Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2022 arrow Маратон на четенето 2022
Маратон на четенето 2022 Печат
pohodat_na_knigite_2022.jpg
XVII Маратон на четенето ще се проведе от 2 до 21 април 2022 г., в партньорство с Асоциация „Българска книга“ (АБК) и тяхната Национална кампания „Походът на книгите“. Регионални, общински, читалищни и училищни библиотеки в цялата страна ще организират срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси и др., с които ще утвърдят библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда. Тази година националният Маратон на четенето ще е на 15-и април и ще бъде посветен на Емилия Милкова, дългогодишен член на УС на ББИА, председател на ББИА (2020 – 2021) и един от инициаторите за превръщане на инициативата на РБ „Пенчо Славейков" – Варна „Маратон на четящите хора" в национален.
Официалното откриване на „Походът на книгите“ ще бъде на 2 април от 11:00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека с участието на организаторите и партньорите на кампанията. В инициативата „Известни българи четат на децата“ ще се включат журналисти и политици, които ще се срещнат с деца от училища и детски градини, за да ги насърчат с примера си да четат книги. Сред потвърдилите до момента са еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел; вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която е патрон на събитието; министърът на културата Атанас Атанасов; представители на Министерството на образованието, на Народното събрание и др.
Празник на книгата през целия месец ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна. За 10-а поредна година деца на възраст между 5 и 16 г. ще избират от 121 новопубликувани книги, предложени за Националната награда „Бисерче вълшебно“ на Фондация „Детски книги“.
 
За повече информация:
Анелия Скримова
„Връзки с обществеността“ на АБК
тел.: (+359 8) 95 77 82 44
имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
  
Визуални материали за „Походът на книгите“, предоставени от АБК, можете да изтеглите оттук. (.zip)
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.