване на библиотечен фонд или обогатяване със съвременна литература на вече съществуващ и да организират различни инициативи, свързани с четенето, повишаване на грамотността и формиране на умения за учене през целия живот съвместно с други училища и/или обществени библиотеки. 
По модула могат да кандидатстват всички държавни и общински училища, в които се обучават ученици от 1-и до 12-и клас. Документите и придружителното писмо до дирекция „Учебници и училищна документация“ се подават в деловодството на МОН до 18 юни 2020 г. В случаите, в които документите се изпращат по пощата или чрез куриерска фирма, важи съответно датата на пощенското клеймо или датата на изпращане. Училищата кандидатстват с формуляр по образец и приложение.

 
Проект „BIBLIO – повишаване на дигиталните умения и компетентности на библиотекарите в Европа” Печат
вторник, 19 май 2020
biblio-logo-frame.jpg
Фондация „Глобални библиотеки – България” като партньор в изпълнението на проект „BIBLIO – повишаване на дигиталните умения и компетентности на библиотекарите в Европа” вече няколко месеца активно работи по анализа на нуждите на работещите в библиотечния сектор в нашата страна. Този анализ е многоаспектен, има няколко компонента и включва няколко основни дейности. Вече е завършено кабинетното проучване, за което подробности можете да видите на сайта на Фондацията.
Подготвен бе и българският вариант на онлайн анкета, в която бяха поканени да участват повече от 100 библиотекари и други специалисти от различни библиотеки и библиотечни организации и институции в страната. При приключването на анкетата е отчетено участие на 79 работещи в библиотеките в България. Предстои обощаване на резултатите до края на май и представянето им през юни 2020 г.
 
Препоръки за повторно отваряне на библиотеките в условията на извънредна епидемична обстановка Печат
сряда, 13 май 2020
logo_bbia_30-godini-kryglo_w.png
Тези препоръки са подготвени от Българската библиотечно-информационна асоциация в съответствие с разпоредбите на Министерството на здравеопазването и наличните най-добри международни практики, следвани от библиотеките в Европа, Северна Америка, Азия и Австралия (обобщени и публикувани от ИФЛА и ЕБЛИДА) по отношение на политиките за достъп, сигурността на персонала, социалното дистанциране и хигиенизирането на колекциите при повторно отваряне на библиотеките. Предпоставка за отваряне на дадена библиотека е тя да отговаря на препоръките. Ако има актуализации на тези препоръки, те ще бъдат оповестени своевременно.

 
Концепция за постепенното отваряне на Градската библиотека в Кьолн Печат
вторник, 12 май 2020
bibliotek_koln_2020.jpg Снимка: Stadtbibliothek Köln  
Сегашно състояние
Понастоящем всички служители на Градската библиотека работят от дома си дистанционно, с изключение на някои спешни служби за поддържане на ИТ и други неизбежни дейности.
Градската библиотека работи със специфичен библиотечен софтуер на собствените си сървъри. Обичайният достъп до общинския хоум офис е много ограничен. На служителите са възложени специални задачи, включително по-нататъшно развитие на дигиталните услуги, които предлага библиотеката. Понастоящем аналоговите медии не са достъпни за гражданите. Градската библиотека работи по различни модели услуги, за да позволи използването на безконтактни медии (вж. по-долу модели 2 и 3).
Много граждани се нуждаят от материали за образование, обучение и продължаващо образование от домашния си офис – това се отнася както за учениците, така и за хората, които се обучават. 

Модел 1 – без посетители
Градската библиотека може да върне на работа персонала без отваряне на помещенията и без контакт с потребители, тъй като има натрупани с годините административни и организационни задачи и дейности по съхранение на фондовете, които не могат да се извършват от дома. Първата стъпка би била да се върне на работа в библиотеката персоналът и да се предостави възможност за работа от дома само за служители от рискови групи. Тази мярка служи и като подготовка за постепенно отваряне за потребителите.
Пълен текст...
 
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните и информационните специалисти Печат
неделя, 10 май 2020
Честит празник!
Уважаеми колеги,
За 15-а поредна година отбелязваме деня на светите братя Кирил и Методий като професионален празник на българските библиотечни специалисти. Нека в този ден отдадем дължимото внимание и почит на  поколенията, които успяха да изградят и развият библиотечната инфраструктура у нас в унисон с най-добрите образци от международната практика. Съвременното поколение библиотекари са не само носители на най-добрите традиции на българското библиотечно дело. Те се справят умело с внедряването на новостите в различни области и преобразяват библиотеките от пазители на книжовното наследство в модерни центрове за информация, образование, култура и социално включване.
Тазгодишният ни професионален празник 11 май е по-особен. От времето на светите братя Кирил и Методий светът е преживял много пандемии, но тази която преживяваме сега е по-различна, тъй като за кратко време промени живота на милиони хора по света. Но тя е и една нова възможност за нас. Възможност да покажем, че българските библиотеки, които през последните две десетилетия значително се модернизираха като създадоха електронни каталози, дигитални колекции и започнаха да предлагат различни онлайн услуги, са значим фактор за четене, образование и общуване в дигитална среда. Възможност да докажем, че ние библиотекарите имаме знания и умения, за да не оставим нашите читатели без необходимата им информация дори и в условията на пълно затваряне на библиотеките. Възможност да превърнем библиотеките в достъпно, но и сигурно за здравето на хората място след тяхното повторно отваряне.
Водени от етичния ни кодекс, който повелява да сме винаги в услуга на гражданите, ние намираме своето място в глобалната мрежа и предлагаме нови, подходящи услуги за хората. Инициираните стотици онлайн събития по време на Маратона на четенето го изпълни с нов смисъл. Разнасянето на книги по домовете, виртуалните изложби, онлайн конкурсите, състезанията и срещите са само част от инициативите, с които доказваме, че библиотекарите са иновативни, в крак с технологиите, потребностите и желанията на гражданите. 
Скъпи колеги, бъдете все така дръзновени и отдадени на своето призвание, каквито са и патроните на нашия светъл празник! Бъдете най-вече здрави, вие и вашите близки, за да имате силите и желанието все така да служите за духовното, образователното и културното развитие на обществото. Най-голямата награда за нас, библиотечните специалисти, е удовлетвореността на хората, която ни съпътства в ежедневния ни труд!

