Начало arrow Дейности arrow Национални кампании arrow Национален маратон на четенето 2020
Национален маратон на четенето 2020 Печат

НАЦИОНАЛЕН МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО
2 – 23 април 2020 г. 

Проявата е посветена на 
Международния ден на детската книга – 2 април и
Международния ден на книгата и авторското право – 23 април 

От 2 до 23 април всички любители на хубавата книга
са поканени да се насладят на удоволствието от четенето в онлайн среда

ПРОГРАМА
на инициативите по градове

58 БИБЛИОТЕКИ ОТ 34 ГРАДА И 14 СЕЛА СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ КАМПАНИЯТА

ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

БЛАГОЕВГРАД
 
Регионална библиотека „Димитър Талев”

2 – 23 април
Споделяне на видео клипове и снимки с четене на любими приказки от деца и възрастни във фейсбук профила на библиотеката с цел да се определи най-харесваният приказен герой на децата в града. Инициативата е провокирана от поздрава на Педя човек – лакът брада от едноименното детско телевизионно предаване.

ОБЛАСТ БУРГАС

БУРГАС
Регионална библиотека „Пейо Яворов”

2 – 23 април
Инициатива #ЧетящБургас2020 – споделяне на видео записи, посветени на любими стихове, книги и размишления, а също и на снимки, свързани с книгите, четенето и/или писането във фейсбук профила на библиотеката.

КАРНОБАТ
Библиотека при СУ “Св. Св. Кирил и Методий”

2 – 23 април
Споделяне на видео клипове с приказки, подбрани от библиотекаря във фейсбук страницата на библиотеката. 

ОБЛАСТ ВАРНА

ВАРНА
Регионална библиотека „Пенчо Славейков“

4 – 30 април
Инициатива „Прочетохте ли тази книга?“ – читатели на Детския и средношколски комплекс ще напишат и изпратят свои отзиви за любими книги или литературни герои като споделят кое им е направило силно впечатление, кое ги е разсмяло от сърце… или разплакало, кое ги е променило! Ревютата със своите автори ще бъдат представени чрез мултимедиен проект и ще бъдат популяризирани сред читателите на библиотеката чрез специално за целта издание.
23 април 
8:30 ч. Старт на "Маратон на четящите хора".
9:00 – 11:00 ч. “Да започнем отначало” – онлайн игра във Facebook.
11:00 ч. Представяне на изданието “15 години Маратон на четящите хора”.
12:00 ч. Новини за инициативи, свързани с четенето.
13:00 ч. Откриване на изложба “Валери Петров”.
14:00 ч. “Малки пътешествия с книги” – географски и образователен куиз.
15:00  16:00 ч. “Кафе и книга” –  следобедно кафе с любима книга  с Ани в Инстаграм.
16:30 ч. Отличие за маратонците в 18-то издание.
17:00 ч. Камишибай театър – на живо с Жечка Кираджиева.

Библиотека при НЧ "Елин Пелин – 1977"

2 – 23 април
Провеждане на играта "Книжно селфи" – за  участие ще се изпращат снимки с любима книга, прочетена в този период на фейсбук страницата на читалището. Победителят ще бъде определен чрез жребий на 24 април 2020 г. и ще получи награда книга.

Библиотека при ОУ "Панайот Волов"

23 април
Споделяне на рисунки по художествени произведения, прочетени от ученици от 2 и 3 клас.

Библиотека при ОУ "Христо Ботев"

21 – 23 април
Проект #FACEwithBOOK – споделяне на видеоклиопове с четене на фрагменти от любимата детска книга "Книга за джунглата" от Ръдиард Киплинг на различни езици от ученици в 5 клас.  

Библиотека при Първа езикова гимназия   

2 април
Клуб "Приятели на библиотеката" организира виртуален Маратон на четенето чрез споделяне на видео клипове с четене на любимо стихотворение, мисъл или разказ във Facebook и Instagram.

