Фондация Америка за България
Училищни библиотеки Печат
Националната секция на училищните библиотекари към ББИА, учредена на 10 април 2012 г., е наследник на Секцията на училищните библиотекари, гр. София, създадена през 1997 г. и възобновила дейността си през 2005 г.

Основни цели и задачи
  • Повишаване на професионалната квалификация на училищните библиотекари, с оглед нарастващите изисквания на информационното общество чрез:

- организиране на национални обучения за текуща квалификация на училищните библиотекари

- участие в актуализирането на програмите на Центъра за продължаващо образование на библиотекари на ББИА (ЦПОБ) за квалификация на училищни библиотекари.

  • Регламентаране на функционирането на училищната библиотека и статута на училищния библиотекар в нормативната база за образованието.
  • Създаване и поддържане на училищна библиотека във всяко училище. 
  • Въздействие върху държавната и местната политика в областта на образованието за превръщане и утвърждаване на училищните библиотеки в информационни центрове (медиатеки), осигуряващи качествено информационно обслужване на учениците и преподавателите.
  • Поддържане на висок професионален стандарт чрез постоянно развиване на библиотечната практика и обогатяване на знанията и уменията.
  • Съвместни дейности, инициативи и мероприятия, свързани с търсене на широка обществена подкрепа за развитие на училищните библиотеки.
  • Поддържане на активно сътрудничество и партньорство между училищните библиотеки.
За контакти:
Председател: Пролет Димитрова – СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София
  имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
Заместник-председатели:
Рени Велкова – НПГПТО „М. В. Ломоносов”, гр. София 
  имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.   
Даниела Цветкова – 131 СОУ „К. А. Тимирязев”, гр. София 
  имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.   
Координатор за Южна България:
Искра Шишкова – 7 СОУ „Кузман Шапкарев”, гр.  Благоевград 
  имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
Координатор за Северна България:
Антоанета Славова – СОУ „Св. св. Кирили и Методий”, гр. Карнобат 
  имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
Уебсайт: http://www.libonline-bg.com/

Срещи и консултации

Всеки четвъртък след 14.00 ч. в Методичен отдел към Столична библиотека  може да се консултирате за общи въпроси на библиотечната практика в училищна среда и да получите безвъзмездно дарения от книги. Срещите и консултациите са предназначени за всички специалисти, отговарящи за библиотечно-информационното обслужване и осигуряване в столичните училища.
Консултации във връзка с регистрирането и ползването на интегрираната информационна система "Електронен каталог – медиатеки в училище" може да получите чрез запитване на е-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . При желание могат да бъдат проведени виртуални (чрез скайп) и реални обучения в почивните дни след предварителна заявка.

График за дейностите на НСУБ към ББИА (обединение – гр. София) за Първи учебен срок на учебната 2013/2014 г.

При необходимост от допълнителна информация, можете да се обърнете към:
Рени Велкова, тел.: 028056942/ GSM: 0893750975

Обзор на част от инициативите:

2005 г. – участие в уъркшоп "Четенето – инвестиция за бъдещето", която се проведе в Гьоте институт.
2006 г. – участие в откриването на първата Национална библиотечна седмица в Клуба на народния представител в Народното събрание.
2007 г.
– организиране на експозиция "Съвременната училищна библиотека" в РИО на МОН – гр. София.
2007 г.
– участие чрез рекламни материали за училищни библиотеки на международния фестивал "Библиобраз", провеждан в Москва.
2007 г.
– изработване на предложения за Моделен стандарт за училищна библиотека и Наредба за библиотечно-информационното обслужване в системата на средното училище във връзка с роекта "Правна регулация за библиотеките и библиотечно-информационните дейности в България".
2008 г.
– създаване на интегрирана библиотечна система "Електронен-каталог – медиатеки в училище".
30 октомври 2008 
Предизвестената смърт на училищните библиотеки
2009 г.
– иницииране на онлайн-петиция за подкрепа на училищните библиотеки.
На 26 ноември 2009 г. се проведе отчетно-изборно събрание на Секцията на училищните библиотекари, гр. София, към ББИА. На него беше избран нов председател  на секцията – Пролет Димитрова от СМГ „Пайсий Хилендарски”. Секцията ще продължава да работи за регламентиране мястото и ролята на училищната библиотека, а училищният библиотекар да заеме полагащото му се място на информационен специалист в системата на училищното образование. / Протокол
2010 г. – оповестяване на кампанията "Заедно да направим училищните библиотеки видими", чиято цел е запознаване на институциите и обществеността с работата и инициативите в училищните библиотеки.
2010 – 2012 г. – инициативи за обединяване общността на училищните библиотекари в национален мащаб.
На 9 и 10 юни 2011 г. в Благоевград се проведе XXІ национална конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация. Секцията на училищните библиотекари, гр. София, взе участие с доклад на тема: „Съвременен модел на организация на библиотечно-информационно обслужване в училищната библиотека“. Той е посветен на организацията и функционирането на съвременните училищни библиотеки, на съчетаването на традиционните методи при работа с читатели с новите информационни технологии. Докладът, изнесен от Даниела Цветкова – зам.-председател на секцията, беше съпроводен и с презентация.
Представители на секцията се срещнаха и с училищни библиотекари от гр. Благоевград – от Национална хуманитарна гимназия, 7-о СОУ „Кузман Шапкарев”, Национална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски” и Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей П. Корольов", а също и с методиста на Регионална библиотека „Димитър Талев” – Благоевград. Те бяха запознати с работата на секцията до този момент – срещи и документи, целящи включването на училищните библиотеки в новия Закон за средното образование, създадените онлайн каталог, електронни бюлетин и списание. Посетени бяха няколко от училищните библиотеки в града – уютни и приятни места, притегателни центрове за всички учещи и работещи в съответните училища, а училищните библиотекари – много добри специалисти, отдадени на работата си. / Фотогалерия
С тези срещи се постави началото на превръщането на Секцията на училищните библиотекари към ББИА в национална. 
2012 г. – учредяване на Национална секция на училищните библиотекари.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.