Фондация Америка за България

 

Електронен бюлетинАктуален брой                                                    
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
Надежда Груева е преизбрана за директор на Регионалната библиотека в Стара Загора Печат
петък, 31 май 2019
лого РБ Стара Загора
След проведен конкурс за втори мандат за директор на РБ "Захарий Княжески" – Стара Загора е избрана нашата колега и активен член на ББИА Надежда Груева. Тя е дългогодишен член на Управителния съвет на ББИА и на редакционната колегия на списание "ББИА онлайн", участва активно във всички международни и национални проекти на асоциацията. На нейните ежедневни усилия дължим чудесния сайт на ББИА, който тя поддържа с прецизност повече от 13 години.
Вярваме, че високият професионализъм на Надежда Груева ще даде нов тласък в развитието на Регионалната библиотека в Стара Загора. От името на цялата колегия пожелаваме на Надя успешен и ползотворен път!
 
Покана за Националната конференция на ББИА Печат
вторник, 28 май 2019
SU.jpg
XXІX Национална конференция на тема: "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето" ще се проведе в София на 6 и 7 юни 2019 г. в Аулата на Софийски университет
“Св. Климент Охридски“ (6 юни) и в Голямата зала на Гьоте институт (7 юни). 

 
 
Награди на Министерство на културата по случай 24 май Печат
вторник, 28 май 2019
mk_2019.jpg
На официална церемония в Национална галерия „Квадрат 500” министър Боил Банов връчи годишните награди на Министерство на културата по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Престижни отличия за техния принос в развитието на българската култура и духовност получиха дейци от различни области.
По предложение на УС на ББИА с почетен знак „Златен век” – Печат на Цар Симеон Велики и грамота бяха наградени Савина Цонева – директор на РБ "Априлов – Палаузов" – Габрово и Йовка Петкова – главен библиотекар на Библиотека при читалище "Диньо П. Сивков" – Нова Загора. Същото отличие получиха Димитър Бечев, директор на РБ "Георги Раковски" – Ямбол и Даниела Недялкова – директор на РБ "Партений Палвович" – Силистра.
Честито на наградените!
 
Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом 2019 Печат
вторник, 28 май 2019
nch_lom_2018.jpg
Община Лом и Народно читалище „Постоянство 1856” – Лом обявяват Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом 2019 (тринадесето издание). За пръв път тази година ще има и конкурс за поезия. Условия за участие:
конкурсът е анонимен;
до три разказа или три стихотворения в три екземпляра;
литературен жанр – разказ или стихотворение, които не са награждавани на други конкурси;
размер на разказите – до 5 машинописни страници, а на стихотворенията – до 1 страница;
възраст – от 14 до 35 години;
срок за изпращане на творбите – 30 септември 2019 г.
Материалите да се изпращат в плик на адрес: 3600 гр. Лом, ул. „Славянска” № 1, Йорданка Тушанска – главен библиотекар в НЧ „Постоянство 1856” – Лом. За въпроси, свързани с конкурса, можете да пишете на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или да се обадите на тел: 0971/66472. Необходимите сведения за участника: име, презиме, фамилия, точен адрес, ЕГН, тел. (имейл) за връзка да се поставят в отделен плик. 
Пълен текст...
 
Поздравление по случай 24 май Печат
сряда, 22 май 2019
cyril41.jpg

 

Поздравление по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост до българските учители, преподаватели, учени, творци, музейни, читалищни и библиотечни деятели от Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание на Република България. 

Пълен текст (.pdf)

 
Библиотечен манифест към Европа Печат
вторник, 21 май 2019

Библиотеките са важни за Европа – те са ключови места за учене и гражданско участие, прозорци към културата и наследството за всички, двигатели за изследванията и иновациите.
От своя страна Европа е важна за библиотеките. За да изградят по-силни, по-умни и по-справедливи общества, нашите институции са зависими от решенията, които се взимат в Брюксел, Страсбург и Люксембург. Ние желаем такава Европа, която ще ни помогне да изпълняваме нашата мисия.
Ето защо ние, организациите, които представляват европейските библиотеки, ви насърчаваме да прочетете и да подкрепите този манифест.

