Начало
Дезинфекция на книги и други колекции в библиотеките Печат


knigi_karantina.jpg

Photo: Felicity Yick  

 

 
Във връзка с извънредното положение, обявено в страната и невъзможността на библиотеките да работят по традиционния начин, ББИА ще публикува поредица от материали, свързани с безопасността на персонала, карантината за книгите и другите библиотечни документи, онлайн услугите и работа на библиотеките в дигитална среда. 
Съветите по-долу са базирани на настоящите изследвания, предоставени от медицинските и научните общности относно COVID-19. Тъй като тяхното разбиране за вируса се развива, съветите на Northeast Document Conservation Center (NEDCC)  за опазване на документите също търпят промяна. 

Карантина за документите
NEDCC препоръчва 72-часова карантина за книгите и документите от други колекции като най-сигурния и най-ефективен начин за дезинфекцията им след ползване от библиотекарите или връщане от читателите.
За някои видове материали може да е подходящ карантинен период по-малък от 72 часа. Изследване, публикувано в New England Journal of Medicine на 17 март 2020 г., показва, че COVID-19 се запазва върху картонени повърхности за 24 часа и върху пластмасови повърхности до 72 часа. Въз основа на това изследване, подходящ карантинен период за хартия или обикновен картон е минимум 24 часа, докато подходящ карантинен период за книги, покрити от полиестер (напр. миларни) или други пластмаси, както и материали на основата на пластмаса, като напр. CD и DVD, е 72 часа. 72-часовата карантина е подходяща и за всеки друг вид документи, за които библиотекарят не е сигурен.
Безопасност на персонала
Библиотекарите трябва да носят ръкавици при преместване на книги и други документи в карантина и да свалят ръкавиците веднага след това, за да не докоснат случайно нещо друго (напр. дръжките на вратите). След свалянето на ръкавиците ръцете трябва да се мият в продължение на 20 секунди, следвайки указанията на Световната здравна организация. Ако не може да се обособи специално карантинно пространство (помещение), библиотекарите може да поставят книгите в торби до изтичане на карантинния период от 24 до 72 часа. 

Дезинфектанти
Не се опитвайте да дезинфекцирате книги и други библиотечни документи, освен под ръководството на специалист-консерватор. Използването на течни дезинфектанти е вредно за библиотечните документи и не се препоръчва. Не се препоръчва и излагането на UV лъчи като средство за стерилизация. 

По информация от сайта на The Northeast Document Conservation Center. NEDCC е създаден през 1973 г., това е първият независим консервационен и реставрационен център в САЩ, специализиран в консервация и реставрация на хартиени и филмови документи. В момента центърът е водещ по отношение на прилаганите технологии.

Допълнителни материали по темата на български език:
 
Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.