Начало arrow Актуално arrow Архив arrow От библиотеките 2021 arrow Регламент за провеждане на Конкурс за буктрейлъри „Живи страници”
Регламент за провеждане на Конкурс за буктрейлъри „Живи страници” Печат

1. Общи положения

Настоящият регламент определя и регулира организацията на провеждането на Конкурс за буктрейлъри „Живи страници”, (по-нататък Конкурсът), изискванията към участниците и предоставените от тях конкурсни материали, процедурата и критериите за тяхното оценяване и излъчване на победителите.

Участниците създават кратко до 3-минутно самостоятелно мултимедийно произведение върху книга – буктрейлър. В конкурса могат да участват ученици на възраст от 14 до 19 години.

Чрез буктрейлърите по иновативен начин се скъсява дистанцията между книгата и останалите медии, между книгата и нейните (особено младите) читатели. Буктрейлърите съчетават в себе си литература, кино, реклама и интернет технологии. Участниците в Конкурса чрез видеоклип трябва да презентират книга, могат да запознаят читателя с ключовото място, където се развива действието, да разкрият част от сюжета и да покажат главните действащи лица, да убедят да бъде прочетена.

Конкурсът се провежда с цел формиране и повишаване на информационната култура на младежите, популяризиране на четенето сред подрастващите и съдействие за активно използване на информационните технологии.

Конкурсът се провежда от Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора по проект „Трансформации на четенето“ на Клуб „Отворено общество“ – Стара Загора с финансовото съдействие на Международния женски клуб – София.

Предложения за теми:

 • „Вечната/Живата класика” (буктрейлъри към/по класически художествени произведения от български и чуждестранни автори).
 • „На езика на съвременността” (буктрейлъри към художествени произведения от съвременни автори).
 • „Книгата на моето детство” (буктрейлъри към детски произведения).
 • „Българските приказки” (буктрейлъри към народно творчество, произведения на А. Каралийчев, Н. Райнов и др.).
 • „Моята любима книга”.

2. Регламент на конкурса

Конкурсът се провежда от 23 април до 23 юни 2021 г.

За Конкурса се приемат индивидуално или колективно/екипно изработени буктрейлъри от ученици на възраст от 14 до 19 години.

Всеки участник може да участва с една работа, като се регистрира чрез електронна заявка от сайта на библиотеката (shorturl.at/jmCOY) и:

 • изпрати линк към буктрейлъра си, предварително качен в YouTube канал или
 • изпрати конкурсната си работа на електронен носител на адреса на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Стара Загора, бул. „Руски” № 44, отдел Изкуство или на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .

Участието в Конкурса е безвъзмездно. С участието си в Конкурса авторът/авторите дават съгласието си за публикуване на конкурсната работа на страниците на Библиотеката, както и в социалните мрежи фейсбук, инстаграм, туитър.

3. Изисквания към конкурсните работи

 • Продължителност на видеоклипа не повече от 3 минути.
 • Формат: mpeg, mpeg4, wmv, avi.
 • Задължително се посочват заглавието на книгата и имената на нейния автор.
 • Сценарият трябва да съответства на съдържанието на книгата.
 • При използване на малки части от готови материали – видео, текст, илюстрации, музика – във финалните кадри задължително се посочва авторството им.
 • В клиповете не могат да се използват нецензурни изрази и оскърбления.

Конкурсните работи трябва да са авторски. Преподаватели/ръководители могат да поощряват и стимулират участника/участниците по време на работата.

Буктрейлърът може да е на чужд език, но трябва да има субтитри на български език.

4. Оценяване на конкурсните работи

Конкурсните работи ще бъдат оценявани от компетентно жури по следните критерии:

 • Съответствие на темата на конкурса.
 • Идея и композиция на буктрейлъра.
 • Оригиналност на сюжета и авторска позиция.
 • Художествено ниво на работата (образност, оригиналност, емоционалност).
 • Техническа сложност (оформление, музика, спазване на авторските права и т.н.).

Решението на журито е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

Буктрейлърите и имената на отличените участници ще бъдат представени на сайта на библиотеката (www.libsz.org) на 28 юни 2021 г. и ще бъде съобщено кога ще бъдат връчени наградите на победителите.

За контакт:
Дарина Кондратцева, тел.: 0884477153, имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , сайт: www.libsz.org

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.