Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                      
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните и информационните специалисти Печат
неделя, 10 май 2020
Честит празник!
Уважаеми колеги,
За 15-а поредна година отбелязваме деня на светите братя Кирил и Методий като професионален празник на българските библиотечни специалисти. Нека в този ден отдадем дължимото внимание и почит на  поколенията, които успяха да изградят и развият библиотечната инфраструктура у нас в унисон с най-добрите образци от международната практика. Съвременното поколение библиотекари са не само носители на най-добрите традиции на българското библиотечно дело. Те се справят умело с внедряването на новостите в различни области и преобразяват библиотеките от пазители на книжовното наследство в модерни центрове за информация, образование, култура и социално включване.
Тазгодишният ни професионален празник 11 май е по-особен. От времето на светите братя Кирил и Методий светът е преживял много пандемии, но тази която преживяваме сега е по-различна, тъй като за кратко време промени живота на милиони хора по света. Но тя е и една нова възможност за нас. Възможност да покажем, че българските библиотеки, които през последните две десетилетия значително се модернизираха като създадоха електронни каталози, дигитални колекции и започнаха да предлагат различни онлайн услуги, са значим фактор за четене, образование и общуване в дигитална среда. Възможност да докажем, че ние библиотекарите имаме знания и умения, за да не оставим нашите читатели без необходимата им информация дори и в условията на пълно затваряне на библиотеките. Възможност да превърнем библиотеките в достъпно, но и сигурно за здравето на хората място след тяхното повторно отваряне.
Водени от етичния ни кодекс, който повелява да сме винаги в услуга на гражданите, ние намираме своето място в глобалната мрежа и предлагаме нови, подходящи услуги за хората. Инициираните стотици онлайн събития по време на Маратона на четенето го изпълни с нов смисъл. Разнасянето на книги по домовете, виртуалните изложби, онлайн конкурсите, състезанията и срещите са само част от инициативите, с които доказваме, че библиотекарите са иновативни, в крак с технологиите, потребностите и желанията на гражданите. 
Скъпи колеги, бъдете все така дръзновени и отдадени на своето призвание, каквито са и патроните на нашия светъл празник! Бъдете най-вече здрави, вие и вашите близки, за да имате силите и желанието все така да служите за духовното, образователното и културното развитие на обществото. Най-голямата награда за нас, библиотечните специалисти, е удовлетвореността на хората, която ни съпътства в ежедневния ни труд!

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
                                                                                                                                     УС на ББИА

 
COVID-19 и защита на здравето в библиотеките Печат
петък, 08 май 2020
book-2020.jpg
Преглед на литературата и някои препоръки относно работата с документите и управлението на работното пространство от Виторио Понзани и Роза Майело от Италианска библиотечна асоциация

Заради пандемията COVID-19 много библиотеки в Европа и по света бяха принудени да затворят. Други въведоха ограничения за влизане, намалиха обхвата на услугите, които предоставят и спряха програмите, които обикновено се провеждат в библиотеката (за насърчаване на четенето и за информационна грамотност). Въпреки това, почти всички библиотеки продължават да предлагат дистанционни услуги и в много случаи ги обогатяват. В зависимост от националната ситуация или от оценката на риска, насочена към конкретния случай, в много страни библиотечният персонал работи основно или изключително от дома, присъствието в помещенията на библиотеката е ограничено до няколко основни дейности, докато в други продължават да работят на място или вече започват да го правят.
Във всеки случай библиотеките от този момент нататък и с оглед на пълното им отваряне ще предприемат адекватни мерки за защита както на персонала, така и на потребителите. Рисковете надхвърлят тези, произтичащи от физическото присъствие на хора в помещенията, изпълнени от препоръките, издадени на правителствено ниво за всички обществени служби. Те включват приемането на работа на разстояние като предпочитан стандарт по време на цялото извънредно положение; препоръката хората със симптоми на COVID-19 да не ходят на работа; гарантиране на спазване на безопасно разстояние; забрана на събирания и насърчаване на мерки за социално дистанциране; избягване на всякакъв вид физически контакт. И все пак рисковете произтичат и от необходимостта да се борави с различни материали (книги и други документи, формуляри, пощенски колети, устройства, работни повърхности и др.).
Пълен текст...
 