с. ПЧЕЛНИК, общ. ДОЛНИ ЧИФЛИК
Библиотека при НЧ "Васил Левски – 1924" 

2 – 23 април 
Инициатива "Да почетем от вкъщи" – децата от клуб "Приятели на книгата" към читалищната библиотека и деца, които са гостуват при баба и дядо изпращат клипчета и снимки от своите домове като четат откъси от любими книги. Сред любимите произведения на децата са стихотворения, гатанки, народни приказки, весели и поучителни истории и др. 

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ГОРНА ОРЯХОВИЦА
Общинска библиотека

2 април
Споделяне на снимки на рисунки с любими приказни герои на децата от Детска градина "Ален Мак" във фейсбук профила на библиотеката.
21 април
Споделяне на снимки и информация за живота и творчеството на местния писател Петър Бобев във фейсбук профила на библиотеката.
22 април
Споделяне на сканирани страници от книги с автографи и пожелания от Валери Петров при някои от многобройните му посещения в града от архива на библиотеката по случай 100-годишнината от рождението му.
23 април
Споделяне на архивни снимки за библиотеката и хората, които са дали своя живот, знания и обич за книгата в нея – библиотекарите през годините от 1958 г., когато библиотеката се нанася в новата читалищна сграда. 

ОБЛАСТ ВРАЦА

ВРАЦА
Регионална библиотека „Христо Ботев”

2 – 23 април
Маратон на четенето под мотото #ВкъщиСъмИЧета, като част от кампанията за представяне на онлайн писатели, организирана от сайта за четене и книги „Аз чета“. Срещите ще се провеждат всеки четвъртък на живо във фейсбук страницата на регионалната библиотека.  
Автоматично подновяване на регистрациите за още една година на всички читатели от 0 до 18 години.
2 април 
Откриване на маратона с онлайн среща с детската писателка и съосновател на издателство “Мармот” Радостина Николова.
9 април 
Онлайн среща с Невена Басарова – основател и управител на Първа детска академия за добри обноски и създател на иновативната методика „Гъвкава дисциплина“. Тя ще представи практичния наръчник за деца и родители „Детска академия за добри обноски“.
16 април
Онлайн среща с детската писателка Мария Донева, която ще изненада читателите с нови стихове.
23 април
Онлайн разговор за книги с писателя Димитър Калбуров.  

с. ДОЛНИ ВАДИН, общ. ВРАЦА
Библиотека при НЧ „Съзнание – 1927” 

2 – 23 април 
#ОнлайнЧиталищеДолниВадин – читатели, доброволци и приятели на читалището от България и чужбина се включват с видео четения на откъси от книги и приказки, които библиотекарят споделя във фейсбук профила на библиотеката, заедно с любими цитати от книги.
2 април 
Стартиране на маратона с видео четене от Спаска Тарандова – Изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки – България".

КРИВОДОЛ
Библиотека при НЧ "Никола Йонков Вапцаров – 1924" 

2 – 23 април
ОнлайнБиблиотекаКриводол – инициатива за споделяне на видеозаписи или снимки във фейсбук с четене на приказка, стихотворение, откъс от любимо произведение от деца или на рисунки на любими литературни герои.

МЕЗДРА
Библиотека при "НЧ Просвета 1925 – Мездра"

23 април
Онлайн четене на откъс от книгата "Матилда" на Роалд Дал от библиотекарката Павлина Русева във фейсбук профила на библиотеката. 

с. СОФРОНИЕВО, общ. МИЗИЯ
Библиотека при НЧ „Пробуда – 1927” 

23 – 30 април
Инициатива #ОнлайнЧиталищеСофрониево# - споделяне на видео клипове и снимки с четене на любими книги или публикуване на цитати от тях в страницата на групата ЧИТАЛИЩЕ "ПРОБУДА 1927 СОФРОНИЕВО" И ПРИЯТЕЛИ във фейсбук.

