Фондация Америка за България
Начало arrow За нас arrow Годишни награди arrow Наградени по години arrow Годишни библиотечни награди на ББИА за 2020
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2020 Печат

През 2021 г. Годишните библиотечни награди на ББИА се връчиха за единадесета поредна година. Заради COVID-19 пандемията награждаването, което по традиция е в навечерието на 11 май, беше отложено за дните на ХХХI национална конференция „Библиотеките – предизвикателства и трансформации в COVID-19 среда“, която се проведе на 14 и 15 октомври в новата сграда на РБ „Пейо К. Яворов“ – Бургас. На 14 октомври в Изложбената зала на библиотеката беше проведена тържествената церемония по връчване на наградите за 2020 г. при спазване на всички противоепидемични изисквания.

Наградите бяха връчени от г-жа Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки“ – България, доц. Васил Загоров, преподавател и ръководител на Катедра „Библиотекознание и библиография” в УниБИТ, г-н Димитър Минев, директор на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, проф. Емилия Янева, сестра на Снежана Янева и представител на Мемориален фонд „Снежана Янева“, доц. Анета Дончева, преподавател в катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и по места от Милена Марковска, директор на Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград и София Пейчева, директор на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил.

Категория „Млад библиотекар на годината 2020”

Носител на наградата:

Ана Александрова – Библиотека при Народно читалище „Съгласие 1869“ – Плевен

Ана Александрова работи всеотдайно с малките читатели, приобщава нови и развива работата с деца на едно различно ниво. По време на локдауна през 2020 г. тя не прекъсва връзката си със своите любими читатели и всяка вечер им чете онлайн приказки по желание от страницата на читалището във Фейсбук. Измисля интересни теми в рубриката „Знаете ли че…“, с които през любимите им таблети и телефони да научават нови полезни неща и да не забравят, че винаги са добре дошли в библиотеката. И те идват – с усмивки и желание за четене. Стават част от Летните занимания с кака Ани, които завършват с кратка драматизация на приказката „Спящата красавица“. Ана Александрова организира Коледен благотворителен базар „Да дадем втори шанс на старите книги“ със сувенири, изработени лично от нея. Със събраните средства са закупени нови книги за Детския отдел.

nagradi2020-1.jpg 

Категория „Библиотекар на годината 2020“

Носител на наградата:

Иван Крачанов, библиотекар в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив

През 2020 г. в процеса на дигитализация успешно е внедрено създаването на файлови масиви с разпознат текст, достъпни чрез метода на оптическото разпознаване на символи (OCR). С партньорите си в проект КЛаДА-БГ, Дигиталният център на НБИВ работи активно за създаване на езикови инструменти, свързани с подобряването на успеваемостта на OCR с оглед по-ефективното използване на получения машинночетим текст, а така също и за увеличаване на българското съдържание в Европеана чрез разработване на софтуерни инструменти за автоматично подаване на данни и обогатяването им чрез свързване в „грáфи на знанието“.  В Дигиталната библиотека са налични повече от 34 000 единици дигитално съдържание. Престижната колекция „Ръкописни книги“ (XII – XIX век) в дигиталната платформа НАБИС Репозиториум продължава да нараства.
Като ръководител на Дигиталния център Иван Крачанов успява ефективно и бързо да реорганизира дейностите му в периода на наложителната дистанционна работа при съблюдаване на оптимална ефикасност и контрол. В този период всички служители на центъра преминават онлайн обучение за иновации в полето на дигитализацията, проведено от престижната организация Digital Transitions.

nagradi2020-2.jpg 

Номинации:
Анелия Спасова, библиотекар в Библиотека при Народно читалище „Съзнание – 1927“ – с. Долни Вадин, общ. Оряхово
Любка Метева, библиотекар в Библиотека при Средно училище „П. Кр. Яворов” – Варна

Категория „Библиотека на годината 2020“

Носител на наградата:

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин

През 2020 г. Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин продължава с добрата работа и успява да извоюва за себе си и културния живот в областта редица победи. В началото на годината е монтирана станция за самообслужване с радиочестотна идентификация, която чрез тагове свързва книгите с библиотечната система и всеки читател, който желае, може да заеме книги чрез нея и по този начин да не минава през гише. Създадено е Ателие за превантивна консервация и малка реставрация на книги и документи, което е технически обезпечено с необходимите уреди и машини, за да могат да бъдат успешно осъществени процесите на опазване, консервация и реставрация на писмени материали и ценни документи.
Предаването „Книга за компания“ е съвместна инициатива на Телевизия Видин и регионалната библиотека и е ориентирано към съвременната роля на библиотеките и разнообразието от нови функции, които изпълняват те, но най-вече към удоволствието от четенето и книгите като ключ към познанието и начин за развитие на въображението и креативното мислене. С подкрепата на библиотеката се осъществява и проектът „Приказки за малки и големи", по идея на режисьора Малин Маринов, който е насочен към децата и подрастващите и се състои от представления по произведения от български автори и български народни приказки. Репетициите, заснемането и излъчването на предаванията, се осъществява в Центъра за обучение, изкуство и култура БиблиоПоща.
През декември Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин в партньорство с Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца спечели финансиране по проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“, по програма „Културно предприемачество, наследство, сътрудничество“, чрез който ще бъде създадена мобилна библиотека, ще се организират Фестивал на книгата и литературни сцени по предварително разработени литературни маршрути, а чрез дигитална платформа ще бъдат представяни автори от Северозапада и Норвегия.

