Начало
Споделено за Маратон на четенето 2010 Печат

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА “ЧЕТЯЩА БЪЛГАРИЯ”

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО
17 - 30 април 2010 г.


Споделено...  

 

ХИСАРЯ
Библиотека при НЧ "Иван Вазов"

Седмица на детската книга, 19 25 април 2010 г. в Хисаря. Поетът Борислав Ганчев    гост на децата  от началния курс на СОУ ”Христо Смирненски”, в Детския отдел на библиотеката при НЧ ”Иван Вазов”. Учениците откликват  с усмивка и повишено настроение на  стиховете и гатанките, прочетени от Борко Бърборко (Б. Ганчев).


     

 --------------------------------

ШУМЕН
Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”

Ден на отворени врати

  • По повод Международния ден на книгата и авторското право от 8,00 часа тази сутрин Регионалната библиотека отвори вратите си за настоящи и бъдещи читатели. Желаещите да бъдат наши читатели днес бяха регистрирани безплатно, а тези, които все още не са го направили, ще имат тази възможност до 18,30 часа. Читателите имат възможност да върнат просрочените книги без полагаемата глоба.
  • Във фоайето на първия етаж на библиотеката е експонирана изложба „Препоръчано от читатели”, в която са събрани заглавия, подбрани на базата на проведена анкета.
  • В чуждоезикова читалня маратона на четенето започна в 10,00 часа с група деца от ОДК, 2 клас, изучаващи английски език. Те четоха произведения, написани на езика, който изучават.
  • Маратонът продължи с друга група деца от 11,30 часа с инициативата „Подарявам ти история” – ученици-творци прочетоха свои авторски произведения. Участие взеха и поетесите Евелина Димитрова и Пламена Стоянова. Те зададоха на по-малките от публиката и свои авторски гатанки, чиито отговор донесе на позналите по един подарък – книжка на автора.
  • В 12,00 часа ученици от 3-ти клас, обучаващи се в „Европа Директно”, четоха произведения на езика, който изучават.
  • В 14,00 часа деца от Обединена школа по изкуствата четоха унгарска и българска поезия на български език.
  • Група ученици от Шуменска област (около 180 човека) посетиха Регионалната библиотека. Те бяха запознати със залите и читалните на библиотеката във връзка с Международния ден на книгата и авторското право.
  • В 15,00 ч. „осиновеното” от СОУ „Йоан Екзарх Български” „Служебно Евангелие от 1875 г.” церемониално беше върнато сред фонда на Регионалната библиотека заедно със събраните от колектива на гимназия средства за реставрацията му.

     

     

 

 --------------------------------

 

СТАРА ЗАГОРА
Библиотека "Родина"

24-часовия Маратон на четенето в Стара Загора в снимки можете да видите тук.

--------------------------------

 

РУСЕ
Регионална библиотека "Любен Каравелов"

На 23 април, в Детския отдел на РБ “Любен Каравелов”, в присъствието на библиотечни специалисти, приятели и читатели на библиотеката, започна Маратонът на четенето, който се провежда по инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация, в рамките на националната програма „Четяща България 2010”. Проявата беше посветена на Световния ден на книгата и авторското право 23 април.
Идеята на организаторите на Маратона беше фокусирана в мотото: “Да отворим душите си за хубавата книга, като почетем заедно със съмишленици и приятели.”
Директорът на библиотеката Румян Ганчев постави началото на маратона като прочете избрани текстове от книгата на Валери Петров “Пет приказки”. След това "свитата" от литературни герои - Приказната фея, Червената шапчица, дяволчето Фют и Том Сойер, преносители на книгата "Мъдростта на вековете", премина през всички отдели на библиотеката и продължи по централната улица на града до Паметника на Свободата.
Най-възрастният участник в Маратона беше на 88 години, а най-младият на 6. Всички те заедно се насладиха на удоволствието от четенето и за един ден станаха част от четяща България.
Всеки участник в събитието получи специален отличителен знак и грамота. Събитието бе отразено от медиите в града, които също взеха участие в Маратона.