Искаме такава Европа, която...
Гарантира, че всеки гражданин, във всеки етап от живота си, може да се учи, да чете и да се развива благодарение на библиотеките.
Поставя достъпа до библиотеките в центъра на културните, научните и иновативните дейности.
Изцяло се задължава да изпълнява Целите за устойчиво развитие на ООН и да подкрепя достъпа до информация в своите инициативи по присъединяване и развитие.

Гарантира, че всеки гражданин, във всеки етап от живота си, може да се учи, да чете и да се развива благодарение на библиотеките
Европа би трябвало да формулира обещание за информация – всеки човек трябва да има достъп до информацията, която ще е необходима за подобряване на живота му. Ключът е равнопоставеността в цяла Европа. За да бъде постигната тази цел, би било от полза да бъде осъзнат потенциалът на библиотеките да осигуряват достъп за всеки до инициативи и проекти, които насърчават четенето и грамотността, както и да разработват необходимите за целта параметри.
Правните рамки, програмите за финансиране и свързаните с тях европейски регулации трябва да бъдат такива,че да улесняват участието на библиотеките най-вече в изграждането на дигитални умения и медийна и информационна грамотност. Европа би трябвало да подсили влиянието на библиотеките чрез програми за образование и подготовка, които да развиват талантите и уменията на европейските граждани.

Поставя достъпа до библиотеките в центъра на културните, научните и иновативните дейности
Европа трябва да бъде световен лидер в насърчаването на отворената наука. Тя следва да изпълни обещанието си да направи до 2020 г. достъпни за обществото всички научни публикации, финансирани с публични средства, както и да използва своите ресурси, за да постави начало на необходимата системна промяна, за да се превърне отвореността задължителна за всички  дейности в науката и иновациите,  позволявайки на библиотеките да изпълняват своите задачи.
Европа следва да гарантира, че нейните програми осигуряват достъп за всички, по-специално до литературните творби, особено чрез подкрепа на библиотеките като пазители на европейското документално наследство да дигитализират и споделят колекциите си. Тя трябва да гарантира въвеждането на съответното законодателство – в частност Директивата за авторско право в Цифровия единен пазар и Директивата за осиротели произведения, както и разпоредбите за въвеждане на Договора от Маракеш – по начин, който да подкрепя тези цели.

Изцяло се ангажира да изпълнява Целите на ООН за устойчиво развитие и да насърчава достъпа до информация в своите инициативи за присъединяване и развитие
Европа трябва да представи всеобхватен план за приобщаващо устойчиво развитие на регионално ниво, като признае важността на достъпа до информация, включително посредством библиотеките, като социална инвестиция и съществен фактор за успех. Тя трябва  да работи активно с ООН за подкрепа на Целите за устойчиво развитие и да призове и други да дадат своя значителен принос.
Финансовите инструменти на ЕС за присъединяване и развитие трябва да насърчават достъпа до информация и развитието на умения чрез улесняване на библиотеките да развият целия си потенциал. С цел да подкрепя условията за растеж и достъп до информация и в държави извън  своите държави членки, ЕС трябва да заеме по-конструктивна позиция в дебатите със Световната организация за интелектуална собственост по отношение на ограниченията и изключенията в авторското право на глобално ниво.

За повече информация относно Европейския библиотечен манифест посетете
https://www.europe4libraries2019.eu/ 
или пишете на email до:
IFLA: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
EBLIDA: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
Public Libraries 2030: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
LIBER: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
SPARC Europe: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

--------------------------------------------------------------------------

В навечерието на изборите за Европейски парламент бихме искали да призовем бъдещите ни евродепутати да включат в своите програми обещания за информация – всеки човек да има достъп до информация, която е необходима за подобряване на живота му и за гаранции, че всеки, във всеки етап от живота си, ще може да се учи, да чете и да се развива благодарение на библиотеките. Нека бъдещите евродепутати, заедно със своите колеги от цяла Европа, поставят достъпа до библиотеките в центъра на културните, научните и иновативните дейности.

