Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                              
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Последно сбогом!
Последно сбогом! Печат
emilia_milkova_w.jpg
С дълбока скръб съобщаваме, че на 31 март 2021 г. ни напусна д-р Емилия Станева-Милкова, председател на Управителния съвет на ББИА. 
Д-р Емилия Веселинова Станева-Милкова е завършила „Библиотекознание и библиография” в Държавния библиотекарски институт. Придобива магистърска степен във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” по специалност „История”. През 2013 г. защитава докторска дисертация в УниБИТ по Книгознание, библиотекознание и библиография. Има редица специализации в САЩ и Германия. Д-р Милкова е била член на Постоянната комисия „Обществени библиотеки” към ИФЛА. Автор е на множество публикации, библиографски указатели и съставител на сборниците: „С подпис от автора – мигове история”, „Библиотеката в новото хилядолетие”, „Жрец и войн на живота” и др. През последните четири години беше депутат в 44-ото Народно събрание от гражданската квота в парламентарната група на ПП ГЕРБ. През юни 2020 г. беше избрана за председател на ББИА. Емилия Милкова членува в националната експертна група по дигитализация към фонд „13 века България“ и Националния съвет по библиотечно дело към министъра на културата. Удостоена е с наградата „Носител на просветата 2016“ в конкурса на Националното представителство на студентските съвети в България.
Целият професионален път на Емилия Милкова беше посветен на библиотечното дело. Започнала като библиотекар в Детския отдел на Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич, от 1992 г. тя работи първо като каталогизатор, а по-късно като библиотекар в Справочния отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. От 1998 г., повече от 20 години, тя беше директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Д-р Милкова не се примиряваше със статуквото, тя следеше всички новости в развитието на библиотечния сектор и смело ги въвеждаше в практиката на своята библиотека, към която беше силно привързана и обичаше безпределно. Под нейно ръководство тя преобрази облика си и се превърна във водеща обществена библиотека в страната. Безспорен е нейният принос в развитието на електронните услуги, дигитализацията на библиотечните фондове, инициативите за насърчаване на четенето. По нейна идея стартира първият Маратон на четенето, който по-късно се превърна в национална инициатива. Емилия Милкова участва в десетки международни проекти, сред които AquaNarrabilis, X-LIBRIS, LoCloud, Europeana Awareness, Digital Literacy 2.0 и много други.
Емилия впечатляваше всички със своята енергичност, работоспособност, далновидност и иновативни идеи, които въплъщаваше в практиката неуморно. Като депутат и председател на ББИА отстояваше интересите на библиотеките и правеше всичко по силите си за по-доброто им финансиране и правна регулация. Емилия Милкова умееше да отстоява интересите на библиотеките пред изпълнителната власт и да убеждава политиците в тяхната значимост за общественото развитие. Тя остави ярка следа в професионалната ни общност и ще остане еталон за етичност, колегиалност и човещина.
Дълбок поклон пред паметта на Емилия Милкова. Почивай в мир!
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.