Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                          
АРХИВ

Национален календар        
на библиотечните инициативи
през 2023 г.

Обяви за работа

търси библиотекар-експерт
библиотечен софтуер

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Ръководството на ББИА проведе работна среща с министър Кръстю Кръстев Печат

На 19 септември 2023 г. Председателят на ББИА доц. д-р Анета Дончева, членове на УС, представители на общинските и читалищните библиотеки се срещнаха с министъра на културата Кръстьо Кръстев. В срещата участваха Амелия Гешева, съветник на министъра на културата и директорът на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ д.н. Силва Хачерян. 

Представителите на библиотечната общност информираха министър Кръстев и екипът му за необходимостта от усъвършенстване на нормативната уредба и по-специално настояха за последваща оценка на въздействието на Закона за обществените библиотеки (ЗОБ) с оглед новите Насоки на Съвета на Европа и становищата на  Европейското бюро за библиотеки, информация и документация (EBLIDA) относно библиотечното законодателство и политика в Европа от 5 април 2023 г. Усъвършенстване на механизма на финансиране и ефективно използване на средствата за обществените библиотеки също бяха обсъдени. Участниците в срещата споделят разбирането за  необходимостта от изработването на ясни критерии и показатели за оценка на дейността на библиотеките като път за постигане на финансиране, което да осигури разнообразните дейности на библиотеките и да осигури достойно заплащане на труда на библиотечните специалисти. Министър Кръстев постави като акцент необходимостта от синхронизиране на цялостното законодателство в сферата на културата. В тази връзка той подчерта ключовата роля, която има взаимодействието между Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерството на културата, а също и сътрудничеството им с Националното сдружение на общините в Република България.

ББИА обърна внимание на Министъра, че са необходими промени в начините на администриране в МК на различните програми за библиотеките и създаване на нови, свързани с технологичното обновление и процесите на дигитализация.

mk-1.jpg 

mk-2.jpg

 

 
< Предишен   Следващ >
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.