Фондация Америка за България
Начало arrow За нас arrow Годишни награди arrow Наградени по години arrow Годишни библиотечни награди на ББИА за 2016
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2016 Печат
Годишните библиотечни награди на ББИА за 2016 г. бяха обявени на тържественото откриване на Националната библиотечна седмица на 9 май 2017 г. в зала Средец на София Хотел Балкан.
 
Наградите бяха връчени от г-жа Дона Шийдър – президент на Световната федерация на библиотечните асоциации и институции (ИФЛА), г-жа Ирина Гъркова – Администрация на Президента на Република България, г-жа Искра Михайлова – депутат в Европейския парламент, председател на Комисията по регионална политика на Европейския парламент, г-жа Иванка Цанкова – Фондация „Америка за България” и г-жа Снежана Янева – Председател на Българската библиотечно-информационна асоциация.
 
Категория „Млад библиотекар на годината 2016”
 
nagradi_2016.jpg
Носител на наградата
 
Мартина Янкова – Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново
Мартина е истински библиотекар от ново поколение – тя е експерт по въвеждане на мета данни за дигитални документи, участва активно в успешното изпълнение на значими библиотечни проекти през 2016 г. Провежда поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч по време на Европейската седмица на кодирането. Допринася за положителната визия на библиотеката в обществото чрез публикуване на информация за предстоящите събития, за новите програми и услуги на сайта на библиотеката и в социалните мрежи.
 
 

Категория „Библиотекар на годината 2016”
 
nagradi_2016_1.jpg
Носители на наградата
 
Антоанета Георгиева – Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца
Антоанета Георгиева има изключителен принос за развитието на библиотечния сектор в област Враца чрез програми за обучение и повишаване на квалификацията на библиотекарите. Организира професионални срещи на библиотекарите от областта. Проучва и внедрява добри библиотечни практики и иновативни политики. Инициатор и основен организатор на Регионален конкурс за годишни библиотечни награди по случай професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти. 
 
 
nagradi_2016_2.jpg
Валентина Славчева – Централна научно-техническа и педагогическа библиотека – София
Валентина Славчева е директор на Централната научно-техническа и педагогическа библиотека над 20 години. Внедрява успешно иновативни онлайн библиотечни услуги. Организира създаването на дигитална колекция на редките и ценни издания в библиотеката. През 2016 г. ръководи успешно внедряването на кооперираната каталожна система COBISS, в резултат на което в електронния каталог на библиотеката са въведени над 70 000 записа.
 
Номинации
Милена Марковска – Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград
Райка Христова – Регионална библиотека „Димитър Талев” – Благоевград
Светомира Вачева – Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра 

Категория „Библиотека на годината 2016” 
 
nagradi_2016_3.jpg
Носител на наградата
 
Библиотека при Народно читалище „Просвета  1927” – Варна
Библиотеката при Народно читалище „Просвета 1927” – Варна се утвърди като културно средище на квартал Аспарухово. Непрекъснато обновява библиотечния си фонд с нови заглавия и търсени книги. Над 200 читатели на ден ползват разнообразните библиотечни услуги, които тя предлага. Съвременните технологии, които умело използва, правят достъпни библиотечните услуги чрез глобалната мрежа. Библиотеката разполага с електронен каталог и система за онлайн заявки за литература. Предлага разнообразни културни програми за гражданите от района.
 
Номинации
Библиотечно-информационен, научен и образователен център на Университета по архитектура, строителство и геодезия – София
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово
Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград
Регионална библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище       
Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен         

Награда за цялостен принос за развитието на библиотеките
 
nagradi_2016_4.jpg
Носител на наградата
 
Красимира Папазова – организационен секретар на ББИА
Целият професионален път на Красимира Папазова е посветен на библиотеките и библиотечната професия. Като методист в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” тя разработва и внедрява концепция за създаване на отделите „Изкуство” в регионалните библиотеки, работи за усъвършенстването на системата на свободния достъп и библиотечното обслужване. Повече от 20 години Красимира е организационен секретар на ББИА. Неоценим е нейният принос за организационното изграждане на сдружението, привличането на нови членове, развитието на издателската дейност, издигането престижа на професията. Висок професионализъм, преданост, любов и  безкрайна всеотдайност към професията  – това са само част от характеристиките на Красимира Папазова като библиотекар и личност.

Категория „Подкрепа за библиотеките 2016”
 
Носители на наградата
 
Румен Манов, галерист
Благодарение на щедрите му дарителски жестове Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил обогати фондовете си с над 50 книги и периодични издания с висока краеведска стойност. По-специално внимание заслужава ръкописът „Кодекс на българското читалище въ Кюстендилъ. 1869” – извор за историята на кюстендилското читалище, избрало за свой девиз звучащите с удивителна актуалност и днес слова: „Богатството е смертно, а добродетелта безсмертна”. Културната и историческа стойност на дарените от Румен Манов издания се изразява не в тяхното количество, а в ценното им съдържание, повод да станат част от колекцията „Старопечатни, редки и ценни издания” на регионалната библиотека.                                                                                                                                                                                                                                                                      
nagradi_2016_5.jpg
КонтурГлобал Марица Изток 3  
Следвайки своята Политика за Социална отговорност и устойчиво развитие, компанията ежегодно подкрепя и осъществява разнообразни социални проекти, подпомагайки местните общности. При изпълнение на проектите, фокусирани в няколко основни области – образование, култура, здраве и безопасност, опазване на околната среда, човешки права и анти-корупция, компанията се стреми да  ангажира местна работна сила, като по този начин насърчава  и местното предприемачество. Служителите на компанията са също пряко ангажирани с работа в полза на местната общност – доброволците на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ежегодно участват в разнообразни инициативи в полза на различни обществено значими  идеи  и организации.  
Подкрепата на КонтурГлобал Марица Изток 3 за Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора през 2016 г. се изразява в абонамент на 5 специализирани периодични издания в областта на енергетиката и минното дело, подмяна на посетителските столове в обслужващите звена на библиотеката и покупка на три компютърни конфигурации за потребителите в Читалнята за хуманитарни науки. Общата сума на дарението е 6 145 лв.
 
nagradi_2016_6.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фотогалерия  от събитието. 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.