Фондация Америка за България

 

Електронен бюлетинАктуален брой                                                     
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
Библиотечен манифест към Европа Печат
вторник, 21 май 2019

Библиотеките са важни за Европа – те са ключови места за учене и гражданско участие, прозорци към културата и наследството за всички, двигатели за изследванията и иновациите.
От своя страна Европа е важна за библиотеките. За да изградят по-силни, по-умни и по-справедливи общества, нашите институции са зависими от решенията, които се взимат в Брюксел, Страсбург и Люксембург. Ние желаем такава Европа, която ще ни помогне да изпълняваме нашата мисия.
Ето защо ние, организациите, които представляват европейските библиотеки, ви насърчаваме да прочетете и да подкрепите този манифест.

Искаме такава Европа, която...
Гарантира, че всеки гражданин, във всеки етап от живота си, може да се учи, да чете и да се развива благодарение на библиотеките.
Поставя достъпа до библиотеките в центъра на културните, научните и иновативните дейности.
Изцяло се задължава да изпълнява Целите за устойчиво развитие на ООН и да подкрепя достъпа до информация в своите инициативи по присъединяване и развитие.

Гарантира, че всеки гражданин, във всеки етап от живота си, може да се учи, да чете и да се развива благодарение на библиотеките
Европа би трябвало да формулира обещание за информация – всеки човек трябва да има достъп до информацията, която ще е необходима за подобряване на живота му. Ключът е равнопоставеността в цяла Европа. За да бъде постигната тази цел, би било от полза да бъде осъзнат потенциалът на библиотеките да осигуряват достъп за всеки до инициативи и проекти, които насърчават четенето и грамотността, както и да разработват необходимите за целта параметри.
Правните рамки, програмите за финансиране и свързаните с тях европейски регулации трябва да бъдат такива,че да улесняват участието на библиотеките най-вече в изграждането на дигитални умения и медийна и информационна грамотност. Европа би трябвало да подсили влиянието на библиотеките чрез програми за образование и подготовка, които да развиват талантите и уменията на европейските граждани.

Поставя достъпа до библиотеките в центъра на културните, научните и иновативните дейности
Европа трябва да бъде световен лидер в насърчаването на отворената наука. Тя следва да изпълни обещанието си да направи до 2020 г. достъпни за обществото всички научни публикации, финансирани с публични средства, както и да използва своите ресурси, за да постави начало на необходимата системна промяна, за да се превърне отвореността задължителна за всички  дейности в науката и иновациите,  позволявайки на библиотеките да изпълняват своите задачи.
Европа следва да гарантира, че нейните програми осигуряват достъп за всички, по-специално до литературните творби, особено чрез подкрепа на библиотеките като пазители на европейското документално наследство да дигитализират и споделят колекциите си. Тя трябва да гарантира въвеждането на съответното законодателство – в частност Директивата за авторско право в Цифровия единен пазар и Директивата за осиротели произведения, както и разпоредбите за въвеждане на Договора от Маракеш – по начин, който да подкрепя тези цели.

Изцяло се ангажира да изпълнява Целите на ООН за устойчиво развитие и да насърчава достъпа до информация в своите инициативи за присъединяване и развитие
Европа трябва да представи всеобхватен план за приобщаващо устойчиво развитие на регионално ниво, като признае важността на достъпа до информация, включително посредством библиотеките, като социална инвестиция и съществен фактор за успех. Тя трябва  да работи активно с ООН за подкрепа на Целите за устойчиво развитие и да призове и други да дадат своя значителен принос.
Финансовите инструменти на ЕС за присъединяване и развитие трябва да насърчават достъпа до информация и развитието на умения чрез улесняване на библиотеките да развият целия си потенциал. С цел да подкрепя условията за растеж и достъп до информация и в държави извън  своите държави членки, ЕС трябва да заеме по-конструктивна позиция в дебатите със Световната организация за интелектуална собственост по отношение на ограниченията и изключенията в авторското право на глобално ниво.

За повече информация относно Европейския библиотечен манифест посетете
https://www.europe4libraries2019.eu/ 
или пишете на email до:
IFLA: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
EBLIDA: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
Public Libraries 2030: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
LIBER: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
SPARC Europe: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

--------------------------------------------------------------------------

В навечерието на изборите за Европейски парламент бихме искали да призовем бъдещите ни евродепутати да включат в своите програми обещания за информация – всеки човек да има достъп до информация, която е необходима за подобряване на живота му и за гаранции, че всеки, във всеки етап от живота си, ще може да се учи, да чете и да се развива благодарение на библиотеките. Нека бъдещите евродепутати, заедно със своите колеги от цяла Европа, поставят достъпа до библиотеките в центъра на културните, научните и иновативните дейности.

