Фондация Америка за България
Начало arrow За нас arrow Годишни награди arrow Наградени по години arrow Годишни библиотечни награди на ББИА за 2019
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2019 Печат

През 2020 г. Годишните библиотечни награди на ББИА се връчиха за десета поредна година. COVID-19 пандемията ни постави пред редица изпитания и награждаването, което по традиция е в навечерието на 11 май, беше отложено за дните на ХХХ национална конференция „Библиотеките в дигиталната епоха“. На 25 октомври в Зала 1 на Централния военен клуб беше проведена тържествената церемония по връчване на наградите.

Наградите бяха връчени от г-жа Вал Стоева, председател на Съвета на Фондация „Детски книги“ и посланик на библиотеките, г-н Александър Кръстев, създател на сайта „Аз чета“, проф. Ирена Петева – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии и д-р Емилия Милкова, председател на ББИА.

Категория „Млад библиотекар на годината 2019“

Носител на наградата

Ина Божкова от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово

Ина Божкова участва дейно в работата на отдел „Краезнание“ на библиотеката. През изминалата година сканира и обработва над 3000 страници за нуждите на отдела и читателите и въвежда близо 4500 библиографски описания в краеведските бази данни. Работи активно за популяризирането на краеведската дейност сред местната общност, младежите и учениците като изнася беседи пред десетки ученици от училищните клубове в града. Всеотдайно работи за удовлетворяването на читателските търсения като извършените от нея справки през 2019 г. са над 300. Изготвя краеведски календар за 2020 г. с над 230 годишнини с местно и национално значение. Ина Божкова е пример за успешна реализация на младите хора с нови квалификации в библиотеката.

nagradi2019-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категория „Библиотекар на годината 2019“

Носител на наградата

Силвия Павлова – директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца

Силвия Павлова е пример за библиотекар, който успешно съчетава традицията и модерното мислене. През 2019 г. Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца проведе първия литературен фестивал в Северозападна България „Враца – книжен град“, иницииран и организиран от нея. От 26 до 28 септември Враца е домакин на първата по рода си мини алея на книгата със стотици нови заглавия за читателите, а организираните събития са посетени от над 1600 младежи, деца и цели семейства. Във фестивала участват съвременни български творци, национални и местни издателства, читатели от различни възрастови групи. На едно място се срещат ценители на книгата и се провежда дебат за положителното влияние и ползата от четенето. Съвременните български творци Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали и Георги Тошев изпълват със съдържание и емоции литературните вечери. В отворените ателиета за творческо писане участват детски писатели и илюстратори на книги. Провежда се и семинар „Пътят на книгата – от мастилницата до дисплея“ с акцент върху въздействието на илюстрациите, как да четем ефективно, колко далече е бъдещето на книгите и др.

nagradi2019-2.jpg 

Номинации:
Даниела Цветкова – библиотекар в 131 средно училище „Климент Тимирязев“, София
Дона Иванова – библиотекар в Хуманитарната гимназия, Пловдив

Категория „Библиотека на годината 2019“

Носител на наградата

Академична библиотека на НАТФИЗ

Библиотеката на НАТФИЗ успява да отговори на потребностите на образователния процес в академията, за което свидетелства безрезервната подкрепа на ръководството, студентите и преподавателите. Тя е уникална със своя архивен и филмотечен фонд с образци на игралното и документалното кино, които се използват с учебна и научна цел. През 2019 г. специализираният модул „Театрални постановки“ на библиотечния софтуер е обновен с добавена нова функционалност – възможност за качване на видеоклип към описанието в онлайн каталога. През 2019 г. библиотеката участва с презентация и изложба „Няма бъдеще без минало – Академична библиотека и архив представя…“ в ежегодния Театрален и филмов маратон. Библиотеката е дългогодишен член на ББИА и активно участва в конференциите през последните години като през 2019 г. представя доклад на тема „Библиотеката на НАТФИЗ „трето място“ и „четвърто място“ в живота на изкушените от театъра и киното“.

nagradi2019-3.jpg 

Номинации:
Библиотека при Народно читалище „Развитие – 1873“ – Пещера
Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик

Награда за цялостен принос за развитието на библиотеките

Наградата за цялостен принос за развитието на библиотеките за първи път се присъжда посмъртно на председателя на ББИА Снежана Янева (1952 – 2019) и беше връчена на нейната сестра Емилия Янева.

