Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2018 arrow Национална библиотечна седмица 2018
Национална библиотечна седмица 2018 Печат
НБС 2018
Официалното откриване на Националната библиотечна седмица ще се състои в София на 15 май 2018 г. (вторник) от 14 часа в зала Средец на София хотел Балкан.
Специален гост на откриването ще бъде г-жа Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Международното европейско движение.
Медийни партньори са БНР, БНТ и сайтовете "Детски книги" и "Аз чета".
Молим всички колеги, които ще участват в събитието да изпратят заявки до 11 май 2018 г. на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на Националната библиотечна седмица, да изпращат информация за подготвената програма до 10 май 2018 г. на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.   

 

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА 14 – 18 МАЙ 2018 Г. 

ДОСТОЙНО БЪДЕЩЕ ЗА НАШИТЕ БИБЛИОТЕКИ! 

Високи са изискванията на българското общество към библиотеките. Представата за тях традиционно се свързва със съхраняването и опазването на паметта на нацията, но мисията на библиотеките днес е да подпомагат всички сектори и всеки гражданин – от първия досег с книгата, през образованието и ученето през целия живот, информационната грамотност, професионалното развитие и израстване, научните изследвания, до осмислянето на свободното време и четенето за удоволствие. Дигитално роденото поколение има своите очаквания за библиотеките – като за модерни добре оборудвани центрове за достъп до информация, места за социални комуникации и култура. 

Отговарят ли българските библиотеки на тези очаквания? Програмата „Глобални библиотеки – България” (2009 – 2013), която Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” подкрепи с 15 млн. долара е най-сериозната инвестиция в библиотечния сектор, конкретно в обществените библиотеки за целия период на прехода. Тя бе двигател за превръщането на обществените библиотеки в места за безплатен достъп до интернет, в обучителни центрове по информационна грамотност за социално слабите граждани и тези от третата възраст. Програмата стимулира множество позитивни промени – технологично оборудване на 960 библиотеки, повишаване на квалификацията на библиотечните специалисти, създаване на обучителни центрове по места. Реализацията на програмата доказа, че когато има ясна идея за реформи и последователни действия, се постигат конкретни цели и промените са осезаеми. Има и друга поука – че когато няма последователна национална политика, въплатена в стратегически и нормативни документи, резултатите от такива мащабни програми са лишени от устойчивост. 

Комплексното проучване за състоянието на обществените библиотеки, проведено по инициатива от ФГББ през 2017 г. дава незадоволителен отговор на поставения въпрос. Налице са успешни добри практики в регионалните и малка част от читалищните библиотеки, но като цяло библиотечния сектор остава нереформиран. Законът за обществените библиотеки (2009) вече осма година не се изпълнява от компетентните власти. Назряла е остра необходимост от конкретни мерки за реформиране и модернизиране на обществените библиотеки. 

Аналогични са проблемите и с училищните библиотеки. Приетият Закон за предучилищното и училищно образование (2015) предвижда осигуряването на библиотечно обслужване чрез функционирането на училищни библиотеки, но все още не е утвърдена предвидената в него поднормативна база. Библиотеките към висшите училища и научните организации също се нуждаят от по-добро финансиране и по-пълноценно използване на капацитета им. 

Националната библиотечна седмица се организира в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България” и с подкрепата на Фондация „Америка за България”. 

Целта на 13-та Национална библиотечна седмица е да ангажира вниманието на законодателната, изпълнителната и местните власти с неотложните проблеми в библиотечния сектор и необходимостта от незабавни действия за реформирането му. В период на революционни промени в информационното общество, дигитализация на образованието и създаването на единен цифров пазар в ЕС, българските библиотеки не могат и не трябва да остават извън тези процеси. В противен случай ще останат само като един забележителен факт от възрожденските ни традиции и близкото минало. Практиката на развитите държави показва, че библиотеките са сред водещите институции в процесите на дигитализация, обмен на цифрова информация, създаване на отворени дигитални архиви и достъп до електронното управление. Те играят ролята на тъй необходимия за хората портал за достъп до информация, услуги и знание.

Основни послания на кампанията:

1. Библиотечният сектор се нуждае от последователна национална политика, въплътена в стратегия за развитието му.
2. Необходима е спешна реформа в мрежата на обществените библиотеки, която да осигури равен достъп до библиотечни услуги на всички граждани, независимо от това, къде живеят, учат и работят.
3. Да бъдат изпълнени разпоредбите на Закона за предучилищното и училищно образование по отношение на създаването и функционирането на училищните библиотеки – важен елемент в образователния процес.
4. Научните и академични библиотеки да бъдат признати/разглеждани като портал за достъп до научна информация – важен елемент в процеса на научноизследователската и академична дейност.

Българското общество има право на по-добри, съвременни и модерни библиотеки!Затова нека широко отворим вратите на библиотеките и поканим политиците, администрацията и местните общности, за да ги запознаем с възможностите на библиотеките и проблемите, които възпрепятстват пълноценното изпълнение на мисията ни!

Предварителна програма на национално равнище

15 май, София, зала Средец на София Хотел Балкан
14.00 ч. Официално откриване на Националната библиотечна седмица и връчване на Годишните библиотечни награди на ББИА. Специален гост на откриването: Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Международното европейско движение.

15 май, София, НБКМ
11.00 ч. В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложба "Националната  библиотека и регионалните библиотеки в България". 

8 – 10 май, Сливен,  РБ „Сава Доброплодни”
XX Национален фестивал на детската книга. Организиран в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга”, ДАБЧ, ББИА, Фондация „Балканика”, най-големите детски издателства и др.

8 – 9 май, Бургас, РБ „Пейо Яворов“
Конференция по случай 130 години от създаването на библиотеката в рамките на „Европейските дни на морето“ в Бургас по повод Европредседателството на България.

10 май, Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“
Откриване на фотодокументалната изложба, посветена на 160-годишнината от първото честване на деня на светите братя Кирил и Методий в Стара Загора. Организатори: РБ –Стара Загора, Библиотека „Родина“, РИМ Стара Загора, Държавен архив – Стара Загора.

15 май, София, Библиотека на НБУ
15.30 ч. Семинар „Библиотечни ресурси и услуги на Нов български университет за изследователи и докторанти“ с водещ Радостина Тодорова, директор на библиотеката.

16 май, София,  Фондация НАБИС
14:00 ч. В Център за образование и култура "Илиев" (ул. "Университетски парк" №1; Студентски град; София 1700) в зала "Auditorium" ще се състои годишната среща на асоциираните членове на ФНАБИС.

17 май, София,  Софийски университет „Св. Климент Охридски“
14:30 ч.Юбилейна научна сесия, посветена на 65-годишнината на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.