Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                               
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Национална кръгла маса по проблемите на МЗ и електронната доставка на документи
Национална кръгла маса по проблемите на МЗ и електронната доставка на документи Печат
ББИА
По решение на УС на ББИА на 14 и 15 октомври 2010 г. във Велико Търново, с домакинството на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“, ще се проведе Национална кръгла маса “Състояние и перспективи на междубиблиотечното заемане в България. Международни практики и документи”

Предложението да се фокусира вниманието на библиотечната общност върху аспектите на тази услуга се основава на недостатъчната й популярност сред ползвателите на българските библиотеки и нуждата от нейното развиване и активно предлагане. Същевременно международната практика сочи ясно нарастване на нейното значение и възможности в условията на информационно общество и дигитална среда. Остро стои въпросът за осъвременяване на правилата и разпределяне на отговорностите в осъществяването на тази библиотечна дейност в България. Налице е необходимост от широка професионална дискусия за изграждане на ефективна и съвременна услуга за българските потребители.

Очакваме докладите и съобщенията за кръглата маса да съдържат споделения от Вас опит, натрупаните проблеми, предложения за решаването им, професионална отговорност към изискванията на днешните потребители на библиотеките.

Предлагаме Вашите доклади и съобщения да бъдат ориентирани към:
- анализ на съвременното състояние на междубиблиотечното заемане и електронната доставка на документи в България;
- степента на съответствие на българската практика с международните принципи и насоки, зададени в изброените по-долу документи на ИФЛА;
- Вашето знание за съвременните тенденции в света: модели на споделяне на ресурси, международни мрежи за споделяне и доставка на документи, възможности за участие на българските библиотеки;
- предложения за необходимите организационни стъпки, координация и обучения на библиотечната общност в България за оптимизиране на този вид услуги;
- анализ на ситуацията с ограниченията и изключенията на авторското право и междубиблиотечното заемане и доставка на документи, особено в електронна среда;
- сводните каталози и улесняването на потребителите в търсене на материали от други библиотеки;
- добри практики на българските библиотеки.

В хода на подготовката Ви за участие в Националната кръгла маса по въпросите на междубиблиотечното заемане и доставка на документи, предлагаме на Вашето внимание превод на три документа на ИФЛА:
1. Международно споделяне на ресурси и доставка на документи: Принципи и насоки за процедиране, 2009. / Текст
2. Насоки за добри практики в междубиблиотечното заемане и доставката на документи. / Текст
3. Ваучерна схема на ИФЛА: Система за разплащане при международното междубиблиотечно заемане. / Текст

Можете да попълните Заявка за участие с доклад/съобщение тук.

Заявки за доклади и съобщения ще се приемат до 10 септември 2010 г. Авторите на одобрените доклади и съобщения ще получат потвърждение до 20 септември 2010 г. по e-mail. Материалите от Националната кръгла маса ще бъдат публикувани в сборник.

АнкетаВ хода на подготовката на Националната кръгла маса ББИА разработи електронен вариант на анкета за междубиблиотечно заемане и електронна доставка на документи. Цел на анкетата е да събере подробна информация за реалното състояние на този вид услуги в българските библиотеки. С помощта на това проучване, на международните препоръки на ИФЛА и на споделения от Вас практически опит ще се опитаме заедно да изработим насоките и правилата за ефективно действащи услуги на национално ниво. Анкетата може да бъде попълнена за Вашата библиотека онлайн до 10 септември 2010 г. тук.

За допълнителна информация можете да се обадите на тел. 02/4219886 – Михаела Борисова или на e-mail:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.