Начало
Повече за НБС 2017 Печат
НБС 2016

12-ата Национална библиотечна седмица (9 – 13 май 2017 г.) ще се проведе в рамките на застъпническата кампания на ИФЛА за ролята на библиотеките в изпълнението на целите за устойчиво развитие в новия дневен ред на ООН „Трансформиране на нашия свят. Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“.

Инициативата се провежда в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България” и с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Медийни партньори са БНТ и БНР.

Специален гост на откриването на НБС ще бъде г-жа Дона Шийдър, президент на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA).

Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власти, както и на обществеността към библиотеките и техния потенциал да участват в изпълнението на целите за устойчиво развитие, определени в новия дневен ред на ООН „Трансформиране на нашия свят. Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“. Предвидени са срещи с депутати и представители на изпълнителната и местната власти, както и редица други събития в цялата страна, представящи многообразната културна, информационна и образователна дейност на всички видове библиотеки.

Новият дневен ред на ООН, посветен на целите на развитието, е изготвен от държавите членки на организацията с подкрепата на представители на гражданското общество, на неправителствения сектор и академичните среди. Документът „Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“ е основан на принципите на универсалност, всеобхватност и споделени отговорности и представя 17 цели за устойчиво развитие и 169 точки на стремеж. В него за  пръв път се поставя ударение върху благополучието на всеки човек.

Библиотеките се разглеждат като основни институции за постигане на целите за устойчиво развитие. През последните години ИФЛА активно участва в изработването на Дневен ред 2030, изтъквайки значението на достъпа до информация, опазването на културното наследство (точка 11.4), универсалната грамотност (част от визията на Дневен ред 2030)  и достъпа до информационни и комуникационни технологии (точка 5b, 9c, 17.8).

В Дневен ред 2030 за устойчиво развитие достъпът до информация е включен като част от Цел 16: Насърчаване на мирни приобщаващи общества за устойчиво развитие, осигуряване на достъп до правосъдие за всеки и изграждане на ефективни, отговорни и приобщаващи институции на всички нива – точка 16.10: Осигуряване на публичен достъп до информация и защита на основните права в съответствие с националното законодателство и международните договорености.

Основни послания на кампанията

Националната застъпническа кампания Национална библиотечна седмица – 2017 е посветена на широкото оповестяване на възможностите на библиотеките да повишават информираността на общностите за целите за устойчивото развитие и да допринесат за тяхното изпълнение.

  • Позицията на библиотечната общност е, че достъпът до информация е необходимо условие за постигане на всички цели за устойчивото развитие.
  • Библиотеките са не само потенциални партньори на правителствата, те вече допринасят за постигането на 17-те цели като постоянно разширяват и разнообразяват своите услуги и програми.
  • Българските библиотеки трябва да бъдат включени в националния и регионалните планове за развитие, чрез които ще бъде изпълнявана Програмата 2030 на ООН у нас.
  • В световен мащаб повече от 1 320 000 обществени, парламентарни, национални, академични, научни, училищни и специални библиотеки осигуряват информацията и уменията тя да бъде ползвана от всеки – което ги прави особено необходими за всички в дигиталния век. 

Организация и дейности на НБС 2017

Кампанията се организира на национално и местно равнище. Насърчаваме и ще подкрепим всички библиотеки, които желаят да участват и да организират  инициативи и събития през Националната библиотечна седмица.
В подкрепа на застъпническите дейности ББИА подготвя промоционални материали – два плаката, листовка и брошура, които подробно разясняват ролята на библиотеките в постигането на целите за устойчиво развитие.

По време на кампанията ще поставим началото на създаване на колекция от примери за успешни практики на български библиотеки, които със своите инициативи, програми и услуги вече допринасят за постигането на целите за устойчиво развитие. Тези примери ще бъдат използвани широко в застъпническите дейности на ББИА. Най-интересните ще изпратим за публикуване в страницата на IFLA.
Обръщаме се към всички колеги, споделете своите успешни практики, личните истории на ваши читатели, на които сте помогнали в решаването на важни за тях проблеми, свързани с целите за устойчиво развитие. Изпращайте примерите на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. по всяко време.

Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на Националната библиотечна седмица, да изпращат информация за подготвената програма и заявки за необходимото количество от промоционалните материали до 19 април 2017 г. на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .

 
Предварителна програма на национално равнище

9 май (вторник), София
11:00 часа – Официално откриване и връчване на годишните библиотечни награди на ББИА в зала Средец на София Хотел Балкан с участието на г-жа Дона Шийдър, президент на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA).
16:00 часа – Церемония за удостояване на г-жа Дона Шийдър с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Университета по библиотекознание и информационни технологии. 

4 май (четвъртък), София
Изложение на специализирани електронни ресурси “Библиосвят: Социални науки и хуманитаристика” в Библиотечно-информационния център на Техническия университет – София, организирано от Български информационен консорциум. 

9 – 11 май, Сливен
XIХ Национален фестивал на детската книга, организиран в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга”, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. 

11 май (четвъртък), София 
11:00 часа – Откриване на изложба "Книги  посоки  публики" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 
 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.