ОБЛАСТ ГАБРОВО

ГАБРОВО 
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ 

2 – 23 април
Споделяне на видео клипове с четене на откъси от книги от деца и възрастни във фейсбук профила на библиотеката.
22 април 
Отбелязване на 100-годишнината от рождението на неповторимия и незабравим български творец Валери Петров – поет, писател, драматург, сценарист, Шекспиров преводач с информация и снимки във фейсбук профила на библиотеката. 
23 април
Учителят и активен доброволец на библиотеката Мария Попова от ПМГ „Акад. Ив. Гюзелев” – Габрово поздравява онлайн габровци по повод Маратона на четенето, а нейните възпитаници – учениците от 8 „б” клас четат онлайн разказа „Солено и сладко” от писателя Деян Енев – едно от най-популярните и утвърдени имена сред съвременните български писатели. 
Онлайн четене на откъс от биографичната книга „Обичам те, живот…” на Дамян Дамянов от активния доброволец на библиотеката и искрен почитател на хубавата книга – Христина Максимова.
Милена Цанкова – дългогодишен читател на библиотеката, нейната 9-годишна дъщеря Мария, също читател, активен потребител на услугите на Детския отдел и мъничкото й братче изпращат свои снимки, с които илюстрират любовта си към книгата и четенето от най-ранна възраст.

Библиотека при ОУ “Ран Босилек”

2 – 23 април
Конкурс и споделяне на снимки с книги, които децата от 1 клас четат.
Изработване на „четящи човечета“ с книгата, която четат в момента и споделяне на снимки във фейсбук страницата на училището.
Споделяне на видеоклипове с четене на приказки от деца и възрастни в you tube.

СЕВЛИЕВО
Градска библиотека

2 – 23 април
Споделяне на линкове към пълния текст на подбрани книги за четене във фейсбук профила на библиотеката.
Инициатива „Аз слушам приказки” – споделяне на видеоклипове с приказки и откъси от детски книги във фейсбук профила на библиотеката.

ОБЛАСТ ДОБРИЧ

БАЛЧИК
Библиотека при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870” 

2 – 23 април 
Споделяне на видео клипове с четене на приказки за малки и големи, стихове от любими автори, цитати от книги и размишления и на снимки, свързани с четенето, писането и рисуването във фейсбук страницата на библиотеката. 

ДОБРИЧ 
Регионална библиотека „Дора Габе“ 

2 – 23 април
Видео поредици с четене на текстове за малки и големи – „Имало едно време”, „Когато играчките не спят”, „Походът на книгите продължава”, „Усмивки от старите вестници” и др. и споделяне във фейсбук страницата на библиотеката.
Инициатива „Препоръчай ми нещо за четене!” – споделяне на мнения на читатели (кратък текст) за предпочитан автор или произведение, както и цитат от книга, която ги е вдъхновила. Предложенията ще бъдат публикувани на 23 април, като получените мнения ще помогнат да се закупят липсващи заглавия във фондовете на библиотеката.
2 април
Откриване на маратона с онлайн четене от Детския отдел на приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Малката русалка“ по случай 215 г. от рождението му“.
Онлайн четене на три от сонетите на младия Уилям Шекспир, в които той въвежда темите за преходния характер на времето, любовта, красотата и тленността, брилянтно преведени от големия Валери Петров. 
23 април
10.00 Откриване на онлайн Маратона на четенето с поетесата Петранка Божкова.
10.30 – 12.30 Ученици от СУ „Димитър Талев“.
14.00 Ученици от СУ „Св. Климент Охридски“.
14.30 Писателката Марина Константинова.
15.00 Ученици от СУ „П. Р. Славейков“.
15.30 Библиотекари от Регионална библиотека „Дора Габе“.

ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ

КЪРДЖАЛИ
Регионална библиотека „Никола Вапцаров”

23 април
Онлайн четене на откъси от книги от библиотекарката Мая Мечева във фейсбук профила на библиотеката.