Целият трудов път на Снежана Янева е посветен на библиотеките и библиотечното дело. Започнала като библиотекар в Университетската библиотека на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, тя най-продължително време е завеждащ на Информационния център на Посолството на САЩ в София. Независимо от това, Снежана е посветена на идеята да работи за съвременното развитие на нашите библиотеки. Познавайки в детайли американската библиотечна практика, нейно дълбоко убеждение беше, че трябва да се започне от мотивацията и промяната в начина на мислене на колегията. Затова с нейно съдействие много български библиотечни специалисти посетиха американски библиотеки, участваха в обмяна на опит и в годишните конференции на Американската библиотечна асоциация. Именно тези хора станаха основен двигател на промените в нашите библиотеки по време на прехода.
Под нейно ръководство беше осъществено създаването на мрежа от Американски центрове в обществени библиотеки в цялата страна. Неин принос e ползотворното професионално сътрудничество с Американската библиотечна асоциация, в резултат на което бяха реализирани множество съвместни проекти, сред които Sister Libraries, ABLE, Национална библиотечна седмица 2006. Тя беше в основата на близките контакти с Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и поканата нейни представители да посетят страната ни, след което последва и изпълнението на проекта „Глобални библиотеки – България“. Чрез този най-мащабен проект през последните 30 години нашите обществени библиотеки промениха съществено своя облик и се превърнаха в центрове за равноправен достъп до информация за всички граждани. Снежана Янева участва в органите на управление на създадената през 2013 г. Фондация „Глобални библиотеки – България“. От 2016 г. на ротационен принцип тя беше Председател на настоятелството на фондацията.
Снежана Янева беше еталон за всички със силно развитото си чувство за честност, справедливост, със своята енергичност и професионално достойнство. Тя никога не направи компромис с професионалните стандарти. Като председател на ББИА (2012 – 2019) защитаваше авторитета на професията и библиотеките, бореше се за признанието, което винаги е очаквала библиотечната гилдия. Посвети много усилия на застъпничеството и взаимодействието със законодателната и изпълнителната власт. Нейната вяра в значимостта на библиотеките за развитието на обществото граничеше с идеализъм, какъвто не достига на много от нашите съвременници. Именно тази вяра я водеше неотменно в упоритата ѝ дейност в полза на библиотеките и библиотечната професия! Снежана остави ярка и неповторима следа в развитието на ББИА, с която ще остане завинаги в нашите мисли и сърца.

nagradi2019-4.jpg 

Категория „Подкрепа за библиотеките“

Носител на наградата

КонтурГлобал Марица Изток 3

„КонтурГлобал Марица Изток“ 3 от години партнира на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, подпомагайки обогатяването на библиотечния фонд и подобряването на материално-техническата база. Общата стойност на даренията от компанията през 2019 г. възлизат на над 44 750 лв., разпределени в три проекта:

  • Ремонт, обзавеждане и оборудване на Тийн зона по проект „Енергия за библиотеката“. Отваря врати изцяло реновирана и съвременно обзаведена зала, която се превръща в сигурно убежище за тийнейджъри – пълно с подходящи книги и списания, с отлична интернет свързаност, с електронни устройства и друг модерен достъп до знание и култура.
  • По проект „Създателите“ са осигурени 53 STEM конструктора и специален кът за работа с тях, с което се създават условия за подобряване на знанията на младежите в областта на природните и точните науки, развиването на инженерни умения, изследването на физичните закони и роботизираните механизми.
  • По проект „Лято в библиотеката“ са закупени книги на чужди езици и филми на DVD носители, които обогатяват библиотечния фонд и разширяват кръга от занимания в Тийн зоната.
nagradi2019-5.jpg
nagradi2019-6.jpg
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.