Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Национално признание за Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца
Национално признание за Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Печат
vraca_danov_w.jpg
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стана носител на националната награда „Христо Г. Данов”. Престижното отличие беше връчено на директора Силвия Врачовска на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата-музей на родоначалника на книгоиздаването у нас Христо Груев Данов на 14 юни 2019 г. В категорията Библиотеки и библиотечно дело бяха номинирани още Регионална библиотека "Партений Павлович"  Силистра и Росица Петрова-Василева, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен. Регионална библиотека "Партений Павлович"  Силистра стана носител на наградата в категория Електронно издаване и нови технологии.
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца е номинирана за наградата от ББИА за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца ХХ век“, изграден по проект „Карта на времето. Създаване на дигитален архив на регион Враца ХХ век – история, култура, бит и традиции, забележителности”.
Разработката представя автентична „картина” (чрез текст, звук, фотография) на живота на 123 населени места от общините: Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман, Хайредин. Библиотечните специалисти се заемат с издирването, събирането и документирането на бита, историята и традициите, културната и родова памет на селищата от регион Враца като принос към документирането на културното наследство на района и общобългарското краезнание. Предмет на проучването е автентичният фолклор, ценните документи и фотографии от сбирките на читалищата, лични и семейни сбирки, сбирки на местни краеведи, църковни библиотечни сбирки.  
Събраните фотографии са над 20 000 – половината от тях черно-бели, от лични архиви и фотоалбуми, над 200 часа теренни записи с ценна краеведска информация, събрана от над 1000 информатора на различна възраст. Най-възрастният информатор е на 97 години, най-младият на 8 години – мъже и жени с различно образование, вероизповедание, професия и занятие. Между тях – носители на традиционен фолклор и занаяти (певци, инструменталисти на народни и духови инструменти, разказвачи, народни лечители, майстори на занаяти и др.), хора с особен статут в местната общност – наричани на много места „живата памет на селото”. 
Програмиран и създаден е и сайта „Карта на времето – дигитален архив на регион Враца XX век”. В края на 2018 г. публикуваните истории са над 1000, 800 са ретро снимките от различни периоди на ХХ в., 1200 са качените снимки, направени по време на теренните обиколки, 500 са пълнотекстовите документи – статии, краеведски и фолклорни текстове, има 800 файла аудиозаписи и 50 видеоматериала със свободен достъп.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.