Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                      
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен с награда „ПроКултура 2019” Печат
петък, 16 август 2019
shumen_2019.jpg
За многобройните си инициативи, насочени към детската и младежката аудитория, на цeремонията по връчване на националните годишни награди „ПроКултура 2019” Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен бе удостоена с Диплома за отличие в категория „Общински културен институт”. За активната си и вдъхновена работа с подрастващите в областта на културата библиотеката бе поздравена лично от доц. д-р Момчил Георгиев, генерален секретар на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК). Наградите „ПроКултура” са отличие на БАРОК и се връчват на водещи институции и организации за приноса им в разширяването на достъпа на младите хора до култура. Церемонията по връчването на наградите се състоя на 12 август – Международния ден на младежта и бе част от VII Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: Ролята на фестивалите по изкуствата”. Форумът, организиран от БАРОК и Гражданския институт с подкрепата на Община Варна, бе част от инициативите за  насърчаване на националноотговорен диалог между всички в областта на културата за създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България.
 
Светлана Хаджиева е избрана за директор на регионалната библиотека в Смолян Печат
понеделник, 24 юни 2019
smolian_2019_w.jpg
След проведен конкурс за директор на Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян е избрана Светлана Хаджиева. Тя се дипломира с бакалавърска степен в ПУ „Паисий Хилендарски“ и с магистърска степен в Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като жypнaлиcт във вecтниĸ “Poдoпcĸи вecти”. 
Постъпва на работа в регионалната библиотека през 2013 г. като библиотекар в Детския отдел. От 2014 г. е библиотекар в отдел „Справочно-библиографски и краезнание”, а през 2017 г. става завеждащ на отдела.
От името на цялата колегия пожелаваме на Светлана Хаджиева успешен и ползотворен път като ръководител на смолянската библиотека!
 
Национално признание за Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Печат
понеделник, 17 юни 2019
vraca_danov_w.jpg
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стана носител на националната награда „Христо Г. Данов”. Престижното отличие беше връчено на директора Силвия Врачовска на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата-музей на родоначалника на книгоиздаването у нас Христо Груев Данов на 14 юни 2019 г. В категорията Библиотеки и библиотечно дело бяха номинирани още Регионална библиотека "Партений Павлович"  Силистра и Росица Петрова-Василева, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен. Регионална библиотека "Партений Павлович"  Силистра стана носител на наградата в категория Електронно издаване и нови технологии.
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца е номинирана за наградата от ББИА за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца ХХ век“, изграден по проект „Карта на времето. Създаване на дигитален архив на регион Враца ХХ век – история, култура, бит и традиции, забележителности”.
Разработката представя автентична „картина” (чрез текст, звук, фотография) на живота на 123 населени места от общините: Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман, Хайредин. Библиотечните специалисти се заемат с издирването, събирането и документирането на бита, историята и традициите, културната и родова памет на селищата от регион Враца като принос към документирането на културното наследство на района и общобългарското краезнание. Предмет на проучването е автентичният фолклор, ценните документи и фотографии от сбирките на читалищата, лични и семейни сбирки, сбирки на местни краеведи, църковни библиотечни сбирки.  
Пълен текст...
 
60-годишен юбилей на Регионална библиотека "Петър Стъпов" – Търговище Печат
сряда, 12 юни 2019
targovishte_2019.jpg
На 10 юни 2019 г. Регионална библиотека "Петър Стъпов" – Търговище отпразнува своя 60-годишен юбилей и 155 години библиотечно дело в Търговище под мотото „Регионална библиотека „Петър Стъпов“ – европейска лаборатория за креативност, иновации и таланти“. Честването започна с тържествен водосвет за здраве и благоденствие, след което празничната среща продължи с излъчването на специална видео-визитка на библиотеката. Сред присъстващите бяха представители на местната власт, директори на регионални библиотеки от страната, партньори на библиотеката, културни дейци от града, бивши служители, библиотекари от читалищни библиотеки, много съмишленици и приятели. 
Росица Куцарова, директор на библиотеката, приветства всички гости, а в знак на благодарност връчи грамоти на най-изявените партньори и общественици, с които библиотеката е работила през годините. Почетна значка „Посланик на библиотеките“ получиха кметът на Търговище Дарин Димитров и областният управител Митко Стайков. Емилия Милкова, народен представител в 44-то Народно събрание и член на УС на ББИА, поздрави колегите от регионалната библиотека по случай празника им, а Спаска Тарандова, член на УС на ББИА, връчи плакета на ББИА.
 