nagradi2020-3.jpg 

Номинации:
Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград
Университетска библиотека към Аграрен университет – Пловдив

Награда „Снежана Янева“ за иновативна библиотека 2020

През 2021 г. УС на ББИА реши да учреди годишна Награда „Снежана Янева“ за иновативна библиотека в чест и памет на колегата и успешен председател на ББИА, изключителния радетел за просперитета на българските библиотеки, за внедряването на иновации в тях, за превръщането им в едно достъпно, сигурно и уютно място за хората и по повод на 70-годишнината от рождението ѝ. Наградата ще бъде присъждана ежегодно в рамките на Годишните библиотечни награди като членовете на УС на ББИА ще номинират и решават коя библиотека да бъде отличена. Наградният паричен фонд е осигурен от Емилия Янева – сестра на Снежана Янева в рамките на учредения Мемориален фонд „Снежана Янева“.

Носител на наградата:

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград отдавна е спечелила авторитет като най-активната и модерна културна институция в града. През 2020 г. във функциониращата от предишната година в Детския отдел Мултифункционална зала „Коста Форев“, украсена с невероятните рисунки на местния художник, библиотеката се включи с иновативна инициатива „Приказките оживяват“ в Европейските дни на наследството. Посредством приложение на наличните таблети, заставайки пред нарисуваната на стената илюстрация, детето вижда и чува приказката, от която е тя.
На 22 декември 2020 г. в библиотеката е открит „Дигитален център” с финансовата подкрепа на КЦМ 2000 ГРУП и Община Асеновград. Целта на проекта е съхраняване, опазване и популяризиране на книжовно-документалното наследство на Община Асеновград. „Дигиталният център“ е една инвестиция в бъдещето, в която се срещат миналото и настоящето. Първият етап от дигитализацията ще включва местния периодичен печат, който съхранява историята на града. Дигитализирането ще започне от печатните издания, съхранявани в градската библиотека и музея. Идеята е да се създаде архив на местния периодичен печат.

nagradi2020-4.jpg 

Категория „Подкрепа за библиотеките 2020“

Носител на наградата:

Община Бургас

През 2020 г. Община Бургас започва изграждането на нова сграда за регионалната библиотека на мястото на старата Немска болница по проект Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 на ЕС, на обща стойност 9 943 899 лв., като собственият принос на Община Бургас е 326 704 лв. Новата сграда на Центъра за съвременно изкуство и библиотека позволява библиотечният фонд, разпръснат в няколко сгради с различни локации, да се обедини и библиотеката да придобие онзи европейски облик, така необходим за всеки град, уважаващ и почитащ духовността и знанието.

nagradi2020-5.jpg 

Носител на наградата:

КЦМ 2000 ГРУП – Пловдив

КЦМ 2000 ГРУП – Пловдив е най-големият производител на олово и цинк в България и безспорен лидер в производството на цветни и благородни метали в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Последователната социална политика на компанията е част от стратегията ѝ за устойчиво развитие. Проектите, реализирани в партньорство с общините Асеновград и Куклен в сферата на здравеопазването, културата, инфраструктурата, образованието и спорта, се разписват ежегодно в мащабни дарителски програми.
През 2020 г. с финансовата подкрепа на КЦМ 2000 ГРУП – Пловдив е създаден Дигитален център в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград за съхраняване, опазване и популяризиране на книжовно-документалното наследство на Община Асеновград. Дарението, с което са закупени скенер, моторизирана везна, софтуер, компютър и монитор и е проведено обучение на оператори, е в размер на 18 000 лева.

nagradi2020-6.jpg 

Носител на наградата:

„Кабел Сат – Запад”, Денислава Данкова, Ивайло Александров

Предаването „Книгите, които ни свързват” е съвместна инициатива на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил и екипът на „Кабел Сат – Запад” Денислава Данкова и Ивайло Александров. Това предаване е за четящия човек, но и не само – също за любопитния, за отворения към приключения и непознати територии, за тези, които тепърва откриват книгите, за хората, които искат да имат още един поглед към културния живот на Кюстендил. Основните акценти с предаването са: нови книги във фонда на библиотеката и срещи с авторите им; представяне на български и чужди автори за възрастни и за деца; отразяване на събития, организирани в библиотеката; четящите хора на Кюстендил препоръчват книги и автори; културни събития – място не само за книги, но за музика, изобразително изкуство и театър. „Книгите, които ни свързват” достигна до над 15 000 абоната в цяла Югозападна България, а в YouTube предаванията са гледани повече от 5000 пъти.

nagradi2020-7.jpg

nagradi2020-8.jpg

 

 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.