Фондация Америка за България
Начало arrow За нас arrow Годишни награди arrow Наградени по години arrow Годишни библиотечни награди на ББИА за 2017
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2017 Печат
Годишните библиотечни награди на ББИА за 2017 г. бяха обявени на тържественото откриване на Националната библиотечна седмица на 15 май 2018 г. в зала Средец на София Хотел Балкан.
 
Наградите бяха връчени от г-жа Амелия Гешева – зам.-министър на културата, г-жа Емилия Милкова, член на Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание, г-н Марин Бодаков и г-н Захари Карабашлиев – писатели и посланици на библиотеките и г-жа Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Категория „Млад библиотекар на годината 2017” 

nagradi_2017.jpg


Носител на наградата

Мариела Станева – Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ –Самоков

В партньорство с детските градини в града Мариела осъществява инициативата „Азбучните приключения на играчките“, чрез която се създава среда за творческо развитие и стимулиране на детското въображение. Най-малките имат в библиотеката пространство, в което се чувстват като у дома си и преживяват първите си срещи с книгите. Тя реализира идеята „Четящ петък“ – представяне на детски и юношески книги на фейсбук страницата на библиотеката, с цел провокиране на читателския интерес на децата, техните учители и родители. Организира и популяризира участието на децата в кампанията „Забавното четене 2017“, а в резултат на активната ѝ работа Самоков стана най-четящият град за 2017 г. По нейна инициатива е реорганизиран и обновен Детският отдел на Филиал IV към библиотеката. Провежда 5 обучения по финансова грамотност за деца, като по този начин ги насърчава да бъдат активни потребители.

 

Категория „Библиотекар на годината 2017” 

nagradi_2017_1.jpg

Носител на наградата

Йорданка Вълчева – Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян
Йорданка Вълчева има изключителен принос за развитието на регионалната библиотека и всички обществени библиотеки в област Смолян. Автор е на идейния проект за уеб страницата на библиотеката и е пряк участник в изграждането ѝ. Разработва Виртуален методичен кабинет, Електронна библиотека „Творците на Родопа“ и самостоятелна страница на Детския отдел. Инициира проекта Дигитална библиотека „Паметта на Родопа планина“ и електронния бюлетин „Лятото, децата и библиотеката“. Йорданка Вълчева е организатор и обучител в три практикума за новоназначени библиотекари от област Смолян. Автор е на био-библиография за Никола Дамянов – историк и дългогодишен директор на Историческия музей в града. Тя е инициатор и организатор на конкурса Библиотекар на годината и Библиотека на годината за област Смолян. 

Номинации
Валентина Терзиева – Градска библиотека „Пеньо Пенев – Димитровград
Иванка Иванова-Фалина – Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил
Людмила Иванова – Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – София
Стефка Илиева – Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив

Категория „Библиотека на годината 2017”

nagradi_2017_2.jpg

Носител на наградата

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград 

След завършилия в началото на 2017 г. основен ремонт библиотеката става все по-притегателно място за хората от всички възрасти, като посещенията са 23 750, с 4000 повече спрямо предходни години. Обособен е Кът за ранно детско развитие (от 1 до 4 години). Разработена е стратегия за работата с младежите в тийнейджърска възраст, след като се провежда мащабно проучване за нагласите на тийнейджърите към четенетето и библиотеката. Реализира се програма за работа и с читатели от третата възраст. Инициирани са редица иновативни услуги и програми, повлияни и вдъхновени от опита на библиотеките в Испания и Финландия. Новата услуга „Моята библиотека“ дава възможност за онлайн заявки на литература и презаписване на вече заетите издания. Изработен е нов, съвременен и динамичен уеб сайт, който ежедневно се актуализира. През изминалата година библиотеката е организирала и провела повече от 60 събития с над 2000 участници. Проведени са 26 обучения за работа с робота Финч, а големият интерес към тях води до създаването на Клуб по роботика. Съвместно със Софтуерния университет – София е организиран двумесечен безплатен курс по „Основи на програмирането“, в който се обучават над 50 души за старт в кариерата или преквалификация.

Номинации
Академична библиотека и архив на НАТФИЗ
Библиотека на Аграрен университет – Пловдив
Библиотека „Паница“ при Американски университет в България
Библиотека при Първа езикова гимназия – Варна
Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра

Награда за цялостен принос за развитието на библиотеките 

nagradi_2017_3.jpg

Носител на наградата

Стефка Илиева – Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив
През своя 35-годишен професионален път Стефка Илиева се утвърди като водещ специалист в областта на методическото подпомагане на библиотеките и библиотечните специалисти. През годините тя инициира, координира и участва в изготвянето на стратегически, нормативни и методически документи за библиотеките. Извършва координационна, експертно-консултантска и квалификационна дейност за мрежата от публични библиотеки в регион Пловдив. Оказва активно съдействие на общинските администрации при осъществяване на библиотечно-информационната дейност в общините в областта. Организира повишаването на квалификацията на библиотечните специалисти от библиотечните мрежи. Тя системно проучва международния опит в областта на управлението на публичните библиотеки, като участва в проекти в САЩ, Великобритания, Полша и др. и представя водещите практики пред професионалната общност в страната. Стефка Илиева е автор и ръководител на спечеления през 2017 г. проект „Литературен ренесанс в Пловдив“. Автор е на над 50 публикации в специализирани списания, сборници и книги в областта на библиотечната и информационна дейност.

Категория „Подкрепа за библиотеките 2017”
 
nagradi_2017_4.jpg

Носител на наградата
 
 
КонтурГлобал Марица Изток 3
 
През 2017 г. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е дарила на регионалната библиотека в Стара Загора 190 нови книги от български и чуждестранни автори, 3 компютърни конфигурации и модерен скенер, годишен абонамент за 5 специализирани периодични издания в областта на енергетиката, минното дело и екологията. Поради спецификата на региона, който библиотеката обслужва, списанията, свързани с енергетиката и минното дело, са изключително полезни на нейните читатели и търсен източник на информация. Чрез технологичното и материалното обновяване се подобрява качеството на предлаганите библиотечно-информационни услуги.
 
 
 
 
 
 
nagradi_2017_5.jpg

Носител на наградата
  

Фондация „Детски книги“ – София

Екипът на фондация „Детски книги“ е посветен на каузата за насърчаване на четенето и изповядва дълбокото убеждение за важната роля на библиотеките във формиранено на грамотно и образовано младо поколение. Осъществява ежедневна застъпническа дейност пред обществото в полза на библиотеките и тяхната роля за насърчаване на четенето и грамотността на децата. Партньор е на ББИА от 2013 г. Изработи уебсайт на инициативата „Пътуващите сандъчета“ на ББИА, фейсбук страница и затворена група, чрез която библиотекарите получават известия и споделят своите впечатления от проекта и своя опит. Екипът допринесе за увеличаване на броя на сандъчетата чрез събиране на дарения. През 2017 г. 100 сандъчета пътуват до 220 училища и обществени библиотеки в малки населени места, където децата са лишени от досег с книгата. Със своята инициатива за наградата „Бисерче вълшебно“ привличат стотици нови читатели в детските отдели и училищните библиотеки.

  

nagradi_2017_6.jpg
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.