Надежда Груева е преизбрана за директор на Регионалната библиотека в Стара Загора Печат
петък, 31 май 2019
лого РБ Стара Загора
След проведен конкурс за втори мандат за директор на РБ "Захарий Княжески" – Стара Загора е избрана нашата колега и активен член на ББИА Надежда Груева. Тя е дългогодишен член на Управителния съвет на ББИА и на редакционната колегия на списание "ББИА онлайн", участва активно във всички международни и национални проекти на асоциацията. На нейните ежедневни усилия дължим чудесния сайт на ББИА, който тя поддържа с прецизност повече от 13 години.
Вярваме, че високият професионализъм на Надежда Груева ще даде нов тласък в развитието на Регионалната библиотека в Стара Загора. От името на цялата колегия пожелаваме на Надя успешен и ползотворен път!
 
Покана за Националната конференция на ББИА Печат
вторник, 28 май 2019
SU.jpg
XXІX Национална конференция на тема: "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето" ще се проведе в София на 6 и 7 юни 2019 г. в Аулата на Софийски университет
“Св. Климент Охридски“ (6 юни) и в Голямата зала на Гьоте институт (7 юни). 

 
 
Награди на Министерство на културата по случай 24 май Печат
вторник, 28 май 2019
mk_2019.jpg
На официална церемония в Национална галерия „Квадрат 500” министър Боил Банов връчи годишните награди на Министерство на културата по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Престижни отличия за техния принос в развитието на българската култура и духовност получиха дейци от различни области.
По предложение на УС на ББИА с почетен знак „Златен век” – Печат на Цар Симеон Велики и грамота бяха наградени Савина Цонева – директор на РБ "Априлов – Палаузов" – Габрово и Йовка Петкова – главен библиотекар на Библиотека при читалище "Диньо П. Сивков" – Нова Загора. Същото отличие получиха Димитър Бечев, директор на РБ "Георги Раковски" – Ямбол и Даниела Недялкова – директор на РБ "Партений Палвович" – Силистра.
Честито на наградените!
 
Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом 2019 Печат
вторник, 28 май 2019
nch_lom_2018.jpg
Община Лом и Народно читалище „Постоянство 1856” – Лом обявяват Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом 2019 (тринадесето издание). За пръв път тази година ще има и конкурс за поезия. Условия за участие:
конкурсът е анонимен;
до три разказа или три стихотворения в три екземпляра;
литературен жанр – разказ или стихотворение, които не са награждавани на други конкурси;
размер на разказите – до 5 машинописни страници, а на стихотворенията – до 1 страница;
възраст – от 14 до 35 години;
срок за изпращане на творбите – 30 септември 2019 г.
Материалите да се изпращат в плик на адрес: 3600 гр. Лом, ул. „Славянска” № 1, Йорданка Тушанска – главен библиотекар в НЧ „Постоянство 1856” – Лом. За въпроси, свързани с конкурса, можете да пишете на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или да се обадите на тел: 0971/66472. Необходимите сведения за участника: име, презиме, фамилия, точен адрес, ЕГН, тел. (имейл) за връзка да се поставят в отделен плик. 
Пълен текст...
 
Поздравление по случай 24 май Печат
сряда, 22 май 2019
cyril41.jpg

 

Поздравление по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост до българските учители, преподаватели, учени, творци, музейни, читалищни и библиотечни деятели от Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание на Република България. 

Пълен текст (.pdf)

 
Библиотечен манифест към Европа Печат
вторник, 21 май 2019

Библиотеките са важни за Европа – те са ключови места за учене и гражданско участие, прозорци към културата и наследството за всички, двигатели за изследванията и иновациите.
От своя страна Европа е важна за библиотеките. За да изградят по-силни, по-умни и по-справедливи общества, нашите институции са зависими от решенията, които се взимат в Брюксел, Страсбург и Люксембург. Ние желаем такава Европа, която ще ни помогне да изпълняваме нашата мисия.
Ето защо ние, организациите, които представляват европейските библиотеки, ви насърчаваме да прочетете и да подкрепите този манифест.