Българското общество има право на по-добри, съвременни и модерни библиотеки!

 

 
Среща на членове на УС на ББИА с народни представители в Народното събрание Печат
сряда, 15 май 2019
ns_2019_w.jpg
На 14 май 2019 г. в рамките на Националната библиотечна седмица беше проведена среща в Народното събрание на представители на ББИА с народни представители, организирана от г-жа Емилия Милкова, член на Комисията по културата и медиите. Участниците в срещата поздрави Председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.  
Членовете на УС на ББИА Анета Дончева и Спаска Тарандова и гостите на НБС Артур Схелекенс, директор на Асоциацията на обществените библиотеки в Кралство Нидерландия и Клаас Гравещеин разговаряха с Диана Саватева, заместник-председател на Комисията по културата и медиите, Радослава Чеканова, член на същата комисия, Таня Петрова и Ася Пеева от Комисията по образованието и науката по въпроси, свързани със законодателната рамка на финансирането на библиотеките, дигитализацията и ползването на електронни книги в библиотеките. 
Г-н Схелекенс говори за холандския опит в управлението и финансирането на библиотеките, както и за основните принципи, залегнали в Закон за обществените библиотеки, актуализиран през 2015 г. За народните представители беше интересно да научат, че в много общини в Холандия се преминава към обединяване на културните институции (библиотека, галерия, музей) с цел намаляване на административните разходи и общо ръководство, което позволява повече финансови средства да се пренасочат за дейности.
Пълен текст...
 
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2018 Печат
вторник, 14 май 2019
nbs_2019_w.jpg


Категория „Млад библиотекар на годината 2018“ 
Димка Михайлова, Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора

Категория „Библиотекар на годината 2018
Миланка Банкова, Библиотека при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ – Балчик

Категория „Библиотека на годината 2018“ 
Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас

Категория „Подкрепа за библиотеките 2018
Издателство „Захарий Стоянов“ – София

 
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните и информационните работници Печат
петък, 10 май 2019
24mai-1.jpg

 
Скъпи колеги, 

За нас, библиотекарите, е чест и мисия да продължим вековната традиция да разпространяваме Словото на нашите предци, да обгрижваме съвременните огнища на творчески и научни търсения.
Днес вие не само допринасяте за развитието на образованието, културния напредък и социалното включване, но помагате на млади и стари да усвояват така необходимите им умения за използване на модерните информационни и комуникационни технологии. 
Приемете нашите поздравления за приноса ви в опазването на книжовното наследство и разпространението на знания и култура в българските библиотеки!
Бъдете здрави, с вяра и оптимизъм отстоявайте високия професионализъм в името на нашата благородна мисия да работим в полза на обществото! 
Да пребъде делото на светите братя Кирил и Методий!

УС на ББИА
 
Номинации за Годишните библиотечни награди на ББИА за 2018 Печат
петък, 10 май 2019

Номинираните са наредени по азбучен ред.

Категория „Млад библиотекар на годината 2018“ 

Димка Иванова Михайлова, Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора
Соня Ефтимова Първанова, Библиотека при НЧ „Христо Ботев – 1898“ – Рила
Теодора Лъчезарова Костадинова, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив 

Категория „Библиотекар на годината 2018

Кинка Димитрова Кирилова, Библиотека при НЧ „Иларион Драгостинов – 1897“ – с. Арбанаси, общ. Велико Търново
Миланка Христова Банкова, Библиотека при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ – Балчик

Категория „Библиотека на годината 2018“ 

Библиотека при НЧ „Развитие – 1873” – Пещера
Библиотека при НЧ „Развитие – 1884” – с. Поликраище, общ. Горна Оряховица
Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик
Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас
Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково

Категория „Подкрепа за библиотеките 2018

Издателство „Захарий Стоянов“ – София

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 31 - 40 от 771
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 – 2020 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.