Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2009 arrow Доброволец в РБ - Ловеч
Доброволец в РБ - Ловеч Печат
РБ - ЛовечРегионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” осъществява съвместен проект „Утвърждаване на Ловешката библиотека като обществен информационен център” със Сдружение „Екомисия 21 век” - Ловеч. Целта на проекта е да се популяризира дейността на библиотеката и да се утвърди като информационно средище на идеи и инициативи, като привлекателно място за младите хора от града. Проектът е с продължителност шест месеца и дава възможност на различните общности от града да опознаят културата на друга европейска страна; да се проучат, разкрият и реализират многообразните младежки интереси; да стимулира младите хора в четенето като вид дейност, както и стремеж към повишаване на културната грамотност.
От 30 юни 23-годишният Серги Немцисверидзе от Тбилиси, Грузия работи с удоволствие в нашата библиотека като пратеник на Европейската доброволческа служба (EVS). Читатели и граждани на Ловеч се запознаха с презентацията на Серги „Моята страна – Грузия”.
 
 
През лятната ваканция бяха привлечени деца, които искаха да упражняват своя английски език. Чрез неформални образователни похвати, базирани на диалог и ролеви игри, всеки вторник и четвъртък, малките читатели имаха възможността да говорят на английски или руски език.

Съвместно сбългарските доброволци към библиотеката, Серги организира различните летниинициативи от кампанията „Да направим лятото на децата ни по-привлекателнои забавно”, изработи брошура с паралелен текст на английски, разказващаза работата и развитието на Местния център за доброволци към РБ. Направипревод на английски на материали, които излизат на сайта на библиотката. Сергивзе участие в работни срещи с младежи от местните учебни заведения. В интервюза местното радио той разказа за своята страна, за първите си впечатления отБългария и работата си в библиотеката, запозна ловешките слушатели с Европейскадоброволческа служба. Поради големия медиен интерес към него, той написа материалза вестник „Ловеч прес” - „Сходства и различия между България и Грузия”.
Ловешката библиотека е единствена в страната с ЕVS-доброволец. Обмяната наидеи между доброволците стимулира младите хора да са по-активни в своите интелектуалнитърсения и популяризира възможностите за личностно обогатяване и развитие чрезпрограмата „Младежта в действие”.

Албена Йончева, гл. библиотекар „Регионалнаистория и връзки с обществеността” в РБ - Ловеч

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.