Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Налични онлайн ресурси на свободен достъп
Налични онлайн ресурси на свободен достъп Печат

 open-access-logo-medium.jpg

Снимка: Научни ресурси  

 
 
В много библиотеки се наблюдава значително нарастване на интереса към дигиталните ресурси, което в някои случаи вече води до пренасочване на приоритетите от физически към дигитални материали. В Дания лимитите за заемане на библиотечни документи са нараснали, за да могат потребителите да имат достъп до повече електронни книги едновременно.
Ясно е, че възможността за използване на ресурси онлайн зависи много от условията, при които се осъществява достъпът до тях. За щастие, много издатели и доставчици са предприели полезни инициативи. Голяма част са предоставили свободен достъп до материали, свързани с COVID-19. Други улесняват влизането и достъпа до материали извън официалните мрежи.
Добре дошли са стъпките на някои големи издателства за улесняване на обществените библиотеки, за да купуват и да получават достъп до електронни книги за заемане.
В Съединените щати Macmillan прекрати ограниченията, наложени наскоро за библиотечния достъп до нови издания на електронни книги. Penguin Random House предлага специални отстъпки за достъп до електронни и аудио книги за обществени и училищни библиотеки. Overdrive и RB Books също позволяват на библиотеките да имат повече копия на една електронна книга едновременно за заемане. Booklist  – сайт с отзиви за книги и други ресурси, които подпомагат преподаването, също е свободно достъпен за всички в САЩ. Cambridge University Press предлага достъп до учебници в html формат, а Libraries Connected в Обединеното кралство са изготвили списък на издателите, които предлагат онлайн истории.
Проектът MUSE обяви, че материали от 9 университетски издателства ще бъдат свободно достъпни за няколко месеца. VitalSource работи с партньорите си издатели за разширяване на достъпа до материали, използвайки само имейл адрес за влизане, както ProQuest чрез eBook Central и Springer чрез удължени периоди на достъп. Journal of the American Medical Association, сайтът ancestry.com и JSTOR също позволяват много повече достъп извън сайтовете. Детският издател Collins в Обединеното кралство предоставя отдалечен достъп до съдържание.
ИФЛА отбелязва политиката на издателския си партньор SAGE, който премахна абонамента към редица статии, а също създаде и се ангажира с координираното изявление на сайта Wellcome за материали, свързани с COVID-19 и промотира безплатния си онлайн курс на тема „Как да се публикува“. Подобно на други издатели (Emerald, Springer Nature, Elsevier, Oxford University Press, Cambridge University Press и MIT Press), то също така концентрира и споделя ресурсите върху COVID-19 на специален сайт. Белият дом направи голяма стъпка за улесняване на извличането на текст и данни, за да помогне за намирането на решения, пускайки 29 000 документа за анализ.
Библиотечните асоциации и други групи работят за осигуряване на по-добър достъп. Австралийската библиотечно-информационна асоциация и организацията „Библиотеките на Ирландия” са договорили споразумения с национални издатели и автори, за да гарантират, че публичните библиотеки могат да ползват онлайн време за истории, без да се притесняват от нарушаване на авторските права. След постъпило искане от библиотеките канадските издатели също се отказват от таксите за лицензиране. В други страни – Съединените щати, Канада, Австралия и Обединеното кралство, сега има полезни указания за това какво е, или не е възможно съгласно закона за авторското право.
Други доставчици на информация, като Internet Archive, също предоставят големи обеми материали, за да подпомогнат учащите, изследователите и други за достъп до информация в трудни времена. Освен това има големи свободно достъпни ресурси с образователни материали – по-специално Open Education Resources Commons, който осигурява достъп до материали, подбрани от екип от библиотекари. Отделът за образование на ЮНЕСКО предостави връзки към ценни образователни ресурси, а в неговите архиви има и колекция от звукови записи от миналото.
Има ресурси за преподаване на медийна и информационна грамотност онлайн – това е както традиционно силна област на библиотеките, така и умение, което е особено необходимо при настоящите обстоятелства. Един пример е курсът MOOC, част от платформата Commonwealth of Learning.
Независимо от това, важно е всички притежатели на права да предприемат стъпки, за да гарантират, че достъпът до информация за изследвания, образование и култура може да бъде осигурен възможно най-добре. Редица асоциации и групи, включително Международната коалиция на библиотечните консорциуми и Асоциацията на директорите на университетските библиотеки във Франция, в специални изявления призоваха издателите да улеснят достъпа до произведения. Италианските библиотекари създадоха петиция, която изисква по-големи усилия за осигуряване на достъп, а испанските им колеги подчертават необходимостта да се движим по-бързо към свободно достъпно и устойчиво знание.
 
< Предишен
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.