Българското общество има право на по-добри, съвременни и модерни библиотеки!

 

 
Среща на членове на УС на ББИА с народни представители в Народното събрание Печат
сряда, 15 май 2019
ns_2019_w.jpg
На 14 май 2019 г. в рамките на Националната библиотечна седмица беше проведена среща в Народното събрание на представители на ББИА с народни представители, организирана от г-жа Емилия Милкова, член на Комисията по културата и медиите. Участниците в срещата поздрави Председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.  
Членовете на УС на ББИА Анета Дончева и Спаска Тарандова и гостите на НБС Артур Схелекенс, директор на Асоциацията на обществените библиотеки в Кралство Нидерландия и Клаас Гравещеин разговаряха с Диана Саватева, заместник-председател на Комисията по културата и медиите, Радослава Чеканова, член на същата комисия, Таня Петрова и Ася Пеева от Комисията по образованието и науката по въпроси, свързани със законодателната рамка на финансирането на библиотеките, дигитализацията и ползването на електронни книги в библиотеките. 
Г-н Схелекенс говори за холандския опит в управлението и финансирането на библиотеките, както и за основните принципи, залегнали в Закон за обществените библиотеки, актуализиран през 2015 г. За народните представители беше интересно да научат, че в много общини в Холандия се преминава към обединяване на културните институции (библиотека, галерия, музей) с цел намаляване на административните разходи и общо ръководство, което позволява повече финансови средства да се пренасочат за дейности.
Пълен текст...
 
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2018 Печат
вторник, 14 май 2019
nbs_2019_w.jpg


Категория „Млад библиотекар на годината 2018“ 
Димка Михайлова, Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора

Категория „Библиотекар на годината 2018
Миланка Банкова, Библиотека при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ – Балчик

Категория „Библиотека на годината 2018“ 
Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас

Категория „Подкрепа за библиотеките 2018
Издателство „Захарий Стоянов“ – София

 
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните и информационните работници Печат
петък, 10 май 2019
24mai-1.jpg

 
Скъпи колеги, 

За нас, библиотекарите, е чест и мисия да продължим вековната традиция да разпространяваме Словото на нашите предци, да обгрижваме съвременните огнища на творчески и научни търсения.
Днес вие не само допринасяте за развитието на образованието, културния напредък и социалното включване, но помагате на млади и стари да усвояват така необходимите им умения за използване на модерните информационни и комуникационни технологии. 
Приемете нашите поздравления за приноса ви в опазването на книжовното наследство и разпространението на знания и култура в българските библиотеки!
Бъдете здрави, с вяра и оптимизъм отстоявайте високия професионализъм в името на нашата благородна мисия да работим в полза на обществото! 
Да пребъде делото на светите братя Кирил и Методий!

УС на ББИА
 
Номинации за Годишните библиотечни награди на ББИА за 2018 Печат
петък, 10 май 2019

Номинираните са наредени по азбучен ред.

Категория „Млад библиотекар на годината 2018“ 

Димка Иванова Михайлова, Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора
Соня Ефтимова Първанова, Библиотека при НЧ „Христо Ботев – 1898“ – Рила
Теодора Лъчезарова Костадинова, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив 

Категория „Библиотекар на годината 2018

Кинка Димитрова Кирилова, Библиотека при НЧ „Иларион Драгостинов – 1897“ – с. Арбанаси, общ. Велико Търново
Миланка Христова Банкова, Библиотека при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ – Балчик

Категория „Библиотека на годината 2018“ 

Библиотека при НЧ „Развитие – 1873” – Пещера
Библиотека при НЧ „Развитие – 1884” – с. Поликраище, общ. Горна Оряховица
Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик
Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас
Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково

