Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                           
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Официално стартира националният Маратон на четенето 2019
Официално стартира националният Маратон на четенето 2019 Печат
2_april_w.jpg
На 2 април в Столична библиотека бе даден стартът на 8-а национална кампания „Походът на книгите” на АБК. Преди официалното откриване от 10 ч. се проведе пресконференция на основните партньори – АБК, ББИА, Столична библиотека и Фондация Детски книги. Г-жа Спаска Тарандова, член на УС на ББИА, сподели, че в 14-то издание на националния Маратон на четенето, организиран от ББИА от 2 до 23 април ще се включат 110 библиотеки от повече от 80 градове и села в цялата страна. Това са само официално подалите информация в офиса на асоциацията, а реално броят на участващите регионални, общински, училищни и читалищни библиотеки е много по-голям. 
"Трябва да научим децата да обичат книгите" – това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на официалното откриване на Националната кампания "Походът на книгите". Цвета Караянчева подчерта, че изкушенията, които предлага днешният свят, не са никак малко, но книгите развиват детското въображение и дават прекрасна възможност на децата да мечтаят. По думите ѝ основна роля за това имат техните родители, баби и дядовци, които е необходимо да предадат литературните си интереси на своите деца и внуци, за да могат те да посвещават мигове от времето си на книгата.
В събитието участваха деца от детските градини "Ханс Кристиан Андерсен" и "Шарл Перо", както и ученици от 149 СУ "Иван Хаджийски". Пред тях председателят на парламента прочете българската народна приказка "Три умни глави" с автор Елин Пелин. Инициативата беше подкрепена още от заместник-председателя на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Диана Саватева, народния представител Емилия Милкова, заместник-министъра на културата Амелия Гешева, началника на Регионалното управлението на образованието – София Ваня Кастрева, председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, както и спортистите Симона Пейчева и Владимир Николов.
Амелия Гешава зам.-министър на културата се обърна към децата и учениците с думите: "Книгата е международен паспорт, с нея достигате до непознати места и опознавате света" и прочете откъс от „Мечо Пух”. Емилия Милкова държеше в ръце книжка на Леда Милева и заедно с децата прочетоха любимото на всички стихотвопение „Зайченцето бяло”. Симона Пейчева сподели с децата, че шампион не се става само в залите, а че трябва и интелект и търпение, много работа и четене. Тя посъветва децата винаги да следват мечтите си, Владимир Николов допълни, че всяка вечер чете на своите четири деца от любимите им книжки. В края на откриването Валентина Стоева, Председател на Фондация Детски книги призова г-жа Караянчева и останалите депутати да се подпишат в европейската книга с послания, която пътува из европейските държави, в които има членове на EURead (европейската мрежа от организации, ангажирани с проблемите на четенето и грамотността), а пътят ѝ ще приключи в Брюксел, когато ще бъде връчена на новите евродепутати през октомври 2019 г. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също подкрепи инициативата с полагане на подписа си в книгата с послания.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.