ХХХVІІ Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" Печат
четвъртък, 07 май 2020
logo_biblioteka_rodina.jpg
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви. Организира се от Библиотека "Родина" и къща музей "Гео Милев" и е част от културния календар на Община Стара Загора.
В конкурса могат да участват всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години към датата на отчитане на конкурса – 30.10.2020 г. (родени след 30 октомври 1995 г.), които нямат издадена стихосбирка. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби.
Творби на участниците се приемат до 30 септември 2020 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , факс: 042 603 950 или с препоръчана кореспонденция на адрес: 6000 Стара Загора, бул. „Руски“ 17, Библиотека „Родина”. Изпратените текстове трябва да са придружени с точно посочени: 
име, презиме и фамилия на участника;
настоящ адрес, телефон за контакти, имейл адрес;
дата, месец, година и място на раждане.
Пълен текст...
 
Повторно отваряне на библиотеки Печат
понеделник, 04 май 2020
biblioteka_iu_varna_2020.jpg

 Снимка: Библиотека на Икономически университет – Варна  

 
Идеята за повторно отваряне на библиотеките все по-често е на дневен ред, тъй като страните се стремят да премахнат по-широките ограничения. В случая с училищата понякога библиотеката остава затворена, дори ако уроците са започнали отново (случаят в Logumkloster, Дания). Разбира се, решенията трябва да се основават на цялостна оценка на риска от страна на властите.
Ограничаване на броя на потребителите в библиотеката
Една стъпка, която се предприема, е да се ограничи броят на хората в библиотеката по едно и също време. Това улеснява поддържането на социалната дистанция. В Макао (Китай) публичните библиотеки използват система за издаване на билети, за да ограничат броя на хората в библиотеката – стъпка, направена и в Хонкон (Китай) по време на неотдавнашната фаза на повторно отваряне. Чешкият библиотечен съвет също предлага да се ограничи времето за престой в библиотеката.
Други варианти, които се обмислят в Чикаго, Съединените щати, включват предоставяне на услуги извън сградата, където е възможно и ограничаване на определено време за отваряне за определени групи, като например възрастни потребители (идея също проучена от чехите). На други места, където самият дизайн на библиотечни сгради не позволява социално дистанциране, правителствата се стремят да държат библиотеките затворени, докато общото ниво на риска не спадне.
Полагат се и усилия за намаляване на необходимостта да се ползва физически библиотеката. В Макао (Китай) се стремят да направят това, като удължават сроковете за заемане на документи и насърчават хората да използват онлайн услуги, доколкото това е възможно. В Хонконг (Китай) също позволяват неограничени подновявания на срока за заемане, а академичните библиотеки се отказват от налагане на глоби. Други планират да предоставят услугите си онлайн поне през следващите няколко месеца.
Пълен текст...
 
Национален онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките” Печат
четвъртък, 30 април 2020
logo_national_library.jpg
Уважаеми колеги,
Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий” Ви кани да вземете участие в Национален онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките” по повод 11 май, професионалният празник на българския библиотекар. Форумът ще се проведе на 11 май 2020 г. от 11 ч. в онлайн платформата ZOOM. Библиотечните специалисти ще могат да вземат участие в дискусионната среща по всички въпроси за съхраняването и поддръжката на националните ни ценности, духовно-нравствените и културни аспекти, както и всички други направления в нашата библиотечна работа по време на пандемия. 
Срок за заявяване на участие: 7 май 2020 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
Условия за участие: кратки изказвания до 5 мин. или представяне на резюме на доклад.
Техническата проба за включване към платформата ZOOM ще се извърши на 8 май 2020 г. от 11 ч.
Пълен текст...
 
Управление в условията на отдалечена работа в библиотеките Печат
петък, 24 април 2020

online_library_2020.jpg

Снимка: Про Нюз Добрич  

Тъй като библиотеките и библиотечните асоциации затварят сградите и офисите си, мнозина в библиотечната област са изправени пред предизвикателството как да управляват ефективно отдалечената работа.
Ясно е, че най-добрата ситуация е, ако е възможно да се планира предварително, като се гарантира, че целият персонал разполага с необходимите инструменти и обучение за ефективна и безопасна работа от дома и че може да се поддържа връзка лесно. Вече има много материали, достъпни в интернет от хора, изпаднали в подобна ситуация със силен акцент върху редовни контакти и поддържане на добър дух и мотивация.
Пълен текст...
 