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
                                                                                                                                     УС на ББИА

 
COVID-19 и защита на здравето в библиотеките Печат
петък, 08 май 2020
book-2020.jpg
Преглед на литературата и някои препоръки относно работата с документите и управлението на работното пространство от Виторио Понзани и Роза Майело от Италианска библиотечна асоциация

Заради пандемията COVID-19 много библиотеки в Европа и по света бяха принудени да затворят. Други въведоха ограничения за влизане, намалиха обхвата на услугите, които предоставят и спряха програмите, които обикновено се провеждат в библиотеката (за насърчаване на четенето и за информационна грамотност). Въпреки това, почти всички библиотеки продължават да предлагат дистанционни услуги и в много случаи ги обогатяват. В зависимост от националната ситуация или от оценката на риска, насочена към конкретния случай, в много страни библиотечният персонал работи основно или изключително от дома, присъствието в помещенията на библиотеката е ограничено до няколко основни дейности, докато в други продължават да работят на място или вече започват да го правят.
Във всеки случай библиотеките от този момент нататък и с оглед на пълното им отваряне ще предприемат адекватни мерки за защита както на персонала, така и на потребителите. Рисковете надхвърлят тези, произтичащи от физическото присъствие на хора в помещенията, изпълнени от препоръките, издадени на правителствено ниво за всички обществени служби. Те включват приемането на работа на разстояние като предпочитан стандарт по време на цялото извънредно положение; препоръката хората със симптоми на COVID-19 да не ходят на работа; гарантиране на спазване на безопасно разстояние; забрана на събирания и насърчаване на мерки за социално дистанциране; избягване на всякакъв вид физически контакт. И все пак рисковете произтичат и от необходимостта да се борави с различни материали (книги и други документи, формуляри, пощенски колети, устройства, работни повърхности и др.).
Пълен текст...
 
ХХХVІІ Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" Печат
четвъртък, 07 май 2020
logo_biblioteka_rodina.jpg
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви. Организира се от Библиотека "Родина" и къща музей "Гео Милев" и е част от културния календар на Община Стара Загора.
В конкурса могат да участват всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години към датата на отчитане на конкурса – 30.10.2020 г. (родени след 30 октомври 1995 г.), които нямат издадена стихосбирка. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби.
Творби на участниците се приемат до 30 септември 2020 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , факс: 042 603 950 или с препоръчана кореспонденция на адрес: 6000 Стара Загора, бул. „Руски“ 17, Библиотека „Родина”. Изпратените текстове трябва да са придружени с точно посочени: 
име, презиме и фамилия на участника;
настоящ адрес, телефон за контакти, имейл адрес;
дата, месец, година и място на раждане.
Пълен текст...
 
Повторно отваряне на библиотеки Печат
понеделник, 04 май 2020
biblioteka_iu_varna_2020.jpg

 Снимка: Библиотека на Икономически университет – Варна  

 
Идеята за повторно отваряне на библиотеките все по-често е на дневен ред, тъй като страните се стремят да премахнат по-широките ограничения. В случая с училищата понякога библиотеката остава затворена, дори ако уроците са започнали отново (случаят в Logumkloster, Дания). Разбира се, решенията трябва да се основават на цялостна оценка на риска от страна на властите.
Ограничаване на броя на потребителите в библиотеката
Една стъпка, която се предприема, е да се ограничи броят на хората в библиотеката по едно и също време. Това улеснява поддържането на социалната дистанция. В Макао (Китай) публичните библиотеки използват система за издаване на билети, за да ограничат броя на хората в библиотеката – стъпка, направена и в Хонкон (Китай) по време на неотдавнашната фаза на повторно отваряне. Чешкият библиотечен съвет също предлага да се ограничи времето за престой в библиотеката.
Други варианти, които се обмислят в Чикаго, Съединените щати, включват предоставяне на услуги извън сградата, където е възможно и ограничаване на определено време за отваряне за определени групи, като например възрастни потребители (идея също проучена от чехите). На други места, където самият дизайн на библиотечни сгради не позволява социално дистанциране, правителствата се стремят да държат библиотеките затворени, докато общото ниво на риска не спадне.
Полагат се и усилия за намаляване на необходимостта да се ползва физически библиотеката. В Макао (Китай) се стремят да направят това, като удължават сроковете за заемане на документи и насърчават хората да използват онлайн услуги, доколкото това е възможно. В Хонконг (Китай) също позволяват неограничени подновявания на срока за заемане, а академичните библиотеки се отказват от налагане на глоби. Други планират да предоставят услугите си онлайн поне през следващите няколко месеца.
Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 10 от 795
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 – 2020 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.