Категория „Подкрепа за библиотеките 2018

Издателство „Захарий Стоянов“ – София

 
Енциклопедия "Дарителството" Печат
петък, 10 май 2019
enciklopedia_promo_w.jpg
В навечерието на Деня на славянската писменост и култура 24 май нека си спомним за една богата и благородна българска традиция – дарителството и взаимопомощта за духовното издигане на нацията. 
Български дарителски форум реши да възобнови спомена за множеството знайни и забравени благодетели, като издаде енциклопедия „Дарителството" в три тома. В повече от 1300 страници тя събира историята на дарителството в България от Освобождението през 1878 г. до 1951 г., когато с държавен указ всички фондации и благотворителни дружества са задължени да ликвидират дейността си и да предадат имуществото и парите си на държавата. Енциклопедията представя накратко над 1200 истории на личности, които са имали щедростта и волята да променят света около себе си. 
Можете да поръчате трите тома на „Дарителството" на преференциална цена 45 лв. с включена доставка с куриер. За контакт: Български дарителски форум, ул. „Леонардо да Винчи“ 4Б, ет. 2, София 1124, тел. 02/951 59 78, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.   
Пълен текст...
 
Национална библиотечна седмица 2019 Печат
сряда, 17 април 2019
НБС 2019
За 14-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 13 до 17 май 2019 г. под надслов "Книгите са само началото..." с поредица от разнообразни събития в цялата страна. 
Официалното откриване ще бъде на 13 май от 13.00 ч. в Софийската градска художествена галерия (ул. "Ген. Гурко" 1). Специален гост ще бъде Артур Схелекенс, директор на Асоциацията на обществените библиотеки в Кралство Нидерландия. 
Подготвя се среща за обсъждане на проекта на Стратегията за развитие на българската култура 2019 – 2029 г., в частта й за библиотеки и литература, която може да се проведе от 11.00 ч. на същото място. Допълнително ще потвърдим провеждането на тази среща.
Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на Националната библиотечна седмица, да изпратят информация за подготвената програма до 7 май 2019 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , а тези, които ще участват на откриването да изпратят заявки до 10 май 2019 г. на същия имейл.
Инициативата се провежда в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България” и с подкрепата  на Фондация „Америка за България“. 
 
Национална конференция „Библиотеки. Потребители. Предизвикателства“ в Кърджали Печат
сряда, 10 април 2019
logo_kardjali.png
По повод 60 години от създаването си РБ „Никола Й. Вапцаров“ – Кърджали организира национална конференция на тема: „Библиотеки. Потребители. Предизвикателства“, която ще се проведе на 21 и 22 май 2019 г. Тематични направления на конференцията: "Библиотеки, потребители, технологии. Срещата е възможна!", "Четящи деца днес – интелигентни възрастни утре!".
Заявки за участие се приемат до 30 април 2019 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. За повече информация: Ивета Филипова – тел. 0879421807, Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

 
Официално стартира националният Маратон на четенето 2019 Печат
четвъртък, 04 април 2019
2_april_w.jpg
На 2 април в Столична библиотека бе даден стартът на 8-а национална кампания „Походът на книгите” на АБК. Преди официалното откриване от 10 ч. се проведе пресконференция на основните партньори – АБК, ББИА, Столична библиотека и Фондация Детски книги. Г-жа Спаска Тарандова, член на УС на ББИА, сподели, че в 14-то издание на националния Маратон на четенето, организиран от ББИА от 2 до 23 април ще се включат 110 библиотеки от повече от 80 градове и села в цялата страна. Това са само официално подалите информация в офиса на асоциацията, а реално броят на участващите регионални, общински, училищни и читалищни библиотеки е много по-голям. 
"Трябва да научим децата да обичат книгите" – това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на официалното откриване на Националната кампания "Походът на книгите". Цвета Караянчева подчерта, че изкушенията, които предлага днешният свят, не са никак малко, но книгите развиват детското въображение и дават прекрасна възможност на децата да мечтаят. По думите ѝ основна роля за това имат техните родители, баби и дядовци, които е необходимо да предадат литературните си интереси на своите деца и внуци, за да могат те да посвещават мигове от времето си на книгата.
Пълен текст...
 
Покана за участие с доклади в XXIX Национална конференция на ББИА Печат
понеделник, 25 март 2019
logobbia_m.jpg
ББИА ще проведе своята XXІX Национална конференция на тема: "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещетона 6 – 7 юни 2019 г. в София.
Моля да изпращате своите предложения за доклади (заглавие и анотация до 700 знака) в срок до 20 май 2019 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , като посочите и координати за обратна връзка. След като бъдат разгледани всички получени предложения, комисията по организация на конференцията ще уведоми авторите на одобрените теми до 27 май 2019 г.
Очакваме вашето активно участие и интерес!
Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 41 - 50 от 776
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 – 2020 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.