Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                                    
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Предоставяне на услуги от разстояние от библиотеките
Предоставяне на услуги от разстояние от библиотеките Печат

online_library_services.jpg

Снимка: YHPHN      

   
Библиотекарите по целия свят работят усилено, за да осигурят достъп до колекции и услуги от разстояние. Всички видове библиотеки популяризират своите онлайн услуги – например Националната библиотека на Франция организира виртуални изложби, а Националната библиотека на Испания промотира своето дигитално съдържание, което може да се използва за подпомагане на образованието.
Много публични библиотеки предлагат онлайн четения на книги при спазване на авторските права. Освен това са положени големи усилия за увеличаване на достъпа до електронни книги, например чрез увеличаване на броя на електронните книги, които хората могат да заемат по всяко време (в Дания) и чрез преразпределяне на суми от бюджета за заплащане на електронно съдържание.
 
Други активизират използването на съществуващите онлайн услуги. Библиотеката на Конгреса на САЩ организира виртуален транскрибатон, за да ангажира хора от разстояние, докато Националната библиотека на Норвегия насърчава потребителите си да имат достъп до техни подкасти, докато не са възможни събития в личен план. Публичната библиотека Vega la Camocha в Испания създаде тематична книга Gymkhana, за да задържи интереса на децата към четенето и да помогне на родителите им да ги забавляват. Датските библиотеки са създали онлайн справочна услуга „Попитай библиотекаря”. В академичните библиотеки се осигурява отдалечен достъп, например чрез онлайн заявки за книги. 
Някои библиотеки се опитват да помогнат на потенциалните си потребители, които не са регистрирани и не могат да се регистрират на място. Националната библиотека на Естония е създала средства за предоставяне на достъп на хората до книги без контакт. Организацията Cultuurconnect в Белгия, която работи с библиотеки, също отвори съдържанието си за нерегистрирани потребители, а организацията Booklist в Съединените щати работи за предоставяне на рецензии на книги и други материали.
В много страни библиотеките предлагат безплатен WiFi за потребителите си. В Съединените щати има призив към библиотеките да предоставят мрежите си, за да могат потребителите да имат достъп до интернет от колите си. Други предлагат достъп до Zoom абонаменти, за да помогнат на потребителите на библиотеката да поддържат връзка с приятели (Schlow Library в Съединените щати) и разработват нови предложения за подкасти и други материали. Градската библиотека в Орхус, Дания организира онлайн публични дебати. 
Обществените библиотеки в Швейцария са организирали заемане на книги чрез доставка по пощата и разнасяне на книги по домовете при спазване на всички изисквания за ползване на защитни средства. Тези услуги са възможни при наличието на онлайн каталог, от който читателите си избират книги, след което изпращат онлайн своите заявки. Връщането на книгите става по същите канали, след което тези книги се подлагат на необходимата карантина и дезинфекция (вж. Дезинфекция на книги и други колекции в библиотеките).
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.