Начало
Повече за НБС 2009 Печат

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ НА БИБЛИОТЕКИ
ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА РЕГИОНАЛНИ ДРУЖЕСТВА НА ББИА
СЕКРЕТАРИ НА ЧИТАЛИЩА

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

За четвърта поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира


НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА
11 – 15 май 2009

„Библиотеката – информация и комуникация за всеки !”

Кампанията, която традиционно провеждаме през втората седмица на месец май заедно с професионалния ни празник – денят на светите братя Кирил и Методий, ще включва разнообразни инициативи на библиотеките в цялата страна.

Резултатите от проведените Национални библиотечни седмици през предходните години доказаха категорично необходимостта от застъпнически кампании. Ползата от тях е не само за библиотеките, които получиха сериозна обществена и финансова подкрепа, но и за гражданското общество у нас.

Тази година съорганизатор на кампанията е Програма Глобални библиотеки - България. 

Основна цел на кампанията:

Основна цел на кампанията е да популяризира основните идеи на проекта „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”: лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникация и електронни услуги чрез безплатно ползване на Интернет и други ИКТ в обществените библиотеки; интеграцията на българските граждани в информационното общество за подобряване качеството им на живот и насърчаване на гражданския сектор.

Конкретни цели на кампанията:

 • Да бъдат широко разяснени целите на проекта „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”.
 • Местните власти специално да бъдат запознати с проекта, като се акцентира върху ползите за местната общност и отговорността им за включване на библиотеките от общината в проекта.
 • Да се представят постиженията и съвременните тенденции в развитието на библиотеките, които съчетават достъпа до печатните издания с достъпа до информационните технологии и глобалната мрежа.
 • Да се популяризира библиотеката като място за безплатен достъп до Интернет за всички граждани.
 • Да се популяризира новият модел „библиотека без граници”, която дава необятни възможности за намиране и ползване на информация.
 • Да се популяризира библиотеката като място за комуникации.
 • Да се разясни и популяризира социалната роля на библиотеките.
 • Да се демонстрира приносът на библиотеките и библиотечните специалисти към решаването на проблемите на гражданското общество.

Кампанията е насочена към:

 • Всички граждани - потенциални ползватели на библиотеките.
 • Представители на местните власти, чиято подкрепа и участие в реализацията на проекта са решаващи.
 • Лидери на обществото, чието мнение и влияние са значителни.
 • Политици, депутати, представители на изпълнителната власт.

Основни принципи на кампанията:

 • Да отстояваме една обща позиция – всеобща подкрепа за създаване на условия за безплатен Интернет достъп в обществените библиотеки.
 • Да излагаме едни и същи аргументи в полза на проекта „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”.
 • Да не си позволяваме лични интерпретации.

Какви дейности планираме в ББИА и ви приканваме да планирате във вашите библиотеки и селища:

1. Подготовка на промоционални материали:

- Плакати
- Дипляни
- Книгоразделители
- Тениски 
- Промоционални материали на Глобални библиотеки - България

Всички промоционални материали ще се подготвят от Българската библиотечно-информационна асоциация и Глобални библиотеки – България и ще бъдат разпратени на библиотеките, които ще участват с инициативи в кампанията.

2. Организиране на срещи с местните власти – представители на местните власти (кметове, заместник-кметове, председатели на общинските съвети и комисии по културата), организации, сдружения и други по места.

3. Публикации в централите и местните медии – преслист, който Глобални библиотеки – България ще подготви съвместно с ББИА и ще разпространи до библиотеките, за да ги изпратят до редакторите на вестниците, радиата и телевизиите.

4. Организиране на:

- Дни на отворените врати
- Безплатно ползване на Интернет, библиотечни услуги и други
- Дни без глоби
- Културни прояви

5. Представяне на Законопроекта за обществените библиотеки пред местната власт и местната общност, изпълнителната власт, приятелите и читателите на библиотеките.

До 21 април 2009 г. очакваме да потвърдите желанието на вашата библиотека да участва с инициативи в Националната библиотечна седмица и да изпратите информация (име, e-mail и пощенски адрес) на координатор на кампанията за вашата библиотека на e-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .

До 27 април 2009 г. очакваме да изпратите на e-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .

- Програмата за инициативите, които вашата библиотека ще организира през Националната библиотечна седмица.
- Информация за необходимите количества промоционални материали, които да ви бъдат изпратени.

Информация за фокусното събитие на седмицата, което ще се проведе на 11 май 2009 г. в София, ще бъде изпратена допълнително.

Участвайте в Националната библиотечна седмица!

Заедно ще постигнем повече!


Ваня Грашкина
Председател на ББИА

 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2021 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.