Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                          
АРХИВ

Национален календар        
на библиотечните инициативи
през 2023 г.

Обяви за работа

търси библиотекар-експерт
библиотечен софтуер

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Среща на УС на ББИА с представители на EBLIDA и SIGL Печат
fgbb_2023.jpg
На 13 и 14 ноември 2023 г. в София се проведе VIII Национален форум „Библиотеките днес”, посветен на 10-годишнината от учредяването на Фондация „Глобални библиотеки – България”. Темата на форума беше „Партньорство за устойчивост”. ББИА е институционален партньор на форума и нейни представители взеха активно участие в дискутираните в сесиите проблеми, свързани с новите възможности за бъдещо сътрудничество на трансгранично, транснационално и европейско ниво с цел библиотеките да се развиват все повече като информационни посредници и центрове за устойчивото развитие на общностите, за по-добър достъп до интернет, информационни услуги, дигитална, информационна и медийна грамотност, учене през целия живот, развитие на креативните и предприемачески умения, повишаване на участието на гражданите в обществения живот и по-добра интеграция на групите в неравностойно положение.
В рамките на форума се състоя среща на представители на УС на ББИА с официалните гости и панелисти г-жа Хела Клаузер и г-жа Инга Лунден. Г-жа Хела Клаузер е вицепрезидент на EBLIDA (2021 – 2024), отговаря за международното сътрудничество в рамките на мрежата за върхови постижения за библиотеки към Германската библиотечна асоциация (Deutscher Bibliotheksverband dbv) в Берлин и е член на борда на асоциацията BID (Bibliothek Information Deutschland). Г-жа Инга Лунден – член на борда на SIGL (Stichting IFLA Global Libraries), дълги години е била доброволец за програмата „Глобални библиотеки“ на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и познава българските библиотеки и библиотекари, защото през 2016 г. е гостувала в София като ментор в INELI Balkan (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan), а две години преди това също гостува като президент на Шведската библиотечна асоциация. На срещата присъства и г-н Михаил Бояджиев – председател на Управителния съвет на Фондация „Глобални библиотеки – България“.
Г-жа Анета Дончева – председател на ББИА, запозна гостите с  целите, задачите и основната дейност на асоциацията, като изтъкна, че дейността на нашата организация е сходна с тази на международните и европейските библиотечни сдружения и асоциации. Г-жа Дончева подчерта, че ББИА се стреми активно да участва във формирането и реализирането на библиотечната политика в страната, да е фактор в националните образователни и социални политики и в опазването на библиотечното наследство. Сподели за ролята на асоциацията в защита на библиотечната професия.
Г-жа Клаузер представи последните начинания на ЕБЛИДА и ролята им за развитието на европейските обществени библиотеки. Различни въпроси бяха поставени и дискутирани –  за състоянието на инфраструктурата, за активното участие на библиотеките в проекти и програми, за мястото и ролята на съвременния библиотекар и много други.
 
< Предишен   Следващ >
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.