Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                                                     
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Библиотеката на град Верия, Гърция получава годишната награда на Фондация Бил и Мелинда Гейтс
Библиотеката на град Верия, Гърция получава годишната награда на Фондация Бил и Мелинда Гейтс Печат
Veria Public Library

На 12 август 2010 г. в Гьотеборг по време на конференцията на ИФЛА Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” оповести тазгодишния победител в ежегодния конкурс „Награда за достъп до учене”. Това е Централната обществена библиотека на град Верия, Северна Гърция. Наградата се присъжда за „творческо използване на информационни и технологични услуги, които подпомагат икономическите, образователните и културните потребности на повече от 180 000 граждани”. Библиотеката обслужва град Верия (с 50 000 жители)  и околностите му, които обхващат още 130 000 жители. Тя е първата библиотека в Гърция, предложила безплатен достъп до Интернет за потребителите си. 

Наградата се изразява в 1 милион долара, с които библиотеката възнамерява да разшири филиалната мрежа, да обнови технологичното оборудване в нея, да мултиплицира услугата за деца „Вълшебните кутийки” в цялата библиотека и всичките й филиали и широко да популяризира библиотечните услуги чрез уебсайта и социалните мрежи.

В речта си по време на тържественото присъждане на наградата Йоанис Трохопулос, Директор на библиотеката, споделя мечтите си:

-      Библиотеката на Верия да продължава да бъде модел за културните и образователните институти както в Гърция, така и за една по-голяма зона, каквато са Балканите.

-      Да види развитие на лидерство в културния сектор. Има много лидери в политическата и икономическата сфера, но библиотеки като тази на гр. Верия трябва да се се фокусират в създаване на атмосфера, която да възпитава и изгражда лидери в областта на културата – това е проблем, който се подценява от политическите и икономическите лидери в нашите страни.

-      Гръцките библиотеки да бъдат на челно място в дневния ред на централната и местната власт. Време е библиотечните услуги да откликнат на националните приоритети и на сериозни проблеми като социалната сплотеност, дигиталното включване, културното и образователното развитие.

Йоанис Трохопулос е убеден, че  тази награда разсейва няколко мита:

Мит номер 1: Хората от южните страни на Европа не четат много, не използват библиотеки и следователно не се нуждаят от библиотеки. НЕВЯРНО.  Гражданите на град Верия доказаха, че гърците обичат четенето, посещават често библиотеки и всъщност се нуждаят още повече от тях във време на криза като днешното. Макар че хората от Юга използват неформални мрежи да обсъждат проблеми и търсят разрешение за тях, обществените библиотеки отварят нови прозорци, без да елиминират традициите...”

„Мит номер 2: Предпоставка за развитие на библиотека на високо равнище е наличието на национална програма. Всъщност това, което можем да видим в бъдеще като въздействие от настоящата субсидия, е вероятно точно обратното: проекти с малък обхват ще се превърнат във фактор за драстични промени на национално ниво. Използването на новите технологии по творчески и иновационен начин определено ще преодолее бариерите, породени от старите традиционни структури. Нека се изправим пред тях. Малките индустрии изместват големия бизнес по целия свят. Малките библиотеки също могат да се превърнат в трамплин за съживяване на нашата страна. Вижте как микрокредитирането затрудни доминантната позиция на големите банки.”

„Мит номер 3: Библиотеките се нуждаят от държавно контролирана стратегия, за да се развиват. Нашите постижения показват, че в сърцевината на библиотеката са нуждите на местната общност. От тях ние черпим сила да се борим и да продължим да предоставяме услуги, ценни и нужни за обществото. С това не бих искал да подценя задълженията на държавата или обществените структури да задават стратегическите рамки и да гарантират развитието на библиотечните услуги в цялата страна.”

Пълен текст на речта на английски 

В последвалото интервю Йоанис Трохопулос споделя, че това е награда за гражданите на град Верия – те я заслужават. На въпроса, с какво се гордее, Йоанис отговаря, че това са членовете на екипа му, които са креативни  и умеят да решават проблеми. Колегите му са стимул, който го вдъхновява да продължава да работи.

ББИА изпрати поздравително писмо до Йоанис Трохопулос, с когото е дългогодишен партньор по европейските проекти Пулман, Калимера, ENTITLE и други.

Видео демонстрация на „Вълшебните кутийки" в Обществената библиотека на град Верия 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.