Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2021 arrow Обръщение на председателя на ББИА Анета Дончева
Обръщение на председателя на ББИА Анета Дончева Печат
aneta_doncheva_2021.jpg
Уважаеми колеги,
Вчера (29 юни 2021 г.) на редовното Общо годишно отчетно-изборно събрание на ББИА присъстващите индивидуални членове и представляващите колективните членове на нашето сдружение гласуваха доверие на 11 колеги от различни библиотеки, библиотечни организации и институции: доц. д-р Анета Дончева – СУ „Св. Климент Охридски“; Ваня Грашкина-Минчева – НАЦИД; доц. д-р Васил Загоров – УниБИТ; Галина Савова – НЧ „Цар Борис III – 1928“ – София; Димитър Минев – НБ „Иван Вазов“ – Пловдив; доц. д-р Елица Лозанова-Белчева – СУ „Св. Климент Охридски“; доц. д-р Калина Иванова – РНБ „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново; Надежда Груева – РБ „Захарий Княжески“ – Стара Загора; д-р Петя Георгиева – Библиотека при Аграрен университет – Пловдив; д-р Росица Добрева – РБ “Стилиян Чилингиров” – Шумен ; Спаска Тарандова – Фондация „Глобални библиотеки – България“ да ги представляват в Управителния съвет на ББИА и на мен като Председател на този УС. От мое име и от името на колегите в УС си позволявам да изкажа благодарност за доверието! 
При закриването на събранието си позволих да кажа на останалите присъстващи колеги няколко, според мен, важни неща, свързани с бъдещата ни работа. Сега се обръщам отново с благодарност към всички, които взеха участие в работата на събранието, защото това за мен е израз на желанието да продължим активно да работим заедно и да се върнем, както сега е модерно да се казва, към новото нормално. 

Уважаеми колеги, членове и нечленове на нашето сдружение,
Крайно време е да не бъдем толкова скромни, критични и черногледи и на висок глас да кажем, че през годините на съществуването на ББИА всички ние, работещи в сдружението, в библиотеките, в образователните ни институции, в другите видове организации, свързани с библиотечния сектор, свършихме много работа за превръщането на нашите библиотеки и библиотечното дело като цяло в значим фактор за обществото. Крайно време е да заявим, че не сме получили адекватна на нашите усилия помощ от държавата и администрацията, но по-важното и това което мен много ме вълнува е, че не получаваме такава помощ и признание от нашето общество. Затова мисля, че трябва да насочим своите усилия към смяна на парагидмата и от институции, неглижирани от админстрацията и някои членове на обществото да се превърнем в такива, които гражданите уважават и активно ползват за тяхното интелектуално и културно развитие и които им осигуряват по-добри възможности за живот и труд. 
Необходимо е да продължим напред. Аз лично вярвам в преломните моменти. Затова са толкова важни услията на всички и затова се обръщам и към тези, които до сега не са се включили в работата на нашата асоциация и към тези, които гледат безпристрастно и критично към нея – направете опит да работим заедно и единно в името на процъфтяването на институции ни и професията ни.
В дългогодишната си работа съм опознала много и различни колеги, познавам и оценявам високо техните знания, умения, възможности и затова аз обещах на присъстващите вчера колеги, че ще се обърна с лична молба към много от тях да помогнат активно на общността ни за реализирането на приетата Програма за дейността на ББИА за 2021 г. Моля, не неглижирайте моя призив и не ми отказвайте Вашето съдействие!
Позволявам си също така лично да отправя покана към всички колеги, при възможност, да вземат участие в XXXI Национална конференция на тема "Библиотеките – предизвикателства и трансформации в COVID среда" на 14 и 15 октомври 2021 г. в Бургас. Надявам се по време на конференцията да обсъдим много от проблемите ни и в неформална среда.
Като още веднъж благодаря за активната подкрепа, пожелавам на всички много здраве, пожелавам да не изпълняваме повече лоши сценарии, за да можем да работим в спокойна и безопасна среда.
Оставам с уважение и надежда за сътрудничество,
 
Анета Дончева
Председател на ББИА
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.