Начало arrow Дейности arrow Законодателни инициативи arrow Разискванията по Бюджет 2014 и библиотеките
Разискванията по Бюджет 2014 и библиотеките Печат

На 7 ноември 2013 г. Комисията по културата и медиите проведе разисквания по Бюджет 2014. В изказването си г-жа Снежана Янева, председател на ББИА, подкрепи първоначалното искане на Министерство на културата за 10% увеличение на размера на субсидирана бройка и 5 млн. лева за програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ като подчерта, че това не е достатъчно за развитието на обществените библиотеки, но е реално при тежката финансова ситуация в страната. За съжаление Министерство на културата не е успяло да защити това предложение и то не е прието в проектобюджета за 2014 г. Г-жа Янева се обърна към министър Стоянович с въпрос защо не е свикал Обществения съвет, за да получи широка обществена подкрепа за предложението на Министерство на културата. Г-жа Янева напомни, че преди години, когато проф. Данаилов е бил министър на културата, библиотеките са получили своя Ренесанс и с малко подкрепа са доказали, че могат да бъдат центрове за информация и знания. В заключение г-жа Янева призова народните представители да подкрепят обществените библиотеки, защото те гарантират правото на достъп до информация и грамотността на нашите деца. Тя цитира част от лекцията на Нейл Геймън за връзката между планирането на затвори и грамотността на децата и завърши с думите: „Ако сега вие, дами и господа народни представители, не подкрепите българските библиотеки, утре други народни представители ще трябва да гласуват пари за затвори за нашите деца“.

С 8 гласа „за“, 8 „против“ и два гласа „въздържал се“ парламентарната Комисия по културата и медиите отхвърли на първо четене проектобюджета за 2014 г. Ние оставаме с надеждата, че в пленарна зала народните представители ще подкрепят един по-добър бюджет за културата, включително за библиотеките.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook     
Copyright © 2000 – 2021 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.