Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2010 arrow Юбилейна изложба на библиотека "Зора" - Сливен
Юбилейна изложба на библиотека "Зора" - Сливен Печат
ББИАПо покана на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и по повод 150-годишнината на Народно читалище „Зора” в навечерието на Световния ден книгата в София ще бъде открита изложба под надслов „Редки и ценни издания от колекцията на Читалищна библиотека „Зора”. Тържественото откриване ще бъде на 22 април 2010 година от 16.30 часа в централното фоайе на Националната библиотека в София.
 
Изложбата съдържа 85 оригинални експоната и 10 цветни постера, илюстриращи различните сбирки от фонда “Редки и ценни издания” на Библиотека „Зора”, историята и дейността на читалището.  Представени са гръцки книги от 16-19 век, някои от тях дар и с личния печат на д-р Ив. Селимински; рядко издание на труд на Аристотел от 1597 г.; църковно-славянски книги – Часослов, издаден в Брашов през 1835 г., пражко издание на Реймското евангелие. Централно място е отделено на сбирката старопечатни български книги, включени са първи издания от различни жанрове на оригиналната българска литература от В. Друмев, Блъсков, Войников. Представени са произведения на Г. С. Раковски, Стефан Изворски, Йоан Златоуст, Хр. Г. Данов, възрожденските списания “Любословие”, “Бълг. старина”, „Зорница”, „Мирозрение”, “Смесена китка”, “Български книжици”. Представителни за следосвобожденския период са показаните първи издания на класиците ни – Вазов, Славейков, Ботев, Яворов, Йовков. Особено внимание заслужава един експонат – библиофилски екземпляр от първото издание на „Жестокият пръстен” от Гео Милев от 1920 г. На задната титулна страница има добавена рисунка с креда – портрет на Гео Милев – глава, изобразен в анфас до шията, а долу вляво инициали Г. М. По мнение на някои специалисти рисунката е дело на автора и заслужава по-задълбочени проучвания.

На изложбата ще бъдат показани и произведенията на сливенските възрожденци – дарители и радетели за читалището – Чинтулов, Доброплодни, Селимински, местни юбилейни издания, архивни материали, свързани с историята на Сливен и Читалище „Зора”, официално издадени в чужбина докторски дисертации на учили в Германия и Франция сливенци.

В периода след Освобождението и особено в началото на 20. век България става неделима част от европейския културен живот. Пример за това е изданието на италиански език „Poeti bulgari”, отпечатано в Рим през 1925 г. – една антология на големи български автори в две части – поезия и проза, в превод на Енрико Дамиани. Представено е и едно интересно свидетелство за дейността на Библиотека „Зора” – официалният каталог на изложението в Лондон през 1907 г. Тя участва в изложението заедно с народните библиотеки в София и Пловдив.

Събитието в столицата е доказателство за престижа на библиотечната колекция на „Зора”, оценена подобаващо и от националната институция. Неотдавна, през 2007 година, Библиотека „Зора” организира изложба и в Париж.
 
Библиотека Зора - Сливен

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.