с. БЕНКОВСКИ, общ. КИРКОВО
Библиотека при НЧ „Възраждане – 1928”

2 – 23 април 
Споделяне във фейсбук страницата на читалището на видеоклипове, в които възрастни или деца четат любими приказки или стихотворения от своите семейни библиотеки. 

с. ДРАНГОВО, общ. КИРКОВО
Библиотека при НЧ "Васил Левски – 1952"

2 – 23 април
Домашен маратон на четенето – споделяне на видеоклипове с четене на любима приказка, разказ, стихотворение от децата на селото във фейсбук страницата на читалището.

ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ

КЮСТЕНДИЛ 
Регионална библиотека „Емануил Попдимитров”

1 април
Представяне на две истории за петлета – „Юначното петле“ с автор Ангелина Жекова и „Петюха“ с автор Михаил Калдъръмов с текст и снимки във фейсбук профила на библиотеката по случай международния ден на детската книга – 2 април.
11 – 23 април
#КнигитекоитониСвързват
Споделяне на снимки с любима книга или видео записи, в които се чете цитат от нея във фейсбук профила на библиотеката.
#останетеВкъщи – с копиране на този текст може да се предизвикват и други хора да се включат в тази инициатива.

РИЛА
Библиотека при НЧ "Христо Ботев – 1898"

2 – 23 април
Фотоконкурс "Как чета с мама или с татко у дома" – съвместна инициатива с  ДГ "Д-р Тодора Миладинова".
Фотоконкурс "Как чета по време на извънредно положение у дома" – участват децата от читателски клуб "Приказен свят" и читателски клуб "Щастливей".
Инициатива "Писмо за бъдещето" – 5 момичета от читателски клуб "Щастливей” ще напишат писмо до въображаем приятел от ХХ век или до бъдещите им внуци, като опишат как се чувстват, какво правят, както и ще оставят някакво послание (идеята е вдъхновена от намерено писмо от 1976 г. в една стара книга).
14 април
Онлайн среща с Нуша Роянова, която ще се излъчи на страницата на издателство "Дъбови листа". На фокус ще бъдат книгите "Любов" и "Мама" на Елен Делфорж.

ОБЛАСТ ЛОВЕЧ

ЛОВЕЧ 
Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“

2 – 23 април
„Четящият чичко” събира мъдростта от книгите – инициатива за събиране на цитати от любими книги. Цитатите ще се споделят на страницата на библиотеката във фейсбук. През месец май събраните цитати ще бъдат на разположение на читателите и те ще могат да изтеглят своя “късмет от Четящият чичко”.
„Приказки от вкъщи” – инициатива за споделяне на видео клипове на любими приказки, прочететени с мама, баба, дядо или татко на имейла на библиотеката. Най-добрите ще бъдат пуснати във фейсбук. 
Библиотекари от Детския отдел и доброволци на библиотеката четат онлайн вълнуващи приказки, стихотворения и откъси от книги.

ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК

ПАЗАРДЖИК 
Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”

23 април
Споделяне на видеоклипове с онлайн четене на деца от ОУ „Л. Каравелов“ – Пазарджик и библиотекари от детския отдел във фейсбук профила на библиотеката.

ПЕЩЕРА 
Библиотека при НЧ "Развитие – 1873" 

2 – 23 април
Споделяне на видеоклипове във фейсбук профила на библиотеката – деца четат приказки и автори четат творби.
21 – 23 април
Споделяне на видеоклипове във фейсбук профила на библиотеката – майки и деца четат приказки.
23 април
Онлайн игра-викторина "Познай автор, познай творба".

