Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2021 arrow Становище на ББИА
Становище на ББИА Печат

СТАНОВИЩЕ НА ББИА

(към 21 октомври 2021 г., четвъртък)

относно прилагане на временните противоепидемични мерки, въведени в страната от 21.10.2021 г., в търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите

 

Уважаеми колеги, 

Поредната Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването, която влезе в сила в полунощ на сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври) породи редица въпроси в нашата общност, така както и в много други общности и сфери на дейност. Днес от ранни зори сте свидетели на дискусиите във всички медии и социални мрежи.

На 20.10.2021 г. в онлайн среща с директори на регионалните библиотеки и последвали разговори с ръководители на други обществените библиотеки се обединихме около решението да изготвим по-общо становище относно това как точно ще работят библиотеките. 

Библиотеките като институции не са изрично упоменати в заповедта в т. 17, а в медиите се появи тълкувание на самия министър, че… Зелен сертификат няма да се изисква в хранителните магазини, банковите институции, аптеките, административни услуги (например посещение в НАП) и други, а също и за масовия градски транспорт.

В разговор с г-жа Луизина Савкова от МК разбрахме, че МК няма да излиза със специални  препоръки и тълкувания на заповедта. В качеството си на председател на ББИА, А. Дончева още вчера се обърна към МЗ за по-подробни указания, но до този момент не е получен отговор, а само уведомление: „Днес, 21.10.2021 г. в 09:17 ч. в Министерство на здравеопазването (МЗ) е регистриран подаденият от Вас по електронна поща документ с входящ номер 94-8052“. В очакване  сме  на отговор.

Изправени сме пред доста неясна ситуация поради следните причини:

Ако библиотеките бъдат третирани като институции по т. 17. Преустановяват се посещенията на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито, то те ще трябва да спазват всички изисквания по т. 31 и всички дейности на закрито да се извършват само при наличието на „зелен сертификат“ – завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. 

При това изискване проблемът вече касае не само потребителите, но и служителите в библиотеките. Относно въпросите за ваксинирането на служителите и възникващите конфликти аргументирано становище има вече на Националната Федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“.

В настоящия момент не виждаме възможност за въвеждане на тотален контрол върху служителите и особено върху потребителите по отношение на наличието на т.нар. „зелен сертификат“  и затова  нашето мнение е, че библиотеките трябва да продължат да работят в режим на противоепидемични мерки, които спазваха и досега и като спазват разпоредбите в т. 2, 3 и 4 (освен ако не отговарят на изискванията на т. 31) от заповедта на министъра. Всяка библиотека трябва да прецени наличните си ресурси и да опази здравето на служителите и потребителите си. Препоръчваме библиотеките на местно ниво да се съобразят с разпоредбите на общините и РЗИ.

При създалата се обстановка сме в очакване на по-конкретни и ясни насоки и постановки в следващи нормативни актове и отново ще вземем отношение.


УС на ББИА

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.