Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Динамични библиотеки – достъп, развитие, промяна
Динамични библиотеки – достъп, развитие, промяна Печат
logobbia_m.jpg
XXVІ-та Национална конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) на тема „Динамични библиотеки – достъп, развитие, промяна“ се проведе на 9 и 10 юни 2016 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия.  През двата дни на конференцията в работата ѝ се включиха близо 160 библиотечни специалисти и университетски преподаватели и докторанти от цялата страна. Националната конференция беше открита с приветствия на Персида Рафаилова, директор на Библиотеката на УАСГ и Снежа Янева, председател на ББИА. Участниците в нея бяха поздравени от Даниела Панайотова и Нели Петрова, депутати в 43-то Народно събрание и Венцислав Велев от Министерство на културата.
konferencia_2016.jpg
konferencia_2016_1.jpg
Работата на Конференцията протече в четири панела, модерирани от членове на УС на ББИА и представител на домакините. Повече от 30 доклада, библиотечни и фирмени презентации бяха представени от 40 специалисти от 14 регионални, университетски и училищни библиотеки, 2 университета и 5 фондации и фирми. В тях бяха засегнати важни теми за развитието на библиотеките в съвременните динамични условия на създаване, представяне и достъп до информация; бяха показани иновативни библиотечни програми и услуги в отговор на новите читателски нагласи и потребности; беше подчертана ролята на библиотеките в помощ на образованието като платформа за развитие на умения и компетентности и за предоставяне на достъп до информация за всички.
В дните на конференцията във фоайето пред зала 230 беше разположена изложбата „Конкурсът за нова сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна”, предоставена с любезното съдействие на колегите от регионалната библиотека във Варна. Изложбата представя в 12 цветни банера спечелилия проект на холандското архитектурно бюро Architects for urbanity и 10-те най-добри проекта на архитектурни фирми от целия свят, участвали в конкурса. Проектите за библиотечни сгради, представени в изложбата, предизвикаха голям интерес, както сред участниците в конференцията, така и сред студентите и преподавателите от университета.
В рамките на конференцията се проведоха заседания на 5 от секциите към ББИА.
Фотогалерия в профила на ББИА  във Фейсбук. 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.