ОБЛАСТ ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕН
Регионална библиотека „Христо Смирненски” 

2 – 23 април
Четене в къщи на глас от читатели-деца на любимо стихотворение или пасаж от любима книга на своите баба и дядо, родители, братя и сестри. 
Споделяне на видео клипове от тези четения във фейсбук страницата на библиотеката.
2 април
Откриване на Маратона на четенето онлайн във Фейсбук страницата на библиотеката – прочит на стихотворението на Леда Милева „Разкажете ми приказка” от директора Аня Михова по повод 100 години от рождението на писателката. 
Видео филм, който показва част от разнообразните културно-образователни събития, проведени в рамките на Маратона на четене през последните години.

с. ПОБЕДА, общ. ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ
Библиотека при НЧ „Зора – 1990“ 

21 – 23 април
Онлайн Маратон на четенето – споделяне на видеоклипове с четене на приказки и стихотворения от деца и доброволци във фейсбук страницата на читалището.

ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

АСЕНОВГРАД
Градска библиотека "Паисий Хилендарски"

2 – 20 април
Онлайн конкурс за детски рисунки "Вълшебният свят на книгите"  споделяне на изпратените снимки на фейсбук страницата на библиотеката.
11 – 23 април
Онлайн четения от популярни лица с местна и национална значимост, които представят свои любими произведения чрез видео записи в YouTube канала и Facebook страницата на библиотеката.

ПЛОВДИВ
Народна библиотека „Иван Вазов”

2 април
Представяне във фейсбук профила на библиотеката на част от текста и илюстрации от книгата на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче” по случай 75 години от създаването на любимия литературен образ.

Библиотека при Национална търговска гимназия – Пловдив

16 – 23 април 
Ученическият съвет, съвместно с Училищната библиотека "Николай Лилиев", организират конкурс под мотото "НТГ чете" за снимка (колаж), рисунка или кратък текст,  които да представя избран момент от любима или последно прочетена книга. За първите три места са предвидени награди.

Библиотека при Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий"

16 април
Онлайн класна стая, посветена на творчеството и таланта по случай 170-годишнината от рождението на Иван Вазов под надслов "Моят Вазов". 
Споделяне на видео клипове с четене на произведения на Иван Вазов от учениците.

Библиотека при Читалище „Възраждане” – Старинен Пловдив

2 – 23 април 
Споделяне на видеоклипове с четене на откъси от любими книги от читатели на библиотеката – деца и възрастни от България и чужбина във фейсбук профила на читалището.

с. СИТОВО, общ. РОДОПИ
Библиотека при НЧ "Родопски напредък – 2019"

1 април – 31 май 
Родопката автентинча носия – онлайн фотоизложба.
1 – 30 април 
"За теб и от теб" – онлайн Къщичка за книги.
14 – 23 април 
Онлайн четене на откъси от любими произведения във ФБ профила на читалището.
18 – 21 април 
Великденски фантазии – онлайн четене на откъси от книги с великденска тематика.

СОПОТ
Библиотека при СУ "Иван Вазов"

 23 април
Всеки четвъртък ще има онлайн представяне на спечелените от библиотеката книги от кампанията на КINDER България по проект „Истории за споделяне”.
Участие в онлайн срещи с писатели, организирани от библиотеки, сайтове, издателства и други организации.
Включване в инициативите на Бисерче вълшебно и четене с Вал Стоева и Борис Самаринов.

с. СТОЛЕТОВО, общ. КАРЛОВО
Библиотека при НЧ "Христо Ботев – 1928"

2 – 23 април
Онлайн литературно четене на детски книги от детския кът на библиотеката всеки петък. 
#ВкъщиСъмиЧета – инициатива за споделяне на снимки с четене на книги от деца и възрастни в специален албум на фейсбук страницата на библиотеката.

с. ТРУД, общ. МАРИЦА
Библиотека при НЧ „Светлина – 1929”

2 – 23 април 
Виртуална читалня – споделяне на видеоклипове с четене на глас на страница от любим класически роман, пасаж от модерен, съвременен автор или пък стихотворение от най-малките и едва сричащите до най-възрастните на фейсбук страницата на библиотеката. Споделяне и на снимки, от които ще се направят на колажи.
Споделяне на видеоклипове с четене на детски книги от Вал Стоева, Мария Донева и др. 