Налични онлайн ресурси на свободен достъп Печат
сряда, 15 април 2020

 open-access-logo-medium.jpg

Снимка: Научни ресурси  

 
 
В много библиотеки се наблюдава значително нарастване на интереса към дигиталните ресурси, което в някои случаи вече води до пренасочване на приоритетите от физически към дигитални материали. В Дания лимитите за заемане на библиотечни документи са нараснали, за да могат потребителите да имат достъп до повече електронни книги едновременно.
Ясно е, че възможността за използване на ресурси онлайн зависи много от условията, при които се осъществява достъпът до тях. За щастие, много издатели и доставчици са предприели полезни инициативи. Голяма част са предоставили свободен достъп до материали, свързани с COVID-19. Други улесняват влизането и достъпа до материали извън официалните мрежи.
Добре дошли са стъпките на някои големи издателства за улесняване на обществените библиотеки, за да купуват и да получават достъп до електронни книги за заемане.
Пълен текст...
 
Решения на УС на ББИА от 10 април 2020 г. Печат
петък, 10 април 2020
logo_bbia_30-godini-kryglo_w.png
1. Отменя провеждането на Национална библиотечна седмица в периода 11 – 15 май, поради обявеното извънредно положение до 13 май 2020 г.
2. Отлага провеждането на годишната национална конференция за месец октомври 2020 г. Конкретните дати ще бъдат определени допълнително.
3. Годишните библиотечни награди за 2019 г. ще бъдат връчени на годишната национална конференция на ББИА през месец октомври. Срокът за изпращане на предложения се удължава до 30 септември 2020 г. Вашите предложения за: БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА, БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА, МЛАД БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА и ПОДКРЕПА ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ може да изпращате на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , като за всяка получена кандидатура ще получите потвърждение.
Подаването на предложения става по реда, отразен в Статута и Процедурата на Годишните библиотечни награди. Ако имате въпроси и неясноти по процедурата за изготвяне на предложенията, молим ви да се обръщате към членовете на ИБ на ББИА.
 
Национален литературен конкурс “Спас Зафиров” 2020 Печат
вторник, 07 април 2020
nch_peshtera.jpg
По повод отбелязването на 75-годишнината от края на Втората световна война Общинска библиотека при НЧ „Развитие – 1873” – Пещера и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Пещера организират национален литературен конкурс “Спас Зафиров” за написване на есе на тема "Никога повече война". В конкурса могат да  участват ученици от 7-ми до 12-ти клас. Есетата трябва да бъдат авторски, в тях да личи отношението на пишещия към темата, както и да показват езиковата култура на автора. За класираните на първите три места в конкурса НЧ ”Развитие – 1873” осигурява парични награди. Номинираните за отличия ще бъдат информирани допълнително как ще си получат наградите по случай 11 май – Ден на библиотекаря.
Конкурсните материали се приемат по пощата на адрес: 4550 Пещера, ул. „Димитър Горов” №4 или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 18 ч. на 30 април 2020 г. В пощенския плик на отделен лист се изпращат данни за автора: трите имена, възраст, адрес, клас, училище, тел. за контакт.
 
Предоставяне на услуги от разстояние от библиотеките Печат
понеделник, 06 април 2020

online_library_services.jpg

Снимка: YHPHN      

   
Библиотекарите по целия свят работят усилено, за да осигурят достъп до колекции и услуги от разстояние. Всички видове библиотеки популяризират своите онлайн услуги – например Националната библиотека на Франция организира виртуални изложби, а Националната библиотека на Испания промотира своето дигитално съдържание, което може да се използва за подпомагане на образованието.
Много публични библиотеки предлагат онлайн четения на книги при спазване на авторските права. Освен това са положени големи усилия за увеличаване на достъпа до електронни книги, например чрез увеличаване на броя на електронните книги, които хората могат да заемат по всяко време (в Дания) и чрез преразпределяне на суми от бюджета за заплащане на електронно съдържание.
 
Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 11 - 20 от 799
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 – 2020 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.