Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Енциклопедия "Дарителството"
Енциклопедия "Дарителството" Печат
enciklopedia_promo_w.jpg
В навечерието на Деня на славянската писменост и култура 24 май нека си спомним за една богата и благородна българска традиция – дарителството и взаимопомощта за духовното издигане на нацията. 
Български дарителски форум реши да възобнови спомена за множеството знайни и забравени благодетели, като издаде енциклопедия „Дарителството" в три тома. В повече от 1300 страници тя събира историята на дарителството в България от Освобождението през 1878 г. до 1951 г., когато с държавен указ всички фондации и благотворителни дружества са задължени да ликвидират дейността си и да предадат имуществото и парите си на държавата. Енциклопедията представя накратко над 1200 истории на личности, които са имали щедростта и волята да променят света около себе си. 
Можете да поръчате трите тома на „Дарителството" на преференциална цена 45 лв. с включена доставка с куриер. За контакт: Български дарителски форум, ул. „Леонардо да Винчи“ 4Б, ет. 2, София 1124, тел. 02/951 59 78, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.   
С вяра в бъдещето през годините плеяда родолюбиви българи са предоставяли имоти и средства в полза на нуждаещи се или на страната си. Благодарение на тяхната щедрост са изградени болници, сиропиталища, училища, читалища, библиотеки, паметници, отпускани са стипендии за следване в страната или в чужбина, стимулирани са науката и културата, подпомагани са страдащи сънародници, останали извън пределите на отечеството. Книгата е резултат на многогодишна колективна изследователска и издирвателска дейност. В нея седем учени събраха плодовете на своя многогодишен труд - богата и неизвестна до момента информация за добротворчеството на родолюбиви българи, дарителски фондове и фондации в България от 1878 г. до 1951 г. Научният екип получи незаменима помощ от страна на различни специалисти от архиви, музеи и библиотеки в цялата страна. Сред тях са: Институтът за исторически изследвания при БАН, Централният държавен архив, държавните архиви в Русе, Пловдив, Варна, Габрово, Велико Търново, Сливен, Кюстендил, Хасково, Бургас, Военноморският музей във Варна, градските музеи в Клисура, Плевен, Свищов, Варна, Ихтиман и др. Убедени сме, че енциклопедията за дарителството в България би обогатила всеки библиотечен фонд и би била ценен източник на информация за историци, краеведи, ученици и студенти.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.