Повече за Маратона (.ppt, 21MB)

--------------------------------

ВАРНА
Регионална библиотека "Пенчо Славейков" 
 
Повече за Маратона на четящите хора 2010 можете да прочетете тук
 
 -------------------------------- 

СВИЩОВ
Библиотека при Първо българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" 

За пета поредна година Свищовската читалищна библиотека  се включи в националната кампания  “Четяща България”, организирайки Маратон на четенето с поредица събития  от 19 до 23 април. В понеделник в библиотеката имаше “Ден на отворените врати”, по време на който, на читатели бе дадена възможност за безплатна регистрация,  работа с архивни библиотечни документи и връщане на “закъсняла”  книга без глоба.

Във вторник  библиотечните специалисти  Веселина Спасова и Маргарита Колева  гостуваха  в Дома за стари хора “Мария Луиза” - Свищов, където заедно с домуващите четоха любими произведения от български автори и дариха  книги за библиотеката към Дома.


     

В сряда “От библиотеката с любов” библиотеката при ПБЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови” дари  книги  на  читалищни библиотеки. А вечерта на откритата сцена на “Калето”  под светлината  на прожекторите  библиотекари и актьори от Драматичния театър при Читалището  артистично четоха откъси от свои любими произведения.


В четвъртък (22 април) – Международния ден на Земята, маратонът на четенето бе проведен на открито в местността “Паметниците” край Свищов. Съвместно с Българско дружество за защита на птиците (регионален офис Свищов) и велоклуб “БайК Ганьо” бе организиран велосипеден поход. Всеки един участник чете от любимата си книга. Режисьорът Сашо Петков беше сред нас и заедно почетохме. Денят завърши с наблюдаване на  гнездящите птици по река Дунав  и почистване на района.  Съчетахме празника на четящите хора с грижата за опазване на нашият общ дом – Земята!


     

На самият ден на празника 23 април – Международния ден на книгата и авторското право “Четохме за  вас” в  предаване по Общинско радио - Свищов. Библиотекарите Веселина Спасова и Маргарита Колева четоха от най-новата книга на свищовския почетен гражданин писателят  Георги Данаилов.

--------------------------------

ДОБРИЧ
Висше училище международен колеж и ПГТП "Р. Цончев"

Тазгодишното издание на Световния ден на книгата и авторското право, 23 април, е петнадесето по ред. Мотото е “2010, Международна година на сближаването на културите”.
По повод на това събитие във Висше училище Международен колеж и ПГТП “Р. Цончев” в гр. Добрич ученици, студенти, преподаватели и служители четоха произведения на Йордан Йовков. През тази година се навършват 130 години от рождението на Певеца на Добруджа. Във фоайето на ВУМК бе организирана изложба, посветена на Световния ден на книгата и авторското право и на творчеството Йовков. Събитието бе открито с четене на текст от “Антимовския хан” от Президента на Висше училище Международен колеж доц. д-р Тодор Радев. Заедно с българските и чуждестранни ученици и студенти, в Маратона се включиха и млади хора от Узбекистан, Южна Африка, Казахстан, Германия и Франция – участници в международна среща по Проект “Устойчиво развитие през погледа на младeжта”, реализиран от Сдружение “Международен институт по мениджмънт” по Програма “Младежта в действие” на Европейската комисия. Части от творби на Йордан Йовков прозвучаха на български език, на английски, руски, френски и немски езици. Книгите на български език бяха предоставени от библиотеката на Народно читалище “Йордан Йовков”, а книгите на чужди езици, от Регионален музей гр. Добрич – Дом-паметник “Йордан Йовков”.
Осигурена бе и интернет връзка със сайта на ООН, представящ честванията в целия свят. Всички участници получиха информация за историята на Световния ден и обръщението на госпожа Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО. В своето послание по повод Световния ден на книгата и авторското право Ирина Бокова казва: “Книгата позволява да разбираме по-добре другите и техния начин на мислене, следователно, тя позволява да разбираме света по-добре.”


