Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                                       
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Проектът „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България" участва в "България дарява"
Проектът „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България" участва в "България дарява" Печат
balgaria_dariava.jpg
Проектът "Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България" на ББИА остава на платформата "България дарява". Може да ни подкрепите с дарение през сайта или на банковата сметка на ББИА. Целта на проекта е да осигури на деца от 1 до 6-годишна възраст 850 книги, игри и видеофилми, които ще обновят колекциите на 10 активни библиотеки в малки градове и села в отдалечени планински и погранични райони, които нямат средства за закупуване на нови книги, но имат висока посещаемост от читатели деца. По проекта ще се разработят програми за стимулиране на четенето в ранна детска възраст; ще се организират четения на детски книги за децата и техните родители; ще се проведат обучения на родителите за ползите от четенето в ранна детска възраст и за това как да четат на децата си у дома.
Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те намират отговори на своите въпроси по-лесно. Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях. Познават по-добре нуждите им и са в състояние по-лесно да предадат своите ценности и виждания. Съвместното четене носи ползи и за двете страни – детето учи непознати неща за света около него, а родителят трупа познание за детето си, което му позволява да го подкрепя и насърчава в развитието му. Библиотеките могат да се справят с това предизвикателство и да подобрят развитието на грамотността, но нямат достатъчно финансиране. По данни на НСИ всяка година в България се издават между 6 и 8 хил. нови книги, но 1/3 от българските библиотеки не са закупили нови книги през 2017 г.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.