ОБЛАСТ РУСЕ

БОРОВО 
Библиотека при НЧ "Искра – 1898" 

2 – 23 април
Виртуален маратон на четенето – споделяне на видео клипове с четене от своите домове на много приятели на книгата както от България, така и от чужбина във фейсбук страницата на читалището.

ОБЛАСТ СИЛИСТРА

СИЛИСТРА 
Регионална библиотека „Партений Павлович“

2 – 23 април
Провеждане на инициативи, свързани с четенето в дигитална среда – онлайн срещи с автори, онлайн четене на различни литературни творби, споделяне на мнения за прочетени книги, публикуване на снимки на читатели с любими книги или видеоклипове от четенето им във фейсбук профила на библиотеката, организиране на различни литературни игри.
2 април
Видео послание на авторката Нуша Роянова – илюстратор, писател, графичен дизайнер, издател, учител по рисуване, създател на издателство „Дъбови листа“ и инициатор на конкурс за авторски детски приказки. 
Споделяне на снимки на деца с любимите им книги и рисунки по тях.

с. НОВА ЧЕРНА, общ. ТУТРАКАН
Библиотека при НЧ "Васил Йорданов – 1942" 

2 – 23 април
Споделяне на онлайн клипчета с четящи деца и възрастни във фейсбук страницата на библиотеката.
2 април
Откриване на Маратона на четенето с онлайн четене в две части на приказката „Грозното патенце” от Ханс Кристиян Андерсен. Предизвикателство към малките читатели да се включат с онлайн четене на любима приказка или рецитация на стихотворение, да изпратят снимка с любимата си книга, да нарисуват своя любим приказен герой.
8 април
В маратона се включва местната писателка Стоянка Павлова от далечна Австралия с прочит на красива аборигенска легенда,  разказана от нейната внучка.
15 април
Онлайн представяне на творчеството на Николинка Вълкова с псевдоним Никол Рус – писателка от Тутракан.
22 април
Да си спомним за местния писател Пеньо Владимиров с онлайн презентация за неговото творчество, представена от библиотекаря Галина Станкова.

ТУТРАКАН
Библиотека при НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1873"

2 – 22 април
Споделяне на видеоклипове с четене на глас на любима приказка, стихотворение, откъс от книга във фейсбук страницата на библиотеката.
2 април 
Откриване на маратона с видеоклип на библиотекаря Стефка Капинчева, която чете приказката “Малкото паяче Отвратко”от Диана Амфт.

ОБЛАСТ СМОЛЯН
 
СМОЛЯН
Регионална библиотека „Николай Вранчев” 

2 – 23 април
Инициатива „Смолян чете” – споделяне на видео записи с четене на любими произведения от зам.-областният управител Андриян Петров, зам.-кметът Марин Захариев, писатели, актьори, студенти и ученици в канала на библиотеката в youtube.

с. ЕРМА РЕКА, общ. ЗЛАТОГРАД
Библиотека при НЧ "Орфей – 1947"

2 – 23 април
Споделяне на видео клипове с четящи деца и техните родители във фейсбук страницата на читалището.
23 април
Видео клип със снимки на четящи деца и цитати от книги, изпратени за Маратон на четенето 2020.

с. СТАРЦЕВО, общ. ЗЛАТОГРАД 
Библиотека при "НЧ Прогрес – 1939"

2 – 23 април 
Споделяне на видео клипове с четене на любима приказка, разказ или стихотворение и на снимки с рисунка на любим приказен герой на фейсбук страницата на библиотеката.
Написване на разказ или есе на тема "Книгата – прозорец към света”.