     

     

     

--------------------------------

с. НОВА ЧЕРНА, общ. ТУТРАКАН, обл. СИЛИСТРА
Библиотека при НЧ "Васил Йорданов"

И тази година читателите от читалищната библиотека при НЧ „Васил Йорданов – 1942 г.” участваха за пореден път в Маратона на четенето. Проявите бяха различни по вид. Най-развълнувани бяха децата от ЦДГ „Славянка” с директор Димитрина Панайотова. С грейнали лица те посрещнаха децата четци Александър Колев, Тодор Бончев и Петко Станков, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Четенето на книги продължи и в читалищната библиотека. Друга проява беше и изложбата на местния художник Георги Александров – посмъртно, на която присъстваха дъщеря му Мартина и съпругата му Данюта Александрови от Полша. Възрастните читатели засадиха дърво пред библиотеката. Библиотекарят Радка Стефанова награди най-добрите читатели.

 


     

     

--------------------------------

МОНТАНА
Регионална библиотека "Гео Милев"

За честването на Международния ден на книгата в Монтана можете да прочетете тук.

 --------------------------------

САМОКОВ
Общинска библиотека "Паисий Хилендарски"

"Маратона начетенето" в Общинска библиотека "Паисий Хилендарски" - Самоков бепроведен под надслов "Четенето е забавно, полезно, модерно" и бепосветен на 200-год. от рождението на Захарий Зограф. Откриването на Маратоназапочна с четене на откъс от книгата "Греховната любов на зографаЗахарий" от П. Спасов, разпространен по клубове, офиси, банки и държавниучреждения. И продължи в библиотеката с цялостно прочитане на книгата отбиблиотекари, членове на журналистическото дружество в Самоков и ученици от ПГпо туризъм. На обособени места в библиотеката читателите можеха да се включат винициативата с четене на свои любими текстове.
"Деца четат на деца"- читатели четвъртокласници от ОУ "Кирил и Методий" четоха приказки на деца в детска градина "Зорница". "Подарикнига на приятел, почети му от нея, подари му празник" - петокласници отОУ "Хр. Максимов" зарадваха съучениците си с книги и им четоха оттях. Седмокладници от ОУ "Авкс. Велешки" четоха Елин Пелин и ЙорданЙовков в Детския отдел на библиотеката. 
В Детския отдел бе подредена и изложба на илюстрации на акад. арх. Богоя Сапунджиев.Изложба "Това е моето училище" на ученици от ОУ "Кирил иМетодий" бе подредена във филиал "ІV квартал" на библиотеката.

 --------------------------------

СИЛИСТРА
Регионална библиотека "Партений Павлович"

В Маратона на четенето тази година се включиха почти всички библиотеки от област Силистра – Тутракан, Дулово, Кайнарджа, Главиница, Нова Черна, Цар Самуил, Срацимир, Чернолик, Алеково и др. Програмата на библиотеките от областта е богата и разнообразна, не бихме могли да изброим всички инициативи. Най-важното е, че библиотекари, четци, слушатели – всички се включват с голямо желание и ентусиазъм.
Маратонът на четенето е празник, защото четенето е творческо преживяване, комуникативна ситуация, пресечна точка между реалност и фантазия. Той е необходим на всички нас в забързаното делово ежедневие, той е среща с красивия свят на писаното слово.
На 23 април 2010 г. в Маратона участваха 5442 души.
Четците бяха 1985. Времето за четене достигна над 208 часа.


