Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Среща на членове на УС на ББИА с народни представители в Народното събрание
Среща на членове на УС на ББИА с народни представители в Народното събрание Печат
parlament_11_2019.jpg
На 8 ноември 2019 г. по покана на народния представител от Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание г-жа Емилия Милкова в рамките на Националния форум „Библиотеките днес 2019“, организиран от фондация „Глобални библиотеки – България”, в Народното събрание се проведе среща-разговор по теми свързани с обществените библиотеки с Тон ван Влимерен, Президент на ЕБЛИДА. От страна на Комисията по културата и медиите и Комисията по образованието и науката присъстваха народните представители Диана Саватева, Ася Пеева, Даниела Малешкова и Радослава Чеканова.
В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с ролята на обществените библиотеки в неформалното образование и ученето през целия живот, в програми на библиотеките за преодоляване на неграмотността и за обучения на граждани в цифрови умения за пазара на труда и социално включване.
Специално внимание беше обърнато на възможностите на библиотеките в съвременните условия за активно участие в изпълнение на Целите за устойчиво развитие на ООН и как те са включени в националните програми, както и на тясното сътрудничество на библиотеките и училищата за формиране на трайни навици за четене и преодоляването на тенденциите от училище да излизат неграмотни млади хора. 
В срещата участваха и членовете на УС на ББИА Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България” и Димитър Минев, директор на Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, както и Силвия Врачовска, директор на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца.
Форумът „Библиотеките днес 2019“ беше на тема „Предизвикателства пред обществените библиотеки в 21 век. 25 години от Манифеста на ЮНЕСКО и ИФЛА за публичните библиотеки”. Той се проведе под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.