Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2009 arrow Национална конференция на ББИА 2009
Национална конференция на ББИА 2009 Печат
ББИАXIX Национална конференция на ББИА "Библиотеките и културното наследство" ще се проведе на 4 - 5 юни 2009 в Хасково. Организационният комитет Ви предоставя сигнална информация и се обръща към Вас с покана за участие. Актуалната информация за събитието ще получавате от интернет страницата на асоциацията.

Конференцията ще бъде посветена на една от стратегическите задачи, стоящи пред библиотеките в дългосрочен план. Опазването и осигуряването на достъп до културното наследство е свързано с множество проблеми, като: политики за опазване и достъп до културното наследство, организационни, технологични и много други, които се нуждаят от професионални дискусии и обединяване на колегията около общи решения. 
Българските библиотеки имат значителни успехи в разкриването и популяризирането на своите колекции. Но съвременната комуникация в системата на културата все по-очевидно изисква сътрудничество не само между отделните библиотеки, но и налага взаимодействие със сродни по функции учреждения и организации – архиви, музеи, фонотеки, филмотеки, научни дружества, издателства и др. 

 Основни теми и проблеми:
  • Политики за опазване и достъп до културното наследство: нормативна база, програмни и стратегически документи.
  • Представяне и популяризиране на културното наследство – печатни и онлайн каталози, описи, изложби и др.
  • Опазване и съхраняване на библиотечните фондове – изграждане на нови хранилища, консервация и реставрация на специалните колекции, планове за действие при бедствия и др.
  • Развитие на съществуващите и изграждане на нови специални колекции в библиотеките – архивни, краеведски, филателни, нумизматични, от произведения на изкуството и др.
  • Дигитализация на културното наследство – изграждане на дигитални колекции. Проблеми на стандартизацията и техническото осигуряване на достъпа до дигиталните колекции.
  • Координация и коопериране на библиотеките и други институции за опазване и популяризиране на културното наследство.
Заявки за участие с темите на докладите и анотации в обем до 300 думи  да се изпращат до 7 май 2009 г. на: 
Илко Пенелов, e-mal:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  
или
Калина Демирева, e-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  

Презентациите (докладите) трябва да се вместват в рамките на максимум 20 минути.
Одобрените теми ще бъдат обявени до 15 май 2009 г.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.