Начало arrow Дейности arrow Семинари arrow Семинар „Модерната младежка библиотека“
Семинар „Модерната младежка библиотека“ Печат
РБ Варна
На 5 и 6 март 2009 г. в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна се проведе семинар и уъркшоп на тема „Модерната младежка библиотека“– съвместна инициатива на Гьоте институт – България, Българска библиотечно-информационна асоциация и Варненската библиотека.
Целта на семинара е да представи новите модерни схващания за съвременна младежка библиотека и доколко тя отговаря на търсенията на младежите на възраст 13 – 19 години във века на интернет. Може ли тази група читатели да бъде привлечена в библиотеката и как тези проблеми намират решение в Германия. Г-жа Жанет Ахтенбергер ръководи младежката библиотека в Хамбург, г-жа Мартина Райнхолд ръководи младежка библиотека в Дрезден. Тези две библиотеки са водещи в Германия и са намерила собствен оригинален подход за привличане на младежите.
Насърчаването на четенето е необходимост, която се дискутира еднакво сериозно в Германия и България. Обществените библиотеки са много активни в предлагането на различни начини за предизвикване на интереса и удоволствието от четенето при децата и юношите. В Германия възникват нови, атрактивни и авангардни юношески библиотеки. Те са мултимедийни и актуалността е важен техен приоритет. Предлагат информация, свързана с образованието, и си сътрудничат както с училищата, така и с други институции, обгрижващи младите хора.
Програмата, презентациите и фотогалерия от събитието можете да видите на уебсайта на РБ – Варна.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.