Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                      
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Управление в условията на отдалечена работа в библиотеките
Управление в условията на отдалечена работа в библиотеките Печат

online_library_2020.jpg

Снимка: Про Нюз Добрич  

Тъй като библиотеките и библиотечните асоциации затварят сградите и офисите си, мнозина в библиотечната област са изправени пред предизвикателството как да управляват ефективно отдалечената работа.
Ясно е, че най-добрата ситуация е, ако е възможно да се планира предварително, като се гарантира, че целият персонал разполага с необходимите инструменти и обучение за ефективна и безопасна работа от дома и че може да се поддържа връзка лесно. Вече има много материали, достъпни в интернет от хора, изпаднали в подобна ситуация със силен акцент върху редовни контакти и поддържане на добър дух и мотивация.
Някои асоциации подкрепят усилията за споделяне на идеи как да се направи това най-ефективно, например в Съединените щати има специален уебинар по темата или в Латинска Америка, където споделят размисли как най-добре да се обслужват потребителите като цяло. Има и полезни идеи от Blue Shield Australia за това как да се продължи с дейностите по опазване на фондовете по време на затваряне на библиотеките.
Библиотечните асоциации също предвиждат как могат да продължат работата си в подкрепа на своите членове. Латвийската библиотечна асоциация проведе конференцията си онлайн и организира поредица от виртуални събития и онлайн кампания в социалните медии, а Китайското библиотечно дружество работи с Националната библиотека за осигуряване на онлайн обучение. Библиотечно-информационната асоциация на Нова Зеландия и Австралийската библиотечно-информационна асоциация са създали виртуални drop-in сесии за библиотекари. Public Libraries 2030 в Европа работи с Училището по библиотечно-информационни науки на Университета на Южна Каролина, за да споделя професионални учебни материали.
Холандската фондация за четене има страница с ресурси и идеи как да подкрепя грамотността и четенето у дома, включително подкасти, срещи с илюстратори на детски книги и разбира се, достъп до електронни книги чрез библиотеките. Междувременно Асоциацията за насърчаване на училищните документални услуги в Квебек предостави на членовете си инструменти, които могат да използват, за да гарантират интеграцията на библиотеките в плановете за дистанционно обучение, докато EveryLibrary Institute създава редовни чатове и спешен фонд за подпомагане на библиотеки в затруднение.
Националните библиотеки също могат да играят важна роля за осигуряване на достъп до съдържание. Например в Китай националната дигитална библиотека бе подпомогната, за да се справи с увеличаването на търсенето и се отказа от глоби за заети материали, които не могат да бъдат върнати. В Южна Корея националната цифрова библиотека отбеляза значително увеличение на посещенията.
Националната библиотека в Люксембург дава възможност за получаване на библиотечна карта за три месеца по имейл без обичайните проверки за самоличност, за да се улесни достъпът, докато Националната библиотека в Мароко поддържа както онлайн издаване на ISBN, така и онлайн депозитни услуги.
Някои национални библиотеки успяха да договорят възможност за предоставяне на по-широк достъп до законно съдържание на депозирани материали за изследователи и училища – в Норвегия и за изследователи – в Чешката република (заедно с университетските библиотеки). Други работят в подкрепа на националния библиотечен сектор като цяло. Националната библиотека в Шри Ланка подготвя и споделя насоки за работа с библиотеки в цялата страна, докато Националната библиотека на Чешката република е изготвила инфографика за обработка на върнатите от читатели книги. Генералната дирекция за библиотеките в Португалия има страница, пълна с информация и ресурси.
Междувременно някои национални библиотеки с роля в подкрепа на вземането на решения в парламента продължават да изготвят законодателни досиета, предоставящи преглед на случващото се, например в Аржентина. Специализираните парламентарни библиотеки също работят в подкрепа на работата на своите институции.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.