Начало arrow Актуално arrow Архив arrow От библиотеките 2016 arrow Напусна ни проф. Марин Ковачев
Напусна ни проф. Марин Ковачев Печат
logo_vtarnovo.jpg
На 19 май 2016 г. ни напусна проф. Марин Ковачев, име добре познато на библиотечната общност – утвърден учен, водещ специалист в областта на библиотечното краезнание, име дълбоко свързано с Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново и Катедрата  по „Библиотекознание“ към Великотърновския университет  „Св. Св. Кирил и Методий“. 
През 1998 г. проф. Марин Ковачев е избран за председател на Съвета на краеведите в България. Пак той става инициатор за възстановяването на създаденото през 40-те години на ХХ век краеведско списание „Архив на поселищни проучвания“ и става негов главен редактор. Списанието се утвърждава като трибуна на учените-краеведи. Изключителен е приносът му за създаването на Катедра по „Библиотекознание“ към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Като неин пръв и дългогодишен ръководител той влага много усилия и жар за да утвърди Катедрата и да запали искрата и интереса към нашата професия. 
Неговите многопластови професионални пристрастия оставят видими следи в развитието на общото библиотекознание и библиотечна професия. Малцина са специалистите, които като него съумяват да съчетаят по най-добрия начин разнообразната практическа дейност с качествата на учен-изследовател. Трудолюбието и фокусът на научните му дирения го изграждат като като водещ експерт краевед. Множеството издадени книги, публикации, статии, студии, богатата му изследователска и преподавателска дейност издигат неговия авторитет и правят името му разпознаваемо и извън библиотечния сектор. 

Библиотечната колегия засвидетелства своята дълбока почит и уважение към човека, учения, специалиста.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.