Начало arrow Дейности arrow Проекти и програми arrow Библиотеките – вдъхновение и учене през целия живот за всички
Библиотеките – вдъхновение и учене през целия живот за всички Печат
Проект на ББИА, подкрепен от Програма Public Libraries 2020 на Фондация „Четмо и писмо“, 2015 г.  
logo_2020.png

Проектът „Библиотеките – вдъхновение и учене през целия живот за всички“, подкрепен от Програма Public Libraries 2020 на Фондация „Четмо и писмо“, осигурява провеждане на 10-та юбилейна Национална библиотечна седмица (НБС) под надслов „Библиотеките – място за учене през целия живот“ (11 – 15 май 2015 г.).
Основни цели на НБС 2015 са да изгради по-добро разбиране сред политиците, изпълнителната и местните власти, както и в общностите за ролята на обществените библиотеки в ученето през целия живот (УЦЖ), което да доведе до утвърждаването им като фактор в постигането на стратегическите цели и приоритети на Националната стратегия за учене през целия живот (НСУЦЖ).
Мястото на библиотеките, отделено в НСУЦЖ 2014 – 2020 г. не е достатъчно пълно представено. Библиотечният сектор разполага с много по-голям потенциал за участие в изпълнението на приоритетите и целите на Стратегията. Необходимо е библиотеките да бъдат разпознати и включени като водещ партньор в реализацията на дейностите по УЦЖ. Застъпническата кампания има следните конкретни цели:
  • да повиши информираността и разбирането на политиците, изпълнителната и местната власти, както и на обществото за възможностите на библиотеките да бъдат място за учене през целия живот;
  • да подобри разработваните политики и практики по отношение на участието на библиотеките в годишните планове за действие към НСУЦЖ;
  • да осигури по-добро целево финансиране на библиотеките за разработване на библиотечни програми и услуги в рамките на Стратегията за УЦЖ;
  • да стимулира участието на библиотеките в устойчиви и широки партньорски мрежи за УЦЖ;
  • да се разгледа актуалното състояние на УЦЖ в България и да се очертаят ефективни мерки и възможности за участие на библиотеките в тази устойчива стратегия на ЕС. 
Проектът беше сред одобрените 4 от общо 24 подадени проекта на тема застъпничество за библиотеките. Информация за 
проекта на ББИА  е публикувана на уебсайта на програма „Public Libraries 2020” като добър пример за застъпническа кампания.
 
Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.