Искаме такава Европа, която...
Гарантира, че всеки гражданин, във всеки етап от живота си, може да се учи, да чете и да се развива благодарение на библиотеките.
Поставя достъпа до библиотеките в центъра на културните, научните и иновативните дейности.
Изцяло се задължава да изпълнява Целите за устойчиво развитие на ООН и да подкрепя достъпа до информация в своите инициативи по присъединяване и развитие.

Гарантира, че всеки гражданин, във всеки етап от живота си, може да се учи, да чете и да се развива благодарение на библиотеките
Европа би трябвало да формулира обещание за информация – всеки човек трябва да има достъп до информацията, която ще е необходима за подобряване на живота му. Ключът е равнопоставеността в цяла Европа. За да бъде постигната тази цел, би било от полза да бъде осъзнат потенциалът на библиотеките да осигуряват достъп за всеки до инициативи и проекти, които насърчават четенето и грамотността, както и да разработват необходимите за целта параметри.
Правните рамки, програмите за финансиране и свързаните с тях европейски регулации трябва да бъдат такива,че да улесняват участието на библиотеките най-вече в изграждането на дигитални умения и медийна и информационна грамотност. Европа би трябвало да подсили влиянието на библиотеките чрез програми за образование и подготовка, които да развиват талантите и уменията на европейските граждани.

Поставя достъпа до библиотеките в центъра на културните, научните и иновативните дейности
Европа трябва да бъде световен лидер в насърчаването на отворената наука. Тя следва да изпълни обещанието си да направи до 2020 г. достъпни за обществото всички научни публикации, финансирани с публични средства, както и да използва своите ресурси, за да постави начало на необходимата системна промяна, за да се превърне отвореността задължителна за всички  дейности в науката и иновациите,  позволявайки на библиотеките да изпълняват своите задачи.
Европа следва да гарантира, че нейните програми осигуряват достъп за всички, по-специално до литературните творби, особено чрез подкрепа на библиотеките като пазители на европейското документално наследство да дигитализират и споделят колекциите си. Тя трябва да гарантира въвеждането на съответното законодателство – в частност Директивата за авторско право в Цифровия единен пазар и Директивата за осиротели произведения, както и разпоредбите за въвеждане на Договора от Маракеш – по начин, който да подкрепя тези цели.

Изцяло се ангажира да изпълнява Целите на ООН за устойчиво развитие и да насърчава достъпа до информация в своите инициативи за присъединяване и развитие
Европа трябва да представи всеобхватен план за приобщаващо устойчиво развитие на регионално ниво, като признае важността на достъпа до информация, включително посредством библиотеките, като социална инвестиция и съществен фактор за успех. Тя трябва  да работи активно с ООН за подкрепа на Целите за устойчиво развитие и да призове и други да дадат своя значителен принос.
Финансовите инструменти на ЕС за присъединяване и развитие трябва да насърчават достъпа до информация и развитието на умения чрез улесняване на библиотеките да развият целия си потенциал. С цел да подкрепя условията за растеж и достъп до информация и в държави извън  своите държави членки, ЕС трябва да заеме по-конструктивна позиция в дебатите със Световната организация за интелектуална собственост по отношение на ограниченията и изключенията в авторското право на глобално ниво.

За повече информация относно Европейския библиотечен манифест посетете
https://www.europe4libraries2019.eu/ 
или пишете на email до:
IFLA: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
EBLIDA: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
Public Libraries 2030: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
LIBER: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
SPARC Europe: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

--------------------------------------------------------------------------

В навечерието на изборите за Европейски парламент бихме искали да призовем бъдещите ни евродепутати да включат в своите програми обещания за информация – всеки човек да има достъп до информация, която е необходима за подобряване на живота му и за гаранции, че всеки, във всеки етап от живота си, ще може да се учи, да чете и да се развива благодарение на библиотеките. Нека бъдещите евродепутати, заедно със своите колеги от цяла Европа, поставят достъпа до библиотеките в центъра на културните, научните и иновативните дейности.

Българското общество има право на по-добри, съвременни и модерни библиотеки!

 

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 51 - 60 от 795
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 – 2020 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.