Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                        
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Възможности за финансиране на библиотечни дейности по национални програми на МОН
Възможности за финансиране на библиотечни дейности по национални програми на МОН Печат
mon.jpgКъм НП „България – образователни маршрути“ на МОН е разработен Модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“. С изпълнението на дейностите по модула в културните и научните институции, сред които са и обществените библиотеки, ще се формират нагласи за учене през целия живот и умения за самостоятелно учене чрез участие на учениците в културно-образователни инициативи, програми и проекти, ще се насърчи четенето и повишаването на грамотността, ще се подкрепи придобиването на ключови компетентности чрез реализиране на междупредметни връзки и чрез екипни проектни дейности.
За този могат да кандидатстват държавни и общински училища от системата на училищното образование на територията на Република България, като за дейности в обществените библиотеки кандидатстващите училища не трябва да са били класирани през предходните три учебни години за финансиране в Модул „Обществените библиотеки като образователна среда“ по НП „Създаване на съвременна образователна среда“.
В срок до един месец от датата на публикуване на програмата на интернет страницата на МОН училищата разработват проектни предложения за допустимите за финансиране дейности.

По НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ Модул 1 „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт” ще се финансира и създаване и/или обновяване на кът за четене/училищни библиотеки; организиране и провеждане на инициативи за насърчаване на мисленето, въображението и творчеството като част от учебния процес. Осигурява се финансово обезпечаване за закупуване на обзавеждане и оборудване – например: мебели (маса, стол, диван, фотьойл, пуф, шкаф и др.) постелка, килим, стелажи, лампи за четене, стойки и др.; закупуване на книги и игри за училищните библиотеки, съобразно потребностите и интересите на учениците с цел създаване на нов библиотечен фонд и/или обновяване на вече създаден – детска литература, художествена литература, научно-популярна и научна литература, сборници, христоматии, речници, енциклопедии, читателски дневници и игри – образователни, възпитателни, забавни и др.
Срокът за подаване на документи за кандидатстване по модула е 19 юли 2023 г.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.