ОБЛАСТ СОФИЯ

СОФИЯ
Библиотека при НПГПТО ,,М. В. Ломоносов"
Библиотека при ПГД ,,Елисавета Вазова"

15 април – 15 май
#ТворецВкъщи – инициатива за създаване на художествена творба (есе, разказ, стихотворение и др. по избор на автора). Могат да участват ученици от 1-и до 12-и клас. Творбите да бъдат изпратени като текстови файл до 15 май 2020 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. лично или чрез родител, учител, училищен библиотекар и да съдържат: заглавие, жанр и данни за автора (три имена, населено място, училище, клас и за обратна връзка). След подбор най-добрите творби ще бъдат публикувани в електронен сборник.

Библиотека при 131 СУ „Климент Аркадиевич Тимирязев“

2 – 23 април 
С повече от 100 учениците от начален етап библиотекарят се среща онлайн чрез платформата Майкрософт тиймс. Създадени са няколко екипа с ученици от 2-и и 4-и клас и от 1-и и 3-и клас. Заедно се четат и обсъждат книги, гледат се клиповете на Вал Стоева от Фондация „Детски книги“ с откъси от книгите, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно 2020“. 
Децата получават различни читателски и писателски предизвикателства – снимка с любима книга, цитати от любима книга и др. 
Участие в организираните от Фондация „Детски книги“ онлайн срещи с детски писатели и редактори на детски книги чрез платформата Zoom.
7 април
Среща с  Юлия Спиридонова.
9 април 
Среща-разговор с Никола Райков за книгите-игри, приключенията и бъдещите му планове.
11 април
Катя Антонова за книгите ѝ, книжарничката, феята Ванилия и куп други интересни неща. (Книгите ѝ могат да се слушат в аудиовариант в сайта Storytel, като има безплатен тестови период).
14 април
Среща-разговор с Радостина Николова, авторка на поредицата за мотовете и други книги от издателство „Мармот”. В сайта на издателството им безплатни ресурси „Чети и играй”. (Част от нейните книги могат да се слушат в аудиовариант в сайта Storytel, като има безплатен тестови период).
23 април
Среща-разговор с Албена Раленкова, редактор на детски книги в издателство „Фют”, за работата на редактора, езикът в детските книги и др. 

с. БАЙЛОВО, общ. ГОРНА МАЛИНА
Библиотека при НЧ "Елин Пелин – 1922" 

2 – 23 април
Онлайн маратон на четене с произведения на Елин Пелин и други автори. Споделяне на видео записи с четене на деца от детски градини, училища, майки, а също и писателката Жени Лечева на страницата на Байлово във фейсбук.

БОТЕВГРАД
Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов” 

2 – 23 април 
"Четете, споделете и се снимайте" – споделяне на видео клипове и снимки с четене на любими произведения във фейсбук страницата на библиотеката.

САМОКОВ
Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”

2 – 23 април
Споделяне на видео записи с четене на любими произведения от вдъхновяващи личности – актьори, журналисти, спортисти, общественици, както и малки и големи любители на книгата и четенето във фейсбук профила на библиотеката.
7 – 20 април
Виртуална изложба "Творбите на Мария" – живопис на художничката Мария Ицова, достъпна онлайн през сайта на библиотеката.

с. ТРУДОВЕЦ, общ. БОТЕВГРАД
Библиотека при НЧ „Никола Ракитин 1890” 

2 април
Споделяне на снимки на деца с техните любими книги във фейсбук профила на читалището.
23 април
Онлайн четене на стихове от поетесата Мария Коцева, както и от новоизлезлите книги на Малинка Цветкова и Даринка Петкова.

ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

КАЗАНЛЪК
Общинска библиотека "Искра"

22 април – 30 май
„Забравените класици” – мисли, любопитни факти и др. за живота и творчеството на световни класици на страниците на библиотеката във Фейсбук
23 април – 30 май
Онлайн арт конкурс за деца от 5 до 14 години за илюстрация по стихотворението „Аз съм българче”.
Казанлъшките вестници до 1944 г. – публикации във Фейсбук. 
Сватбените обичаи при различните етноси от Казанлъшкия край – етнографски публикации във Фейсбук.
„Цветните мисли на пишещия човек”.Творчество, творби, интервюта и др. на популярни и утвърдени  български и чужди автори от различни жанрове на страниците на библиотеката във Фейсбук.
23 април – 20 май
Фотоконкурс „Четем заедно в къщи” – конкурс за часовете прекарани в уют и с увлекателно четиво, за съвместните ни четения с деца и близки.
„Нашият Казанлък” – цикъл от публикации във Фейсбук с въпроси и загадки с краеведски характер. 
24 април – 30 май
„Прибери се, прочети книга. Светът е затворен” – кампания за видеоклипове като предизвикателство към четящите хора как четат у дома, на балкона, в градината.
„Пиша, следователно съм модерен” – публикации във Фейсбук на творби и интервюта на млади български автори. 

СТАРА ЗАГОРА
Регионална библиотека „Захарий Княжески”

2 април – 24 май
Конкурс за най-добро послание за любовта – ученици от 14 до 19 години могат да прочетат красиви думи за любовта на сайта „Предпочитам да обичам”, който съдържа любовна поезия на повече от 100 български и световни автори и да напишат своето послание, като се позовавате на избрани цитати.
Онлайн Куиз-конкурс: кратки въпроси за литературата и живота на творците – в десет последователни понеделници на сайта „Предпочитам да обичам“ се публикува куиз, съдържащ 5 въпроса. Могат да участват ученици от 14 до 19 години след предварителна регистрация.
2 – 23 април
„С приказки под карантина” – инициатива за споделяне на видео записи с четене на приказки от библиотекари и приятели на библиотеката в ютуб канала и във фейсбук профила на библиотеката.

Библиотека „Родина”

2 – 30 април
Инициатива "Чети и се снимай" – споделяне във фейсбук на видео записи с четене на глас и снимки на страница от любим класически роман, пасаж от модерен, съвременен автор или стихотворение от читатели на библиотеката.
Инициатива "Писателите говорят" – онлайн представяния на нови български книги.
2 април
Откриване на маратона с видео поздравления от детските автори Мария Донева и Мая Дългъчева.
Ученици от 1.а клас на ОУ "Георги Райчев" се включват с видеоклипове като четат на глас откъси от любими книжки, а ученици от 2.а клас се включват с видеоклипове със забавни задачки и много стихотворения.
Ученици от 3.в клас на ОУ "Георги Райчев" се включват със свои снимки с прочит на откъс от любима книга.

ОБЛАСТ ХАСКОВО 

ДИМИТРОВГРАД
Градска библиотека „Пеньо Пенев”

2 април – 11 май
Онлайн конкурс за детска рисунка на тема „С книгите е весело – историите оживяват!” Конкурсът е насочен към деца в две възрастови категории – детска градина и предучилищна група и от 1-и до 5-и клас.
Сканираните или заснети с фотоапарат/телефон рисунки ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Детския отдел в отделен албум. Гласуването с лайкове ще продължи до 10 май, а на 11 май – Професионалния празник на библиотекарите, ще бъдат излъчени победителите в двете категории, събрали най-много харесвания, които ще бъдат отличени с грамоти и награди.

ХАСКОВО 
Регионална библиотека „Христо Смирненски” 

2 – 23 април
Споделяне  на мнение, препоръка или снимка на или с любима книга с хаштаг #МаратонНаЧетенето #Хасково на Facebook страницата на библиотеката.:  https://www.facebook.com/LibraryHaskovo/
Седмична забавна литературната игра „Ще намеря грешката сега“ – всяка седмица на сайта и страницата във Facebook библиотекарите ще предлагат текст от популярна книга с умишлено допуснати две или три грешки. Изпратилите верни отговори чрез жребий ще получат награди.
Дигитален вариант на изложбата „История в афиши“, реализирана по проект „Библиотека – наследство – бъдеще”, финансиран от Национален фонд „Култура“.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.