Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                        
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Становище на ББИА
Становище на ББИА Печат

СТАНОВИЩЕ НА ББИА

(към 21 октомври 2021 г., четвъртък)

относно прилагане на временните противоепидемични мерки, въведени в страната от 21.10.2021 г., в търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите

 

Уважаеми колеги, 

Поредната Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването, която влезе в сила в полунощ на сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври) породи редица въпроси в нашата общност, така както и в много други общности и сфери на дейност. Днес от ранни зори сте свидетели на дискусиите във всички медии и социални мрежи.

На 20.10.2021 г. в онлайн среща с директори на регионалните библиотеки и последвали разговори с ръководители на други обществените библиотеки се обединихме около решението да изготвим по-общо становище относно това как точно ще работят библиотеките. 

Библиотеките като институции не са изрично упоменати в заповедта в т. 17, а в медиите се появи тълкувание на самия министър, че… Зелен сертификат няма да се изисква в хранителните магазини, банковите институции, аптеките, административни услуги (например посещение в НАП) и други, а също и за масовия градски транспорт.

В разговор с г-жа Луизина Савкова от МК разбрахме, че МК няма да излиза със специални  препоръки и тълкувания на заповедта. В качеството си на председател на ББИА, А. Дончева още вчера се обърна към МЗ за по-подробни указания, но до този момент не е получен отговор, а само уведомление: „Днес, 21.10.2021 г. в 09:17 ч. в Министерство на здравеопазването (МЗ) е регистриран подаденият от Вас по електронна поща документ с входящ номер 94-8052“. В очакване  сме  на отговор.

Изправени сме пред доста неясна ситуация поради следните причини:

Ако библиотеките бъдат третирани като институции по т. 17. Преустановяват се посещенията на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито, то те ще трябва да спазват всички изисквания по т. 31 и всички дейности на закрито да се извършват само при наличието на „зелен сертификат“ – завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. 

При това изискване проблемът вече касае не само потребителите, но и служителите в библиотеките. Относно въпросите за ваксинирането на служителите и възникващите конфликти аргументирано становище има вече на Националната Федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“.

В настоящия момент не виждаме възможност за въвеждане на тотален контрол върху служителите и особено върху потребителите по отношение на наличието на т.нар. „зелен сертификат“  и затова  нашето мнение е, че библиотеките трябва да продължат да работят в режим на противоепидемични мерки, които спазваха и досега и като спазват разпоредбите в т. 2, 3 и 4 (освен ако не отговарят на изискванията на т. 31) от заповедта на министъра. Всяка библиотека трябва да прецени наличните си ресурси и да опази здравето на служителите и потребителите си. Препоръчваме библиотеките на местно ниво да се съобразят с разпоредбите на общините и РЗИ.

При създалата се обстановка сме в очакване на по-конкретни и ясни насоки и постановки в следващи нормативни актове и отново ще вземем отношение.


УС на ББИА

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.