   

 --------------------------------

ВРАЦА
Регионална библиотека "Христо Ботев"


Многобройни бяха инициативите, предвидени през седмицата на Маратона. Те бяха различни, интересни и имаха за цел да провокират четенето при различните категории читатели, които гостуваха на библиотеката и се включиха в него. За седмицата от 19 до 23 април в библиотеката са записани 51 нови читатели, посещенията са 1227 и раздадени библиотечни документи 2081. В дните на Маратона на четенето са организирани са 4 изложби, направена е една презентация от учениците от СОУ „В. Кънчов”, проведени са 27 колективни четения в Детски отдел, Заемна за дома и филиала на библиотеката, в детските градини в гр. Враца.
В Маратона на четенето 2010 г. се включиха д-р М. Шарков – зам.-кмет на община Враца; г-жа П. Долапчиева – гл. експерт „Предучилищно възпитание”; г-н И. Стоянов – Директор на РИМ и други видни общественици от град Враца. При особен интерес преминаха срещите на читателите  с детската писателка Мая Дългъчева и д-р Христина Маринска от института по български език към БАН. Малките гости на библиотеката от врачанските детски заведения с трепет разгръщаха шарените детски книжки и енциклопедии. Те слушаха приказки, прочетени от учителки и гости. По-смелите и познаващи буквите сричаха стихчета и басни. По-големите ученици  четоха верижно – стихове, разказчета, приказки от български и чужди автори или свои творби. Възпитаниците на езиковата гимназия демонстрираха четене на различни езици – руски, украински, английски. По идея на Общинския ученически съвет, съвместно с клуб „Приятели на книгата” от  Математическата гимназия, Регионална  библиотека получи дарение от 400 тома книги, плакати, написани от самите тях с различни максими за книгите и библиотеката на известни философи, поети, писатели.


   

 --------------------------------

ПЛОВДИВ
Библиотека при ОУ "Алеко Константинов"

При съставяне на програмата във връзка с Маратона на четенето библиотеката си постави за цел да бъдат включени всички ученици в училище. Затова цялата седмица 19 – 23 април мина под знака на това събитие.
В І клас се проведе истински маратон на четенето с приказки на Андерсен в продължение на три учебни часа. За ІІ клас беше подготвена викторина по приказките на Андерсен. Тя беше във вид на голяма кръстословица и предизвика огромен интерес и емоция сред децата. Състезанието между паралелките беше много успорвано и много трудно журито излъчи победител след няколко допълнителни въпроси. И двете начинания бяха посветени и на 205-годишнината от рождението на автора.
В ІІІ клас малчуганите се запознаха с живота и творчеството за деца на Марк Твен и след урока почти всички деца поискаха да вземат книга на Марк Твен, особено „Принцът и просякът”, а четвъртокласниците се потопиха в света на доброто, създаден от Дани Родари.  
За целия начален курс библиотеката организира „Парад на приказните герои”, който се провежда за трети път по повод 23 април. С много желание и старание децата бяха подбрали костюмите си. Едно от условията за участие беше и оригинално представяне на героя, в който са се превъплатили.
В V – VІІ клас се проведоха уроци по информационна грамотност.
Всички проведени уроци и представяния бяха с помощта на мултимедия, с много илюстративен мателиал.
Бяха обявени и конкурси: за съчинение на тема „Как си представям идеалната училищна библиотека”, за рисунка – по две теми – илюстрация към приказка и по повод Деня на земята. Децата от всички класове се включиха в конкурсите, особено за рисунка – представени бяха над 50 творби.
Победителите във всички конкурси бяха наградени с грамоти, изработени от библиотекаря.


   

 --------------------------------

ТРОЯН

За Дни на талантите и интересите 2010 можете да прочетете тук.

 --------------------------------

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Регионална библиотека "Петко Р. Славейков"

Детско утро
http://libraryvt.com/index.php?option=com_content&task=view&id=479&Itemid=2

Творчески портрет на Христо Медникаров
http://libraryvt.com/index.php?option=com_content&task=view&id=478&Itemid=2

Работна среща с библиотечните специалисти от регион Велико Търново
http://libraryvt.com/index.php?option=com_content&task=view&id=477&Itemid=2

Представяне на поезията и прозата на Красимира Кацарска
http://libraryvt.com/index.php?option=com_content&task=view&id=476&Itemid=2

 --------------------------------

 

 

 

 
 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.