Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2009 arrow Междубиблиотечно сътрудничество
Междубиблиотечно сътрудничество Печат
Новини
На 19 и 20 февруари т. г. в Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” – гр. Габрово се проведе годишната работна среща на краеведското обединение „Мизия”, включващо краеведските отдели на регионалните библиотеки в градовете Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. На събирането присъстваха и директорите на библиотеките.

 

Програмата на срещата включваше обсъждане на конкретни въпроси от кооперираната работа по библиотечно краезнание на четирите библиотеки. Разисквани бяха въпроси, свързани с автоматизираните библиотечни технологии, представянето на автоматизираните бази данни с краеведска информация на библиотеките в Интернет. Обсъдиха се променени и новопоявили се заглавия в централния периодичен печат – източници за публикувани материали за края, критериите за подбор на тези материали. Дискутирано беше оптималното формулиране на ключови думи към записите с краеведска библиографска информация и използването им при търсенето в автоматизираните база данни на библиотеките.

Споделени бяха добри практики в работата на краеведските отдели на четирите библиотеки като: изграждане на фактографски бази данни за местни лица и събития с възможност за връзка с базите данни с библиографска информация за тях (опит на Регионална библиотека – Плевен); виртуална справочна служба с възможност за електронна доставка на документи (опит на Регионална библиотека – Ловеч); ретроконверсия на краеведската картотека и дигитализация на краеведски фондове – книги и местен периодичен печат (опит на библиотеките в Габрово и Велико Търново); успешно защитени проекти и работа по нови.
 
Посетена бе новата сграда на библиотеката на Техническия университет в гр. Габрово.

На работната среща присъстваха колеги от отдел Краезнание на Регионалната библиотека в гр. Шумен, водени от директорката на библиотеката г-жа Красимира Александрова. Проявеният интерес към работата на обединението от страна на Шуменската регионална библиотека, представянето на тяхната краеведска работа и споделения 45-годишен опит в кооперираната дейност по библиотечно краезнание на четирите библиотеки очертаха бъдещи направления за съвместна работа. Решено бе да се работи в следните насоки – обмен на краеведска библиографска информация между петте библиотеки на базата на местния периодичен печат, списван днес и до 1944 г., притежание на петте библиотеки; сътрудничество в работата по проекти, интересни за петте библиотеки, включително и за издателска дейност; обмен на дигитализирани фондове между библиотеките.

Проведената среща между Краеведското обединение „Мизия” и отдел Краезнание на Регионалната библиотека – Шумен е заявка за създаване на ново,  полезно сътрудничество между библиотеките в България.

Вили Томова, РБ - Плевен
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.